HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseCopiii imperiali: Olga, Tatiana, Maria, Anastasia și Alexei

Copiii imperiali: Olga, Tatiana, Maria, Anastasia și Alexei

Cei cinci copii imperiali

Copiii imperiali, cele patru fiice și singurul băiat Romanov au fost uciși în timpul Revoluției bolșevice. Nicolae al II-lea devenise țarul Rusiei pe 1 noiembrie 1894 și, la scurtă vreme după aceea, s-a căsătorit cu Prințesa Alix, devenită, din acel moment, împărăteasa Alexandra Feodorovna.

Cuplul a avut cinci copii: Marile Ducese Olga, Tatiana, Maria, Anastasia și Țareviciul Alexei. O problemă care complica viața familiei imperiale până la nașterea fiului lor era cea succesiunii, astfel că nașterea lui Alexei, pe 12 august 1904, a fost văzută ca o binecuvântare. Dar tânărul moștenitor al tronului era bolnav de hemofilie, care era netratabilă la acel moment și ducea în mod inevitabil la moarte prematură.

Copiii imperiali

Familia imperială a ales să nu divulge nimănui din afara palatului starea sănătății țareviciului. Disperată, țarina Alexandra a căutat ajutor pretutindeni și l-a găsit la călugărul Grigori Rasputin. Părea că acesta poate să-l ajute pe bolnav când se simțea rău, iar Alexandra a devenit din ce în ce mai dependentă de acest vraci și de sfaturile lui, pe care împărăteasa le considera ca venind direct de la Dumnezeu.

În timpul pelerinajului la Moscova, locul încoronării fondatorului dinastiei Romanovilor, cu ocazia sărbătoririi tricentenarului familiei domnitoare, țareviciul Alexei a suferit o criză de slăbiciune provocată de hemofilie exact în momentul în care convoiul imperial parcurgea pe jos ultimele sute de metri înaintea intrării în catedrala Uspensky.

Copiii imperiali
Anastasia si Alexei
Copiii imperiali
Olga și Tatiana

Procesiunea s-a oprit în mijlocul mulțimii de preoți cântând, pentru ca tânărul moștenitor să fie purtat pe sus de ofițerii din garda cazacilor. Din public în acest moment s-au auzit exclamații de uimire.

Olga, prima născută a cuplului, venise pe lume pe 15 noiembrie 1895, și purta titlul de “Alteță Imperială”, mai înaltă în rang față de toate prințesele din Europa care erau “Altețe regale”. Familia, prietenii și servitorii îi spuneau însă fetei pe numele mic sau foloseau diminutivele rusești “Olișka” sau “Olya”.

Olga și sora sa mai mică, Tatiana, erau cunoscute în casă sub numele de “Marea pereche”, iar surorilor mai mici, Maria și Anastasia, li se spunea “Mica pereche”.

.

Olga era pasionată de literatură și, spre deosebire de cei patru frați ai ei, îi plăcea școala, își idolatriza tatăl și purta în permanență la gât un colier cu icoana Sfântului Nicolae. Ca și frații ei, juca tenis și înota în timpul vacanțelor de vară. Regina Maria, care a întâlnit-o pe Olga și pe surorile sale când familia imperială a vizitat România în 1914, a comentat în memoriile sale că fetele erau naturale și sigure pe ele când țarina Alexandra nu era prezentă, însă atunci când aceasta apărea, “întotdeauna păreau a-i urmări expresia pentru a se asigura că acționează în conformitate cu dorințele ei.” Olga avea părul castaniu-deschis, ochi albaștri și o față largă și era considerată mai puțin drăguță decât surorile sale, Maria și Tatiana. În timpul adolescenței, fata a avut mai multe flirturi nevinovate, dar societatea de la curtea imperială bârfea deja despre viitoarea ei căsătorie.

Copiii imperiali
Olga in 1914

În noiembrie 1911 a avut loc un bal mascat la Livadia pentru a sărbători cei 16 ani ai Olgăi și intrarea ei în societate, iar înaintea Primului Război Mondial au existat chiar câteva discuții în legătură cu o posibilă căsătorie între Olga și Prințul Carol al II-lea al României, însă ducesa nu l-a plăcut pe Carol. În timpul vizitei în România prințesa imperială a discutat puțin cu prințul moștenitor și va mărturisi că nu este deloc interesată de el. Regina Maria a României nu a fost impresionată de ducesă, găsind manierele ei “prea bruște”, iar fața “nu prea drăguță”.

Olga, Tatiana, Maria si Anastasia in 1906
Tatiana

Eduard, fiul cel mare al regelui George al V-lea al Angliei, și Prințul Alexandru al Serbiei au fost, de asemenea, potențiali pretendenți, deși niciunul nu a fost luat în serios. Olga s-a îndrăgostit de un ofițer rus, Pavel Voronov, ofițer pe iahtul imperial Standart, însă o astfel de relație era imposibilă din cauza diferenței uriașe de rang. Voronov s-a logodit câteva luni mai târziu cu o doamnă de onoare a țarinei. În ziua nunții, Olga a scris în jurnal: “Dumnezeu să-i aducă noroc iubitului meu”. Tatiana, cea de-a doua fiică a cuplului imperial, era înaltă și subțire, cu păr castaniu și ochii de un albastru-gri închis, era rafinată, elegantă și considerată cea mai frumoasă dintre cele patru Mari Ducese. Ca și ceilalți copii Romanov, Tatiana a fost crescută în austeritate, dormea într-un pat de campanie, fără perne și făcea baie cu apă rece dimineața. Dintre toate surorile, Tatiana era cea mai apropiată de mama sa și a fost considerată fiica favorită a Țarinei.

Marea Ducesă Maria Nicolaevna, următoarea fiică a cuplului, s-a născut pe 26 iunie 1899. La ocazii speciale, Maria și Anastasia, cea mai mică dintre surori, erau îmbăcate aproape la fel, purtând variații diferite ale aceleiași rochii. Maria era dominată de sora sa mai mică care era mai energică și mai temperamentală și, la fel ca mama sa, era purtătoare a genei hemofiliei.

În timpul Primului Război Mondial, împreună cu Anastasia, Maria a vizitat soldații răniți aflați la un spital privat amenajat la Țarskoe Selo. Cele două adolescente erau prea mici pentru a deveni asistente ca mama și surorile lor mai mari, așa că jucau dame și biliard cu soldații.

Când s-a născut cea mai mica dintre fiicele țarului, Anastasia, părinții și întreaga familie au fost dezamăgiți, pentru că toți așteptau un fiu care să devină moștenitorul tronului.

Copiii imperiali
Maria in 1910
Țareviciul Alexei în 1904

Țareviciul Alexei s-a născut la 12 august 1904 și a fost cel mai mic din cei cinci copii și singurul fiu al cuplului imperial. Baby, cum i se spunea în familie, a fost botezat pe 3 septembrie 1904 la capela Palatului Peterhof, nașii săi principali fiind bunica paternă și unchiul său, Marele Duce Alexei Alexandrovici.

Tutorele lui, profesorul Pierre Gilliard scria despre prinț că este unul dintre cei mai frumoși copii imaginabili, cu buclele lui blonde, ochii mari, gri-albaștri umbriți de gene lungi. Hemofilia de tip B de care suferea copilul l-a adus în preajma familiei imperiale pe Grigori Rasputin, care a fost considerat de către țar și țarină ultima speranță pentru vindecarea micuțului.

Până atunci, cei doi părinți căutaseră neîncetat un tratament pentru însănătoșirea fiului lor, iar atunci se spunea că acest călugăr avea puterea de a vindeca prin rugăciuni și că starea țareviciul s-a îmbunătățit într-o oarecare măsură.

Țarul Nicolae îl numea pe Rasputin prietenul nostru, probabil un semn al încrederii de care se bucura în ochii membrilor familiei imperiale. Rasputin a avut asupra țarinei Alexandra o influență uriașă, mai ales după ce Alexei a fost atacat de o albină în vara anului 1905. Povestea spune că Rasputin ar fi alergat în ajutorul băiatului și ar fi strigat “Înțeapă-l și vei muri!”, iar albina a zburat din preajma bolnavului și această  întâmplare a fost interpretată ca o manifestare a puterilor miraculoase ale controversatului călugăr.

Copiii imperiali
Alexandra Feodorovna si Alexei în 1906
Latest comment

leave a comment