Tragica moarte a reginei Maria Isabel. Medicii i-au făcut cezariană pentru a-i scoate fătul decedat fără să știe că tânăra era încă în viață

Maria Isabel de Braganza s-a născut pe 19 mai 1797 și a fost fiica regelui Ioan al VI-lea al Portugaliei și a soției sale Carlota Joaquina a Spaniei. Infanta s-a căsătorit cu unchiul matern, regele Ferdinand al VII-lea al Spaniei, pe 29 septembrie 1816. Primă soție a acestuia, Prințesa Maria Antonia de Neapole și Sicilia, murise fără a avea copii cu zece ani înainte.

Tânăra a sosit în Spania fără nicio zestre, fără rochii sau bijuterii și a fost confruntată imediat cu atmosfera plină de intrigi de la curtea regală.

Pe 21 august 1817, regina a născut o fiică, Maria Isabel Luisa, care a murit la numai patru luni.

Suverana a rămas din nou însărcinată la scurt timp după nașterea primei ei fiice, dar sarcina a fost dificilă. Deși nașterea ajunsese la termen, în momentul în care s-au declanșat contracțiile medicii au constatat că fătul era decedat. Maria Isabel și-a pierdut cunoștința și a încetat să mai respire la scurt timp după aceea, iar medicii au crezut că a murit și regina. Doctorii au început o operație cezariană pentru a extrage fătul mort, dar imediat ea a scos un țipăt ascuțit de durere și s-a prăbușit pe pat sângerând puternic. A murit la scurt timp după aceea, la 26

decembrie 1818, la doar 21 de ani, în Palatul Aranjuez, și a fost înmormântată la necropola regală San Lorenzo de El Escorial.

Datorită pasiunii pentru artă, regina începuse să colecționeze tablouri și sculpturi pentru a crea un muzeu regal. Operele achiziționate de Maria Isabel vor forma primele colecții ale Muzeului Prado care a fost deschis pe 19 noiembrie 1819, la un an după moartea ei.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *