La mulți ani, Liza Minnelli!

Lisa Minnelli
DS TW

Liza May Minnelli s-a născut pe 12 martie 1946 la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles și este fiica actriței Judy Garland și a regizorului Vincente Minnelli. Părinții i-au dat numele fiind inspirați de “Liza”, cântecul textierului american Ira Gershwin, iar fetița a fost distribuită în primul spectacol la vârsta de trei ani, apărând în scena finală a filmului “In the Good Old Summertime” produs în 1949, în care juca și mama sa.

Vincente Minnelli
Lisa Minnelli și mama ei, Judy Garland
Lisa Minnelli și mama ei, Judy Garland

În 1961, la vârsta de 15 ani, s-a mutat în New York și a fost înscrisă la High School of Performing Arts și, mai tâziu, la Chadwick School. După patru ani, Lisa Minnelli a început să cânte în cluburi de noapte, debutând la Hotelul Shoreham din Washington și susținând apoi concerte în diverse localuri din Las Vegas, Los Angeles, Chicago, Miami și New York City. Succesul spectacolelor live a determinat casa de discuri Capital Records să-i propună înregistrarea unor albume și astfel au apărut “Liza! Liza!”, în 1964, “It Takes Time”, în 1965 și “There is a Time”, un an mai târziu.

carturesti.ro
Liza Minnelli în 1963

În următorii doi ani a lansat albumele “Liza Minnelli”, “Come Saturday Morning”, “New Feelin’”, “The Singer” și “Tropical Nights”. Primul său rol în cinematografie a venit în 1967, în filmul “Charlie Bubbles”, iar patru ani mai târziu a primit misiunea de a-i da voce lui Dorothy în filmul animat “Journey Back to Oz”, inspirat de “Vrăjitorul din Oz”.

Pentru interpretarea din “The Sterile Cuckoo”, primul film realizat de Alan J. Pakula, artista a primit o nominalizare pentru cea mai bună actriță la Premiile Oscar, iar în 1972 a jucat în cel mai cunoscut film al său, “Cabaret”, în rolul unei dansatoare dintr-un club din Berlinul anilor ’30, peliculă pentru care a primit Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, Globul de Aur, premiul BAFTA și, de asemenea, premiul Sant Jordi și premiul David di Donatello pentru cea mai bună actriță străină.

Lisa Minnelli

Au urmat apoi câteva filme la fel de cunoscute, printre care “Lucky Lady”, “A Matter of Time” (în care a jucat alături de Ingrid Bergman), “New York, New York” (alături de Robert de Niro), “Arthur” și “Stepping Out”.

Artista a fost extrem de afectată de moartea mamei sale, în 1969, și, pentru a-și ascunde depresia, s-a refugiat în alcool și droguri, devenind dependentă de stupefiante. Liza Minnelli s-a căsătorit și a divorțat de patru ori. Primul ei soț a fost muzicianul australian Peter Allen, de care s-a despărțit în 1974, după ce l-a găsit în casă cu un bărbat.

fashiondays.ro

În același an s-a căsătorit cu producătorul și regizorul Jack Haley Jr., dar relația s-a încheiat în 1979, an în care s-a căsătorit cu sculptorul Mark Gero. Cei doi au divorțat în 1992, iar Liza s-a căsătorit după zece ani cu David Gest, un celebru producător de televiziune, de care s-a despărțit în 2007. Actrița a avut, de-a lungul timpului, relații cu Rock Brynner, Desi Arnaz, Peter Sellers și Martin Scorsese, dar după divorțul de ultimul soț s-a concentrat pe implicarea în activități filantropice și de caritate, în sprijinul a numeroase cauze umanitare, multe dintre ele dedicate copiilor sau persoanelor afectate de SIDA.

Lisa Minnelli
Lisa Minnelli

Ultimul film al Lizei Minnelli este “Halston”, un documentar biografic regizat de Frédéric Tcheng, care spune povestea vieții și morții creatorului de modă american Roy Halston Frowick.

DS TW
No comments

leave a comment