Atentatul împotriva împăratului Franz Joseph. Asasinul a fost condamnat la moarte pentru regicid

După revoluția din 1848-1849, Ungaria a fost plasată sub controlul guvernului imperial de la Viena, regatul fiind împărțit în cinci provincii administrate de guvernul habsburgic, iar Transilvania, Voivodina și Banatul au intrat, ca domenii ale coroanei, sub jurisdicția nemijlocită a Casei de Habsburg. Resentimentele acumulate de naționaliștii maghiari împotriva  împăratului Franz Joseph au devenit foarte puternice și, în acest context, unul dintre ei, un croitor pe nume Janos Libenyi, admirator al lui Lajos Kossuth, a decis să-l omoare pe împăratul de doar 23 de ani pe care îl considera un tiran.

Pe 18 februarie 1853, Franz Joseph se afla într-o plimbare de-a lungul vechilor bastioane din jurul orașului Viena pentru a observa soldații la instrucție, însoțit doar de ajutorul său, contele O’Donell. Ocupat să-și observe militarii care se antrenau, Franz Joseph nu l-a văzut pe Libenyi care se afla chiar în spatele lui, înarmat cu un cuțit. Din fericire, o femeie l-a observat pe criminal și a început să țipe înspăimântată. Împăratul se întoarce apoi  brusc și acest gest îl salvează. Lama care ar fi putut ajunge în spatele lui Franz Joseph îi atinge însă gâtul, dar pătrunderea este amortizată de gulerul înalt al uniformei împăratului. Imediat, O’Donell îl imobilizează pe Libenyi și reușește să-l împiedice să lovească a doua oară. Franz-Joseph, deși sângerează abundent, nu este grav rănit. Va fi transportat imediat la palat și îngrijit timp de câteva  săptămâni înainte de a reveni la activitățile normale.

Libenyi este trimis rapid în judecată, este condamnat la moarte pentru regicid și spânzurat la doar opt zile după atac, iar împăratul cunoaște o adevărată renaștere a popularității  în țară. Câțiva ani mai târziu, a fost construită în amintirea acestui atac, Votivkirche, biserica votivă din Viena, ca monument de recunoștință pentru salvarea vieții lui Franz Joseph.

Planurile bisericii au fost alese în urma unui concurs în aprilie 1854, la care au participat mai mulți arhitecți. Au fost trimise 75 de proiecte provenind din Imperiul Austriac, landurile germane, Anglia și Franța. Juriul a ales proiectul arhitectului Heinrich von Ferstel, care avea pe atunci doar 26 de ani. El a decis să construiască biserica în stil neogotic, împrumutând foarte multe elemente din arhitectura catedralelor gotice franceze.

Construcția bisericii a început în 1856, iar lăcașul de cult a fost sfințit 26 de ani mai târziu, în 24 aprilie 1879, cu ocazia jubileului de argint a cuplului imperial.

Biserica a fost una dintre primele clădiri care a fost construită pe Ringstraße și a fost menită să fie o biserică de garnizoană, urmând să fie folosită de militarii care veniseră la Viena după Revoluția din 1848.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *