HomeVizionariiScriitoriMisterul Agathei Christie, “regina romanului polițist”

Misterul Agathei Christie, “regina romanului polițist”

DS TW

Agatha Mary Clarissa Miller s-a născut pe 15 septembrie 1890 la Torquay, Ashfield, în Marea Britanie și a fost fiica unui broker american, Frederick Miller, și a irlandezei Clarissa Margaret Boehmer. Rămasă orfană de tata la doar 11 ani, fetița a fost educată acasă până la vârsta de 15 ani, când a fost înscrisă la pensionul doamnei Dryden din Paris. În 1910 s-a întors la Londra pentru a-și îngriji mama, care se îmbolnăvise, și împreună au făcut o călătorie de trei luni la Cairo.

Agatha a profitat de acest voiaj pentru a vizita cele mai importante monumente ale Egiptului antic, dar activitățile principale erau legate de socializare, pentru că tânăra era în căutarea unui soț. Și-a găsit alesul trei ani mai târziu, la vârsta de 24 de ani, când s-a căsătorit cu colonelul Archibald Christie, un aviator din Royal Flying Corps, cu care a avut o fiică, pe Rosalind Hicks.

În timpul Primului Război Mondial, Agatha a lucrat într-un spital, apoi într-o farmacie. Aici s-a familiarizat cu noțiuni despre diverse medicamente și poțiuni otrăvitoare, informații pe care le-a folosit mai târziu în cărțile sale.


Căsătoria cu Archibald a fost nefericită, încheindu-se cu un divorț în 1928, la doi ani după ce Agatha a descoperit că soțul o înșela. Bărbatul îi mărturisise că este îndrăgostit de o altă femeie, Nancy Neele, și că vrea să divorțeze. Agatha a provocat un mic scandal, apoi a dispărut de acasă, nu înainte de a anunța poliția că se teme pentru viața sa.

Dispariția cunoscutei scriitoare a atras atenția presei, dar ea a fost găsită 11 zile mai târziu într-un hotel unde se cazase sub numele de Teresa Neele.

În 1928, a părăsit Anglia și a făcut o lungă călătorie la Istanbul cu Orient Express-ul, plecând apoi la Bagdad. După o săptămână fostul soț, Archie, s-a căsătorit cu amanta lui, Nancy Neele, dar Agatha a păstrat custodia fiicei Rosalind și numele de familie, Christie, pe care l-a folosit în continuare pentru a-și semna cărțile. Reflectând asupra acestei perioade în autobiografia sa, a scris doar atât: “Așadar, după boală, au venit tristețea, disperarea și frământarea inimii. Nu este nevoie să ne oprim asupra acestor momente.”

În Irak, scriitoarea s-a împrietenit cu arheologul Leonard Woolley și cu soția acestuia și l-a cunoscut pe arheologul Max Mallowan, un bărbat cu 14 ani mai tânăr, cu care s-a căsătorit în 1930 și despre care a spus că este cel alături de care și-a găsit fericirea.

Agatha Christie și Max Mallowan au călătorit mult, mai ales în Orientul Mijlociu. “Crima din Orient Express”, unul dintre cele mai cunoscute romane ale ei, a fost scrisă la Hotelul Pera Palace din Istanbul, camera în care a locuit devenind mai târziu un memorial al scriitoarei.
Cei doi s-au căsătorit la Edinburgh în septembrie 1930 și au locuit în Chelsea, mai întâi în Cresswell Place și mai târziu în Sheffield Terrace. În 1934, au cumpărat Winterbrook House în Winterbrook, un cătun aflat lângă Wallingford, casă care a devenit reședința principală a cuplului pentru tot restul vieții și locul în care Christie a scris o mare parte din cărție sale.

Scriitoarea a fost aleasă membră a Societății Regale de Literatură în 1950, a devenit co-președintă a clubului de detectivi și în 1961 a primit titlul onorific de doctor în literatură de la Universitatea din Exeter.
Începând cu anul 1971, starea de sănătate a început să îi facă probleme, dar a continuat să scrie, ultimul roman fiind publicat în 1973. Agatha Christie a murit pe 12 ianuarie 1976, la vârsta de 85 ani, din cauze naturale, la reședința sa din Oxfordshire și a fost înmormântată în cimitirul bisericii St. Marydin Cholsey.

Prima carte a scriitoarei, “Misterioasa afacere de la Styles”, publicată în 1920, l-a introdus pe cel mai cunoscut personaj al său, Hercule Poirot, ce avea să apară în nu mai puțin de 33 de romane și 54 de povestiri scurte. De o popularitate la fel de mare este și Miss Marple, introdusă în romanul “Crimă la vicariat”, publicat în 1930.

Numită adesea “Regina crimei” sau “Regina misterului”, Agatha Christie este cea mai vândută scriitoare de cărți polițiste din lume și este considerată o maestră a suspansului, a complotului și a caracterizării. Întrebată la un moment dat cum își construiește subiectele, a răspuns că atunci când spală vase îi vin cele mai criminale idei, pentru că urăște această activitate casnică.

 

Puteți citi și:

Cum s-a născut Hercule Poirot. Mărturisirile Agathei Christie

DS TW

leave a comment