AcasăMonarhieMari Ducese și PrințeseLouise Hippolyte, singura principesă domnitoare din Monaco

Louise Hippolyte, singura principesă domnitoare din Monaco

Louise Hippolyte

Louise Hippolyte s-a născut pe 10 noiembrie 1697 la Monaco și a fost cea de-a doua fiică a lui Antonio I de Monaco și a Mariei de Lorraine, dar singura dintre cei șase copii ai cuplului care a atins vârsta adultă. Pentru că nu a avut frați, Louise Hippolyte a devenit moștenitoare a tronului din Monaco, iar tatăl ei a decis, având permisiunea regelui Ludovic al XIV-lea al Franței, că viitorul ei soț își va asuma numele de Grimaldi și va conduce micul regat împreună cu ea.

Pe 20 octombrie 1715, prințesa, care ajunsese la vârsta de 18 ani, s-a căsătorit cu Jacques François Goyon, Conte de Matignon, care a fost alegerea familiei sale, motiv pentru care mariajul nu a fost unul fericit.

Jacques prefera să stea mai mult la Versailles decât la Monaco și soția sa l-a însoțit, dar bărbatul a avut în acea perioadă câteva metrese. După decesul lui tatălui ei, Louise Hippolyte a venit de la Paris la Monaco pe 4 aprilie 1731, fiind primită de o mulțime populară entuziastă. Cuplul a  avut nouă copii, dar numai șase vor ajunge la vârsta maturității.

La sfârșitul aceluiași an, pe 29 decembrie, Louise Hippolyte a murit de varicelă la vârsta de 34 de ani, dar soțul ei, Jacques I, care ar fi trebuit să conducă principatul, și-a neglijat tronul și, sub presiunea populației, a trebuit să părăsească țara în mai 1732.

Principele de Grimaldi a abdicat în favoarea fiului său, Honoré, anul următor, care a devenit Prinț de Monaco și Duce de Valentinois timp de aproape șaizeci de ani, din 1733 până în 1793.

Monaco a fost pentru prima oară condus de un membru al Casei Grimaldi în 1297, când Francesco Grimaldi, cunoscut sub numele de „Il Malizia”, și oamenii lui au pătruns în cetatea ce proteja Stânca Monaco îmbrăcați în călugări franciscani. Francesco a fost însă evacuat după câțiva ani de forțele genoveze și lupta pentru „Stâncă” a continuat pentru încă un secol.

În 1419, familia Grimaldi a achiziționat Monaco de la Coroana de Aragon⁠ și a devenit conducătoarea oficială și necontestată a „Stâncii Monaco”. În 1642, prinții de Monaco au devenit vasali ai regilor francezi, dar au rămas, simultan, prinți suverani. Principatul și-a continuat existența ca protectorat al Franței până la Revoluția Franceză, când forțele revoluționare au capturat Monaco, care a rămas sub control francez până în 1814, când familia Grimaldi a revenit la tron.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu