Iakov Iosifovici Djugașvili s-a născut pe 18 martie 1907 în satul Baji din în gubernia Kutaisi, Georgia, și a fost fiul lui Iosif Vissarionovici Stalin cu prima sa soție, Ekaterina Svanidze. Pe 25 noiembrie 1907, la vârsta de 22 de ani, Ekaterina a murit de tuberculoză sau tifos exantematic în brațele lui Stalin, iar acesta ar fi spus la moartea ei: “Această ființă mi-a înmuiat inima de piatră. Acum a murit și odată cu ea au murit ultimele sentimente de compasiune pentru umanitate”.
După moartea mamei, copilul a fost crescut și educat în orașul Tbilisi de rudele materne, mătușa și unchiul său. La insistențele celui din urmă, când a împlinit 14 ani tânărul Iakov a plecat la Moscova, dar Stalin l-a întâmpinat cu răceală. În schimb, cea de-a doua soție a dictatorului, blânda Nadejda Allilueva, s-a străduit să-l ocrotească.
În 1925 a absolvit o școală medie de electrotehnică și în același an s-a căsătorit cu Zoya Gunina, fiica unui preot ortodox. Iakov și tatăl său nu au fost niciodată în relații bune, iar Stalin nu a fost de acord cu acest mariaj și a refuzat să-și cunoască nora. Disperat din cauza faptului că era total ignorat de părintele său, tânărul a încercat să se sinucidă folosind un pistol, episod pe care Stalin l-a catalogat ca fiind unul de șantaj și huliganism.
După trei luni de îngrijire într-un spital din Kremlin, Iakov și-a luat soția, pe Zoya, și a plecat la Leningrad, unde a locuit la o rudă a mamei sale vitrege. În 1929 li s-a născut o fetiță care a murit la scurtă vreme și curând căsătoria s-a destrămat.
În 1930, Iakov s-a reîntors la Moscova, unde a urmat cursurile de ingineri ale Institutului de transporturi, a lucrat la o centrală termo-electrică și s-a înscris la seral la Academia de artilerie. Apoi a început o relație cu Ketevan Orakhelashvili, fiica lui Mamia Orakhelashvili, primul secretar al Republicii Sovietice Federative Socialiste Transcaucaziene. Cei doi s-au separat după puțin timp și femeia s-a căsătorit cu Evgeni Mikeladze, un dirijor de orchestră celebru la Moscova.
Următoarea iubită a lui Iakov a fost Olga Golysheva, studentă la Școala de Aviație din Moscova, cei doi s-au logodit intenționând să se căsătorească după ce el ar fi obținut divorțul, dar nici aceată relație nu a rezistat mult timp. Cuplul a avut un fiu, Evgheni, care s-a născut pe 10 ianuarie 1936, despre existența căruia Dzugashvili a aflat de-abia în 1938 și s-a asigurat că va primi numele său de familie, deși Stalin nu l-a recunoscut niciodată pe nepotul său.
Iakov s-a recăsătorit în 1938 cu Iulia Melțer, o balerină ucraineană de origine evreiască, cu care a avut o fiică, Galina, iar în 1941 a intrat în partid comunist, a devenit locotenent-major în Armata Roșie și a participat la al Doilea Război Mondial începând cu data de 27 iunie 1941, făcând parte din Regimentul XIV de artilerie al Diviziei a XIV-a de tancuri. A fost luat prizonier de germani pe 16 iulie 1941, dar, înainte de a fi capturat, și-a distrus actele și și-a descusut toate însemnele ofițerești de pe uniformă.
Când a fost interogat, a declarat că este soldat și că îl cheamă Lavadze, trecând, pe rând, prin mai multe lagăre pentru ofițeri. Din procesele verbale ale anchetatorilor reiese că, în ciuda presiunilor, fiul nu și-a trădat niciodată tatăl și țara, deși își exprima rezervele față de politica lui Stalin. La un moment dat, germanii au propus un schimb de prizonieri, arătându-se dispuși să-l schimbe pe Iakov cu feldmareșalul Friedrich Paulus, care fusese luat captiv de sovietici, dar Stalin nu a fost de acord cu planul, afirmând: “Nu am niciun fiu pe nume Iakov, iar soldații nu pot fi schimbați cu mareșalii”.
Iakov a murit în prizonierat, în lagărul de concentrare Sachsenhausen, pe 14 aprilie 1943, la vârsta de 36 de ani, versiunea oficială a germanilor fiind că s-a electrocutat într-un gard electrificat într-o încercare nereușită de evadare.
Stalin însuși era convins că fiul său nu va scăpa cu viață și, când a aflat despre moartea lui, a dat ordin ca nora sa, Iulia Merțer, să fie judecată și condamnată ca membră a familiei unui trădător, tânăra fiind închisă timp de doi ani într-o închisoare din Samara.
Fiica lui Iakov, Galina Dzhugashvili, a studiat filologia la Universitatea de Stat din Moscova, a fost membră a Uniunii Scriitorilor din Rusia și a lucrat toată viața ca traducătoare de franceză, în special pentru Institutul de literatură Maxim Gorki. Primul lui fiu, Evgeni Yakovlevich Dzhugashvili, a fost colonel al Forțelor Aeriene Sovietice și s-a remarcat ca apărător al reputației bunicului său.