Franco Nero a împlinit 80 de ani

Franco Nero

Franco Nero, pe numele său real Francesco Clemente Giuseppe Sparanero, s-a născut pe 23 noiembrie 1941 în San Prospero Parmense, în zona Emilia-Romagna, fiind fiul unui ofițer de poliție. Copilul a crescut în orașul Bedonia și în Milano și a studiat pentru scurt timp la Facultatea de Economie și Comerț, apoi a început cursurile la Piccolo Teatro din Milano.

Primul său rol în cinematografie a fost în producția „Pelle viva” din 1962, iar patru ani mai târziu va fi distribuit în primul său rol principal în „Django”, filmul din 1966 al lui Sergio Corbucci, care a devenit una dintre cele mai cunoscute apariții ale sale.

În 1967, a apărut în pelicula „Camelot” interpretându-l pe Lancelot și, cu această ocazie, o va cunoaște pe viitoarea sa iubită, Vanessa Redgrave, iar un an mai târziu va fi distribuit alături de Claudia Cardinale în filmul „Il giorno della civetta”.

De-a lungul timpului actorul a apărut în peste 250 de filme sau seriale tv și a avut ambiția de a deveni producător, „Jonathan degli orsi” fiind prima sa producție.

Franco Nero

În 2010, Nero a apărut în filmul „Letters to Juliet”, alături de soția sa, Vanessa, iar un an mai târziu va fi invitat ca guest star în episodul de deschidere al sezonului 13 din „Lege și ordine”. În 2012 Franco Nero jucat în „Django dezlănțuit/ Django Unchained”, film realizat de Quentin Tarantino, peliculă care a obținut premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu și cel mai bun actor în rol secundar.

Spre deosebire de alți mari actori care au trecut prin divorțuri și mariaje de nenumărate ori, Nero a avut o viață sentimentală mult mai stabilă. Relația sa cu actrița britanică Vanessa Redgrave a început în 1966, când s-au cunoscut pe platourile de filmare și în 1969 cei doi au avut un fiu, Carlo Gabriel Redgrave Sparanero, care va deveni scenarist și regizor. Cuplul s-a separat pentru o lungă perioadă, timp în care amândoi au avut relații cu alți parteneri. În anii ’70 presa italiană a scris că Franco Nero a fost îndrăgostit pe rând de actrițele Catherine Deneuve, Goldie Hawn și Ursula Andress, iar despre Vanessa se știe că, înainte de relația cu Franco Nero, fusese căsătorită cu regizorul Tony Richardson, cu care a avut două fiice, iar după ce s-a despărțit de actorul italian a avut o serie de alte aventuri.

Franco Nero

Vanessa și Franco Nero s-au revăzut și au decis să se căsătorească pe 31 decembrie 2006. Actorul a fost invitat special al Festivalului de Film Biff în 2015, iar în acest an, la sfârșitul lunii august, a fost invitat special al Festivalului de Film de la Buzău, prilej cu care a vorbit și despre filmările pentru noul Django, o serie care este produsă de Sky TV și Canal+.

Pelicula este inspirată din clasicului western italian cu Franco Nero din 1966, va fi difuzată cel mai probabil de Netflix și este regizată de Francesca Comencini. Filmările au început în februarie și s-au desfășurat în zona vulcanului Racoș, lângă Brașov, la București și în Dobrogea.

Franco Nero

Actorul Franco Nero este cunoscut publicului românesc pentru rolurile sale din „Când se arată cucuveaua”, în care a apărut alături de Claudia Cardinale, „Bătălia de pe Neretva”, o producție iugoslavă din 1969, cu un buget uriaș, finanțată cu aprobarea specială a lui Iosip Bronz Tito, „Salamandra”, un film polițist în care Nero a apărut alături de Anthony Quinn și Claudia Cardinale, „Mexicul în flăcări”, un film produs de URSS în care actorul italian joacă rolul jurnalistului comunist John Reed.

Franco Nero

Actorul și-a menținut statutul de star de prim rang, apărând în noi filme inclusiv în ultimii doi ani, în „The Match” și „Off the Rails”. Acum actorul italian lucrează la producția „The Man Who Drew God”, film pe care îl regizează și în care joacă alături de Faye Dunaway, dar și de actorul Kevin Spacey, acesta din urmă fiind la prima sa apariție pe platourile de filmare după acuzațiile de abuz sexual cu care s-a confruntat în 2017.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu