HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseLouise Hippolyte, singura principesă domnitoare din Monaco

Louise Hippolyte, singura principesă domnitoare din Monaco

Louise Hippolyte
DS TW

Louise Hippolyte s-a născut pe 10 noiembrie 1697 la Monaco și a fost cea de-a doua fiică a lui Antonio I de Monaco și a Mariei de Lorraine, dar singura dintre cei șase copii ai cuplului care a atins vârsta adultă. Pentru că nu a avut frați, Louise Hippolyte a devenit moștenitoare a tronului din Monaco, iar tatăl ei a decis, având permisiunea regelui Ludovic al XIV-lea al Franței, că viitorul ei soț își va asuma numele de Grimaldi și va conduce micul regat împreună cu ea.

Pe 20 octombrie 1715, prințesa, care ajunsese la vârsta de 18 ani, s-a căsătorit cu Jacques François Goyon, Conte de Matignon, dar pentru că bărbatul a fost alegerea familiei ei, mariajul nu a fost unul fericit.

Jacques prefera să stea mai mult la Versailles decât la Monaco și tânăra l-a însoțit, dar a fost dezamăgită de viața pariziană, mai ales pentru că soțul ei a avut în acea perioadă câteva metrese. Pe 4 aprilie 1731, după decesul tatălui ei, prințesa a revenit la Monaco, fiind primită de o mulțime entuziastă.

La sfârșitul aceluiași an, pe 29 decembrie, Louise Hippolyte, care avea doar 34 de ani, a murit de varicelă. Soțul ei, Jacques I, ar fi trebuit să conducă principatul, dar și-a neglijat tronul și, sub presiunea populației, a fost nevoit să părăsească țara în mai 1732.

Anul următor principele de Grimaldi a abdicat în favoarea fiului său, Honoré, iar acesta și-a asumat cu multă responsabilitate misiunea. Noul prinț de Monaco a domnit timp de aproape șaizeci de ani, din 1733 până în 1793.

Istoria Principatului Monaco a început în 1297, când Francesco Grimaldi, cunoscut sub numele de “Il Malizia”, și oamenii lui au pătruns în cetatea ce proteja Stânca Monaco îmbrăcați în călugări franciscani. Francesco a fost alungat după câțiva ani de genovezi, lupta pentru „Stâncă” continuând vreme de aproape o sută de ani.

În 1419, familia Grimaldi a achiziționat Monaco⁠ și a devenit conducătoarea oficială și de necontestat a teritoriului. În 1642, prinții de Monaco au devenit vasali ai regilor francezi, iar principatul și-a continuat existența sub protectoratul Franței până la Revoluția din 1789, când forțele revoluționare au preluat controlul total până în 1814. Familia Grimaldi a revenit la tron după Congresul de la Viena, dar principatul a fost pus sub protectoratul Regatului Sardiniei, în 1861 a revenit sub protecția Franței și, în sfârșit, după adoptarea Constituției din 1911, prinții de Monaco au devenit monarhi absoluți⁠.

DS TW
No comments

leave a comment