HomeOameni care au intrat în istorieMilionari excentriciMolly Fink, fata măritată cu un maharajah indian

Molly Fink, fata măritată cu un maharajah indian

Molly Fink
DS TW

Molly Fink s-a născut pe 15 septembrie 1894 în Melbourne, Australia, fiind fiica lui Wolfe Fink, avocat și cercetător al operei lui Shakespeare, și a soției lui, Elizabeth. Molly și-a început studiile la Liceul de Fete Lauriston, unde a învățat engleza, franceza, germana și latina, dar la vârsta de cincisprezece ani a fost exmatriculată din școală pentru comportament necorespunzător.

Tragedia a lovit familia tinerei înainte de Primul Război Mondial, când tatăl ei, Wolfe, a murit din cauza unui anevrism și, din cauza situației financiare precare, Elizabeth a trebuit să-și vândă casa și să se mute cu copiii – Molly și sora ei mai mică – într-o cameră de la Hotelul Majestic din oraș.

Molly Fink

În martie 1915, Martanda Bhairava Tondaiman, maharajahul Regatului Pudukkottai din India, a venit într-o vizită în Australia și s-a cazat la același hotel, iar după câteva zile a cunoscut-o pe Molly Fink chiar în sala de mese. S-a îndrăgostit pe loc de ea, a invitat-o într-o vacanță la Sydney, împreună cu mama și sora ei, și, cinci luni mai târziu, a cerut-o de nevastă. Cuplul s-a logodit pe 6 august 1915 și s-a căsătorit pe 10 august 1915 în Melbourne, apoi cei doi au plecat într-o călătorie la San Francisco.

Maharajahul Martanda s-a întors în India cu mireasa sa australiană în octombrie 1915. Molly și-a petrecut următoarele cinci luni în țara soțului său suferind cumplit din cauza comportamentului disprețuitor al oficialilor britanici și supraviețuind unei tentative de otrăvire.

Molly Fink

Pe 22 noiembrie 1915, Martanda și-a prezentat noua soție în fața supușilor într-o ceremonie publică fastuoasă în Pudukkottai. Cu toate acestea, deși oamenii i-au făcut o primire călduroasă, guvernul Indiei Britanice a refuzat să îi acorde recunoașterea oficială. La scurt timp după sosirea la Pudukkottai, Molly a avut brusc un episod violent de vărsături și diaree, Martanda l-a desemnat pe examinatorul medical guvernamental să-i facă un consult tinerei sale soții și acesta a descoperit urme de leandru, una dintre cele mai toxice plante de grădină, în vărsăturile lui Molly.

Regele a solicitat atunci, pentru siguranța soției sale, guvernului indian să-i achiziționeze o casă în Ootacamund, însă oficialii au refuzat. Ofensat, Martanda a părăsit India împreună cu Molly, plecând într-un exil auto-impus. Cuplul s-a stabilit în Australia, unde s-a născut singurul lor copil, Martanda Sydney Tondaiman, pe 22 iulie 1916. Cei doi soți au avut o viață socială activă, el participa frecvent la cursele de cai, iar ea era sufletul petrecerilor și al balurilor, fiind admirată pentru bijuteriile și garderoba rafinată pe care le avea. În august 1919, cuplul s-a mutat la Londra și a achiziționat un apartament în Park Lane. Tânărul rege auto-exilat i-a spus, într-un context oficial, secretarului de stat pentru India că fiul său, Sydney, nu este recunoscut ca moștenitor legal de către Guvernul Indiei Britanice și că, în acest context, renunță la tron, numindu-l pe fratele său, Rajagopala Tondaiman, maharajah al regiunii Pudukkottai.

Bărbatul a primit o rentă anuală generoasă în schimbul deciziei sale, astfel că între 1922 și 1927 Martanda și Molly au locuit la Cannes, unde și-au cumpărat o vilă numită La Favorite. Aici Molly și-a făcut un grup de prieteni celebri – Elsa Maxwell, Cecil Beaton, Nancy Beaton, Lord Donegall, Lady Houston și William Locke, iar cuplul a început să frecventeze evenimentele mondene și să organizeze petreceri fastuoase.

Martanda a murit subit la Paris pe 28 mai 1928, la vârsta de cincizeci și trei de ani, iar Molly a insistat ca trupul său să fie trimis în India și incinerat cu onoruri de stat, dar guvernul Indiei a refuzat, fără să ofere nicio explicație. În cele din urmă, cadavrul a fost incinerat la Golders Green Crematorium din Londra, conform ritualurilor hinduse. Cenușa rezultată după ardere a fost pusă într-o urnă și îngropată pentru câteva zile în pământ, apoi a fost scoasă și împrăștiată într-un râu.

După moartea soțului ei, situația financiară a lui Molly Fink s-a înrăutățit. A fost nevoită să vândă vila La Favorite din Cannes și a cumpărat o casă în cartierul Mayfair, la Londra, unde a locuit împreună cu fiul său. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a plecat în America împreună cu Sydney și, neavând bani, a decis să se angajeze. A lucrat în mod ilegal, pentru că nu avea drept de muncă, la magazinul de haine Bonwit Teller & Co din New York, iar aici responsabilii magazinului au acuzat-o de delapidare și au dat-o pe mâna poliției, a fost arestată, fiind eliberată după câteva ore.

Molly Fink

În 1945, Sydney, fiul ei, a fost arestat și el pentru furt de bijuterii. New York Times a relatat că că prințul a declarat că “fondurile lui uriașe nu erau disponibile în acel moment” și că avea doar câteva mii de dolari în bancă, deloc suficienți pentru a-și satisface stilul luxos de viață. În ciuda solicitării acuzatorului său de a fi eliberat pe cauțiune, Sydney a fost condamnat la un an de închisoare și a stat în penitenciar nouă luni, fiind eliberat după ce mama sa a reușit să facă rost de bani pentru a acoperi paguba.

Molly Fink s-a îndepărtat apoi de fiul ei și s-a întors în Europa. În 1967 și-a donat întreaga garderobă formată din rochii create de designeri celebri – Callot Soeurs, Paquin, Patou, Vionnet, Schiaparelli și Chanel Muzeului costumelor din Bath, Anglia. În ultimii ani ai vieții a început să bea foarte mult, a fost diagnosticată cu cancer intestinal în 1967 și a murit la Cannes pe 22 noiembrie 1967, la vârsta de 73 de ani.

DS TW
No comments

leave a comment