AcasăMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreAgnès Sorel, prima metresă regală recunoscută oficial

Agnès Sorel, prima metresă regală recunoscută oficial

Agnès Sorel s-a născut în 1422 și și-a început viața la curtea lui René I de Neapole, ca doamnă de onoare a soției acestuia, Isabela, Ducesă de Lorena. În 1441 tânăra a devenit doamnă de onoare a Mariei de Anjou, soția regelui Carol al VII-lea al Franței, cel care a fost încoronat la Reims, în 1429, datorită eforturilor Ioanei d’Arc de a elibera Franța de englezi. Ajunsă în anturajul regelui, tânăra Sorel a devenit foarte curând metresa acestuia. Regele i-a dăruit castelul Loches, care a devenit reședința sa privată, locul unde a fost convins de Ioana d’Arc să fie încoronat rege.

 

Frumoasa metresă a avut o influență foarte puternică asupra lui Carol și acest lucru, precum și gusturile ei extravagante, i-au adus o serie de inamici puternici la curte, cel mai constant contestatar fiind chiar unul dintre fiii legitimi ai regelui, Ludovic al XI-lea, primul născut din mariajul cu Maria de Anjou.

Agnès i-a dăruit trei fiice regelui Carol: Marie, Charlotte și Jeanne. În timp ce era însărcinată cu cel de-al patrulea copil, ea a plecat la Chinon pentru a-i fi alături regelui în campania din 1450. Acolo s-a îmbolnăvit brusc și a murit în mai puțin de 72 de ore, la vârsta de 28 de ani. Cauza oficială a decesului a fost dizenterie, dar cercetările făcute de Philippe Charlier în 2005 demonstrează că Agnès a murit otrăvită. Cantitatea de mercur descoperită în laboratoare într-un fir de păr al metresei regale s-a dovedit a fi de zece mii de ori mai mare decât cea preconizată a fi fost folosită în preparatele cosmetice care conțineau uneori mercur în acea epocă sau în tratamentele medicale, deci este greu de crezut că moartea lui Agnès a fost accidentală sau s-a datorat unei erori medicale.

 

Fiul lui Carol, viitorul Ludovic al XI-lea, care era în conflict deschis cu regele în ultimii patru ani, este considerat astăzi cel care a pus la cale uciderea metresei tatălui său. El ar fi otrăvit-o pe Agnès pentru a elimina fizic influența pe care o considera nejustificată asupra regelui.

După moartea lui Agnès, verișoara ei, Antoinette de Maignelais, i-a luat locul ca metresă a regelui Carol al VII-lea al Franței.

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu