HomeOameni care au intrat în istorieRochia albă de mireasă a reginei Victoria

Rochia albă de mireasă a reginei Victoria

Regina Victoria
DS TW

Regina Victoria a Regatului Unit s-a căsătorit cu Prințul Albert de Saxa-Coburg și Gotha pe 10 februarie 1840 la Capela Regală a Palatului St. James din Londra. Pentru această ocazie unică, mireasa, care era deja regina Angliei la acel moment, a ales să poarte o rochie albă din satin de mătase, fiind una dintre primele femei din lume care a ales culoarea albă pentru nuntă.

Regina Victoria

Dantela care a fost aplicată pe rochia Victoriei a fost realizată de William Dyce, șeful Școlii guvernamentale de design, cunoscută mai târziu sub numele de Colegiul Regal de Artă, iar rochia a fost creată de Mary Bettans, fiind decorată cu flori de portocal, considerate un simbol al fertilității. Regina a purta un voal care avea lungimea de patru metri și lățimea de 0,75 metri, iar bijuteriile pe care le-a avut la ceremonie au fost un colier și cercei cu diamante, set pe care îl primise în dar de la sultanul Turciei. În plus, mireasa a purtat o broșă cu safire care îi fusese dăruită de Albert cu o zi înainte, iar pantofii ei erau realizați din același material ca și rochia. Ținuta de nuntă a reginei Victoria este expusă astăzi la Kensington Palace.

În jurnalul ei, regina Angliei a consemnat: “N-am petrecut NICIODATĂ, NICIODATĂ, o asemenea seară!!! DRAGUL MEU CEL MAI DRAG, DRAGUL Albert… dragostea și afecțiunea lui mi-au oferit sentimente de iubire și fericire cerească pe care nu aș fi putut spera niciodată să le fi simțit înainte! M-a strâns în brațe și ne-am sărutat din nou și din nou! Frumusețea, drăgălășenia și blândețea lui – într-adevăr, cum pot fi vreodată suficient de recunoscătoare că am un astfel de soț! Oh! Aceasta a fost cea mai fericită zi din viața mea!”

Încântată de rochia ei splendidă de mireasă, Victoria a apelat din nou la maeștrii care i-au realizat dantela pentru a crea ținuta de botez a primului ei fiu, Albert Edward, viitorul rege Eduard al VII-lea și apoi, pe rând, toți fiii și fiicele reginei Victoria au purtat exact aceeași prețioasă ținută care era, de fapt, o rochiță de botez și care a fost păstrată ca o bijuterie în garderoba regală.

De altfel, ca semn de prețuire pentru creatorii dantelei Honiton, regina Victoria a insistat ca fiicele ei să-și comande același tip de țesătură fină pentru rochiile lor de mireasă și a cerut să fie aplicate decorații Honiton și rochiilor pe care ea însăși le-a purtat la nunțile a doi dintre copiii ei, fiica ei cea mare, Victoria, în 1858, și fiul cel mic, Leopold, în 1882, dar și la nunta nepotului ei, George, cu Mary de Teck în 1893.

DS TW
Latest comment

leave a comment