HomeMonarhia în RomâniaRegele Mihai și Regina AnaPrincipesa Ana, distinsa și discreta soție a Regelui Mihai (galerie foto)

Principesa Ana, distinsa și discreta soție a Regelui Mihai (galerie foto)

Principesa Ana

În interviul acordat în anul 2008 Eugeniei Vodă pentru Televiziunea Română, Ana, principesă de Bourbon-Parma, mărturisea: „Sunt o femeie obișnuită, care a avut bucuria și fericirea să se căsătorescă cu un om fantastic, regele Mihai al României.”

Tenacitatea a fost, după cum ea însăși spunea, principala trăsătură a caracterului. Îi plăcea să citească, îi plăcea grădinăritul, aprecia onestitatea, sinceritatea, chiar dacă era uneori dureroasă, și franchețea și recunoștea că principlul său defect era acela de a critica. În copilărie, fratele cel mare al principesei, Jacques (care a murit în Danemarca, într-un accident stupid de mașină, lovit de un automobil care venea de pe contrasens), îi spunea Nanne.

Culoarea preferată a Anei a fost albastrul, albastrul mării pentru că e plin de nuanțe și niciodată la fel, iar florile ei favorite erau cele de câmp, macii, albăstrelele, florile sălbatice, pentru că plantele prea sofisticate i se păreau artificiale.

Principesa a început studii de pictură la Paris, dar le-a abandonat pentru că părinții voiau ca toți cei patru copii ai lor să aibă o slujbă. Prima ei slujbă, la vârsta de 19 ani, a fost cea de vânzătoare de panglici și flori artificiale, meserie despre care a spus că nu i se potrivea, și că prefera să aranjeze vitrinele magazinului în care lucra. Experiența a făcut-o să remarce că erau clienți foarte politicoși cu cei care vindeau, iar alții pentru care vânzătorul nici nu exista, iar de atunci a fost întotdeauna atentă să le spună “mulțumesc” și “bună ziua” celor pe care îi întâlnea la cumpărături.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, principesa s-a oferit voluntar în armată, primind misiunea de a conduce o ambulanță, o muncă foarte grea, pentru că în jurul său era multă suferință, iar pe tinerii răniți nu putea să îi ajute decât mângâindu-i sau ținându-i de mână, pentru a nu se simți singuri. După aceea, pentru o perioadă de doi ani și jumătate, a devenit șoferul comandantului unității militare.

“Sunt multe lucruri care nu-mi plac, dar pe primul loc sunt oamenii îngâmfați, cu nasul pe sus, care-i privesc pe ceilalți de sus. O doamnă adevărată o recunoști imediat pentru că e modestă”, spunea Ana a României, discreta principesă care i-a fost alături Regelui Mihai timp de 68 de ani, în același interviu acordat Eugeniei Vodă.

Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marguerite, principesă de Bourbon-Parma, a murit pe 1 august 2016 la Spitalul Morges din Elveția și a fost înmormântată în Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș.

No comments

leave a comment