Ultimul drum al familiei imperiale Romanov. Cine au fost asasinii

Ivan Plotnikov, profesor de istorie la Universitatea de Stat a Uralilor, a stabilit identitatea călăilor familiei imperiale. Asasinii sunt Iakov Iurovski, Grigori P. Nikulin, Mihail A. Medvedev, Piotr Ermakov, Stepan Vaganov, Alexei G. Kabanov, Pavel Medvedev, V. N. Netrebin, și I. M. Țelms. Filipp Goloșciokin, un apropiat al lui Iakov Sverdlov, comisar militar al Uralispolkomului din Ekaterinburg, despre care s-a spus că a fost implicat nu a participat efectiv la asasinat, iar doi sau trei paznici au refuzat să pună mâna pe arme.

Piotr Voikov a fost cel care a primit însărcinarea de a aranja distrugerea rămășițelor folosind 570 de litri de benzină și 180 de kilograme de acid sulfuric. La asasinat a fost doar martor, dar apoi a susținut că a luat parte la omoruri și că a furat obiecte de la una dintre marile ducese decedate. După crime, el a declarat: „Lumea nu o să știe niciodată ce am făcut cu ei”. Voikov a fost numit ambasador al Uniunii Sovietice în Polonia în 1924 și a fost asasinat de un monarhist rus în iulie 1927.

Cei mai mulți dintre participanții direcți la uciderea familiei imperiale au supraviețuit doar câteva luni după crime. Printre cei care au murit la scurt timp s-a numărat Stepan Vaganov, care a fost atacat și omorât de țărani la sfârșitul anului 1918 pentru participarea la acte de represiune brutală.

Pavel Medvedev, șeful gărzii Casei Ipatiev și una dintre figurile-cheie ale execuției, a fost capturat de Armata Albă la Perm, în februarie 1919. La interogatoriu, el a negat participarea la crime și a murit în închisoare de tifos.

Alexandr Beloborodov și adjunctul său, Boris Didkovski, au fost omorâți în 1938 în timpul Marii Epurări. Filipp Goloșciokin a fost împușcat în octombrie 1941 într-o închisoare NKVD și îngropat într-un mormânt nemarcat.

La trei zile după execuție, Iakov Iurovski i-a raportat personal lui Vladimir Ilici Lenin desfășurarea evenimentelor din acea noapte de 17 iulie și a fost răsplătit cu o funcție importantă în Ceka, Comisia Extraordinară pentru Întreaga Rusie. A avut mai multe posturi importante în partid până în 1938, când a murit la Spitalul Kremlinului.

Cu câteva zile înainte, a donat pistoalele folosite la execuția familiei Romanov Muzeului Revoluției din Moscova și a lăsat în urmă trei relatări contradictorii ale evenimentelor.

Iakov Iurovski nu și-a exprimat niciodată vreo remușcare pentru faptele sale. În schimb, într-o ultimă scrisoare lăsată copiilor săi cu puțin timp înainte de a muri, se mândrea cu cariera lui revoluționară. El și adjunctul lui, Nikulin, care a murit în 1964, sunt îngropați în Cimitirul Novodevici din Moscova. Fiul lui, Alexandr Iurvoski, a predat memoriile tatălui său detectivilor amatori Avdonin și Reabov în 1978.

O notă din jurnalul lui Lev Troțki sugerează că ordinul de execuție a familiei imperiale a fost dat de însuși Lenin. Troțki povestește: „Următoarea mea vizită la Moscova a avut loc după căderea Ekaterinburgului. Discutând cu Sverdlov, l-am întrebat în treacăt unde e țarul. «S-a terminat, mi-a răspuns, a fost împușcat». «Și familia lui unde este?» «Și familia cu el.» «Toți?» am întrebat eu, pare-se, puțin surprins. «Toți,» a răspuns Iakov Sverdlov. «Și ce-i cu asta?» Aștepta să vadă cum reacționez. Nu am răspuns. «Și cine a luat hotărârea?», am întrebat. «Am hotărât aici. Ilici  credea că nu trebuie să le lăsăm Albilor un portdrapel viu în jurul căruia să se adune, mai ales în condițiile actuale»”

În următoarele 84 de zile după asasinatul din Ekaterinburg, alți 27 de prieteni și rude, dintre care 14 membri ai familiei Romanov și 13 membri ai curții imperiale au fost uciși de bolșevici.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *