Agnès Sorel s-a născut în anul 1422, a fost fiica lui Jean Soreau și a Catherinei de Maignelais și și-a început viața de curtezană la palatul lui René I de Neapole, ca doamnă de onoare a soției acestuia, Isabela, Ducesa de Lorena. În 1441, tânăra a devenit doamnă de onoare a Mariei de Anjou, soția regelui Carol al VII-lea al Franței, cel care a fost încoronat la Reims, în 1429, datorită eforturilor Ioanei d’Arc de a elibera Franța de englezi. Ajunsă în anturajul monarhului, tânăra Sorel a devenit foarte curând metresa acestuia, iar Carol i-a dăruit castelul Loches, care a devenit reședința ei privată.
Frumoasa metresă a avut o influență foarte puternică asupra suveranului, iar acest lucru, precum și gusturile ei extravagante, i-au adus o serie de inamici la curte, cel mai constant contestatar fiind unul dintre fiii legitimi ai suveranului, Ludovic al XI-lea, primul născut din mariajul cu Maria de Anjou.
Agnès i-a dăruit trei fiice regelui: Marie, Charlotte și Jeanne. În timp ce era însărcinată cu cel de-al patrulea copil, a plecat la Chinon, pentru a-i fi alături lui Carol în campania din 1450, dar pe drum s-a îmbolnăvit brusc și a murit în mai puțin de 72 de ore, pe 9 februarie 1450, la vârsta de 28 de ani. Cauza oficială a decesului a fost dizenterie, dar cercetările făcute de Philippe Charlier în 2005 demonstrează că Agnès a murit otrăvită. Cantitatea de mercur descoperită în laboratoare după ce a fost analizat un fir de păr al metresei regale s-a dovedit a fi de zece mii de ori mai mare decât cea preconizată a fi fost folosită în preparatele cosmetice care conțineau uneori mercur în acea epocă sau în tratamentele medicale, deci este greu de crezut că moartea lui Agnès a fost accidentală sau s-a datorat unei erori.
Fiul lui Carol, viitorul Ludovic al XI-lea, care fusese în conflict deschis cu regele în ultimii patru ani, este considerat astăzi cel care a pus la cale uciderea metresei și se pare că ar fi otrăvit-o pe Agnès pentru a elimina fizic influența ei, pe care o considera nejustificată.
Distrus de durere, suveranul a comandat două morminte magnifice din marmură, unul pentru inima ei, care se află în orășeul Jumièges, iar celălalt pentru trupul metresei, care se află în Loches, pe care sunt inscripționate cuvintele: “Aici se odhnește nobila doamnă Agnès de Seurelle, în timpul vieții doamnă de Beauté, Roquecisière, Issoudun și Vernon-sur-Seine. Miloasă față de toți oamenii, a dat multe dintre bunurile sale biserici și săracilor. Rugați-vă lui Dumnezeu pentru odihna sufletului ei. Amin”.