HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseMarea Ducesă Alexandra a murit la naşterea celui de-al doilea copil

Marea Ducesă Alexandra a murit la naşterea celui de-al doilea copil

Marea Ducesă Alexandra
DS TW

Marea Ducesă Alexandra Georgievna a Rusiei s-a născut pe 30 august 1870 în Corfu şi a fost al treilea copil al regelui George I al Greciei și a reginei Olga. Fratele ei, regele Constantin I al Greciei, a avut trei băieţi, George, Alexandru şi Paul (toţi trei vor deveni regi ai Greciei) şi două fete, una dintre ele fiind ducesa Irene de Aosta, viitoarea regină a Croaţiei, iar cealaltă, Elena, va deveni regina-mamă a României.

Marea Ducesă Alexandra în copilărie

Alexandra, căreia familia îi spunea “Greek Alix” sau “Aline”, a fost foarte iubită de familie. Când a împlinit 19 ani, s-a căsătorit cu Marele Duce Paul Alexandrovici al Rusiei, al optulea copil al împăratului Alexandru al II-lea și al împărătesei Maria de Hesse. Cuplul a avut doi moștenitori: Marea Ducesă Maria Pavlovna şi Marele Duce Dmitri Pavlovici.

Pe când era însărcinată în șapte luni cu cel de-al doilea copil, Marea Ducesă Alexandra a plecat, împreună cu prietenii ei, să facă o plimbare cu barca pe râul Moscova. Tânăra a vrut să sară de pe ţărm direct în barcă, dar a căzut, prietenii au ridicat-o şi părea că nu a păţit nimic grav, dar a doua zi s-a prăbușit în timp ce se afla la un bal și a acuzat dureri violente. A intrat în travaliu şi a adus ăe lume copilul, pe Dmitri, dar imediat după aceea a intrat în comă profundă, murind șase zile mai târziu, pe 24 septembrie 1891, la vârsta de 21 de ani. Soțul ei, Marele Duce Paul, distrus de durere, a trebuit să fie ținut ca să nu se arunce în mormânt când a fost coborât sicriul prințesei.

Logodna Alexandrei cu Marele Duce Pavel
Marea Ducesă Alexandra
Marea Ducesa Alexandra Georgievna cu fiica ei, Maria

Spitalul maternitate Alexandra din Atena a primit mai târziu numele ei şi are ca arie principală de cercetare combaterea mortalității materne.

Lui Dmitri, copilul născut prematur, nu i s-au dat mari șanse de supraviețuire de către medici. Totuşi, el a trăit datorită Marelui Duce Serghei, unchiul patern, cel care l-a îngrijit în primele săptămâni de viață, ascultând cu strictețe sfaturile medicilor, l-a învelit în vată și l-a pus într-un leagăn în care erau așezate sticle cu apă fierbinte pentru a-i asigura temperatura potrivită. Şi el, şi sora mai mare, Maria Pavlovna, au fost preluaţi şi crescuţi de acest unchi şi de soţia lui, Elisabeta Feodorovna, care o îndrăgiseră mult pe Marea Ducesă Alexandra.

Dmitri Pavlovici si Maria Pavlovna, impreuna cu tatal lor, Marele Duce Paul, unchiul Serghei si mătuşa Elisabeta
Marele Duce Serghei, unchiul patern al lui Dmitri Pavlovici si al Mariei Pavlovna

Pe 17 februarie 1905 Serghei, pe atunci guvernator general al Moscovei, a fost asasinat de anarhiștii socialiști în timpul Revoluției din 1905. Criminalul, revoluționarul Ivan Kaliaev, pusese la cale atacul cu câteva zile mai devreme, dar văzând că în trăsura cu care guvernatorul ieşise la plimbare erau şi Marea Ducesă Elisabeta și cei doi orfani crescuţi de Marele Duce (Maria, în vârstă de cincisprezece ani, și micuţul Dmitri), s-a răzgândit pentru că nu a vrut să ucidă femei și copii. După moartea unchiului, băiatul a fost trimis să locuiască cu ţarul Nicolae al II-lea și familia acestuia, iar la un moment dat au existat speculații că la curtea imperială se discuta despre căsătoria lui cu Olga, fiica cea mare a împăratului, și că ar putea deveni moștenitor în locul țareviciului Alexei, care suferea de hemofilie.

De-a lungul vieții, Dmitri Pavlovici a fost cunoscut ca un mare afemeiat, având relaţii cu balerina și actrița de film Vera Karalli, cu scriitoarea Pauline Fairfax Potter, cu Ducesa de Marlborough, cu prinţesa Natalia Brassova, soția vărului său, Mihail, și, la începutul anilor ’20, cu Coco Chanel.

În noapte de 16 spre 17 decembrie 1916, Mare Duce Dimitri Pavlovici a participat la asasinarea lui Grigori Rasputin, făcând parte, alături de doctorul Lazovert, cel care a furnizat cianura, locotenentul Soukhotine, deputatul Dumei Pourichkevitci și prințul Felix Iusupov, care era căsătorit cu o nepoată a ţarului, din grupul care l-a ucis pe călugăr.

Marele Duce Dmitri Pavlovici

Dmitri a fost pedepsit de ţarul Nicolae al II-lea fiind trimis pe frontul persan, eveniment care, în cele din urmă, i-a salvat viața. Cele mai multe din rudele Marelui Duce au fost executate de bolșevici, inclusiv tatăl său, mătușa care îl crescuse în copilărie, Elisabeta, și fratele vitreg Vladimir Paley. Dmitri a scăpat din Rusia bolșevică datorită ajutorului britanicilor, călătorind întâi la Teheran și Bombay și ajungând în cele din urmă la Londra.

Sora lui, Maria, şi ea fugită din Rusia bolşevică, a lucrat în industria modei din Paris, a înființat o firmă numită “Kitmir”, specializată în broderie, mărgele și paiete și a colaborat cu Coco Chanel.

Dmitri s-a căsătorit în 1927 cu Audrey Emery, o moștenitoare americană cu care a avut un fiu ce va deveni primar în Palm Beach, Florida. Dmitri și Audrey au divorțat în 1938, iar Marele Duce a murit într-un sanatoriu din Davos, în Elveția, pe 5 martie 1941.

DS TW
No comments

leave a comment