HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteCatherine Deneuve împlinește 80 de ani

Catherine Deneuve împlinește 80 de ani

Catherine Deneuve
DS TW

Fiica actorului de teatru şi de film Maurice Dorleac, Catherine Deneuve s-a născut pe 22 octombrie 1943 la Paris şi a urmat o şcoală catolică privată şi liceul ‘La Fontaine’ din capitala Franței.

A debutat în film la vârsta de 13 ani, cu un rol în pelicula ‘Les Collegiennes’, apoi a început să lucreze cu regizori consacrați precum Roger Vadim, înainte de marele succes cu musical-ul lui Jaques Demy, ‘Les Parapluies de Cherbourg’ (1964).

Tânăra actriță a primit două roluri în filmul lui Roman Polanski, ‘Repulsion’ în 1965 şi în filmul lui Bunuel din 1967, ‘Belle de Jour’, care au transformat-o într-un star internațional. Mai târziu în același an a jucat în filmul ‘Les Demoiselles de Rochefort’, alături de sora ei, Francoise Dorleac.

Catherine Deneuve

Catherine Deneuve a fost premiată de Academia Franceză de Cinema pentru cea mai bună actriță în 1980 pentru ‘The Last Metro’ (1980), la Festivalul de Film de la Veneţia, în 1998, a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă cu ‘Place Vendome’ şi în 1992 a fost nominalizată la Oscar pentru cea mai bună actriţă cu ‘Indochine’.

În anul 2000, Deneuve a fost distribuită alături de islandeza Bjork în filmul lui Lars von Trier, musical-ul ‘Dancer in the Dark’ pentru care a obținut premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Actrița mai are în palmares şi un Urs de Argint primit în 2002 la Berlin pentru rolul din ‘8 femei’, Palme d’Or d’honneur la Festivalul de Film de la Cannes în 2005, premiul Golden Kinnaree la Festivalul Internaţional de Film de la Bangkok în 2006, premiul special al juriului la Festivalul de film de la Cannes în 2008.

Alte pelicule remarcabile în care a jucat sunt ‘Les Liaisons dangereuses’ (2003), ‘Rois et reine’ (2004), ‘Le Héros de la familie’ (2006), ‘Persepolis’ (2007), ‘Un conte de Noel’ (2008).

Deneuve a fost căsătorită cu fotograful David Bailey din 1965 până în 1972 (cei doi s-au separat în 1967), și a avut mai multe relații cu personalități ale lumii filmului, printre care regizorul Roger Vadim, actorul Marcello Mastroianni, directorul de imagine Hugh Johnson și proprietarul Canal+, Pierre Lescure.

Deneuve are doi copii: actorul Christian Vadim (născut pe 18 iunie 1963), din relația cu Roger Vadim, și actrița Chiara Mastroianni (născută la 28 mai 1972), din relația cu Marcello Mastroianni, și cinci nepoți.

Frumoasă, inteligentă, elegantă şi talentată, Catherine Deneuve, care împlinește astăzi 80 de ani, este una dintre cele mai iubite actrițe franceze din toate timpurile.

DS TW
No comments

leave a comment