HomeUncategorizedS-a stins actorul Costel Constantin

S-a stins actorul Costel Constantin

Costel Constantin
DS TW

Costel Constantin s-a născut pe 20 octombrie 1942 la Galați, a absolvit Institutul de Teatru și Film în 1964, la clasa profesoarei Beate Fredanov, și a fost repartizat la Teatrul Naţional din Iaşi, unde a interpretat, printre alte roluri, Călugărul tânăr (“Becket” de Anouilh); Edmund (“Lungul drum al zilei către noapte” de O’Neill), Neoptolem (“Filoctet” de Sofocle); Andrea Sarti (“Galileo Galilei” de Brecht); Franco la Spiga (“Îmbrăcaţi pe cei goi” de Pirandello).
Din 1969, a intrat în colectivul Teatrului Naţional bucureştean, unde a debutat cu rolul Dinu în spectacolul “Moartea ultimului golan” de Virgil Stoenescu. Au urmat apoi rolurile Nick — “Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Ed. Albee; Kent — “Regele Lear” de Shakespeare; Mihail — “Săptămâna patimilor” de Paul Angliei; directorul Dinu — “A doua fată a medaliei” de I. D. Sîrbu; Dragomir — “Năpasta” de Caragiale; Lasource — “Danto” de Camil Petrescu, etc.

Costel Constantin a fost o prezenţă activă în teatrul tv (amintim rolurile din serialul “Muşatinii” şi pe cel al lui Ştefan Cantacuzino din “Constantin Brâncoveanu” de N. Iorga) şi, bineînțeles, pe marele ecran (filmul “Porţile albastre ale oraşului” şi “Zodia Leului”, după romanul lui Duiliu Zamfirescu “Viaţa la ţară” (scenariul Mihnea Gheorghiu).

Costel Constantin

În 1975, înainte de premiera piesei “Capul” pusă în scenă la Teatrul Național, actorul care l-a interpretat pe Mihai Viteazul mărturisea:
„Pentru mine, Mihai Viteazul este nu numai o grea încercare, ci şi un pas înainte în cariera artistică. Partitura nu reprezintă doar un «rol principal», ci, precum se ştie, una din figurile marcante ale istoriei neamului românesc. De aici, răspunderea uriaşă care-mi revine. Dacă sunt acum emoţionat, dacă nu chiar îngrijorat, cauza e firească. Nutrim însă, în acelaşi timp, cu toţii, colectivul de creaţie al spectacolului, încredere în reuşita noastră. În primul rînd, fiindcă Mihnea Gheorghiu ne-a încredinţat o lucrare inedită ca scriitură, de o structură prin excelenţă modernă şi de natură să ducă, scenic, la realizarea unui spectacol de o eficienţă sigură, atât pe planul artistic, cât şi pe cel spiritual.

În al doilea rând, Letiţia Popa, regizoarea spectacolului, cunoscută multora dintre noi (din colaborările la tv), poate insufla spiritul de echipă pe care-l solicită punerea în scenă a piesei. Pe de altă parte, «echipa» noastră, alcătuită din cei mai tineri angajaţi ai Teatrului Naţional (Gh. Visu, Olga Delia Mateescu), ca şi din slujitorii lui mai vechi (Simona Bondoc, N. Gr. Bălănescu, Emil Liptac şi alţii), se vrea bine sudată şi e solidar dornică să ducă la bun sfârşit munca noastră. Figura centrală a piesei şi a spectacolului — Mihai Viteazul — e proiectată pe ultima perioadă a domniei sale (1593—1601), anii «cei mai avuţi în fapte vitejeşti, în exemple de jertfire către patrie», cum spune Bălcescu. Totuşi, nu ne propunem să facem un spectacol istoric în sensul clasic al cuvântului; vrem, dincolo de faptul dramatic, să subliniem mai ales tensiunea şi semnificaţia dramatică peste timp a acelor momente grele şi înălţătoare din trecutul nostru. Spectacolul este conceput în formula «teatrului în teatru», recomandată de autor. Fiecare actor (cu excepţia interpretului lui Mihai), cu excepţia mea aşadar, va juca mai multe roluri. Premiera “Capul” va însemna, pentru noi toţi, un dublu eveniment: vom fi prezenţi la marile manifestări în memoria lui Mihai Viteazul şi în cinstea sărbătoririi Unirii celor trei ţări româneşti şi, totodată, cu acest spectacol, vom inaugura sala a treia a Teatrului Naţional“.

Costel Constantin s-a stins din viață pe 22 mai 2024, la vârsta de 81 de ani.

DS TW
No comments

leave a comment