HomeVizionariiMedici și oameni de științăIeșeanca Maria Ropală, prima femeie medic legist din lume

Ieșeanca Maria Ropală, prima femeie medic legist din lume

Maria Ropală
DS TW

Maria Ropală Cicherschi a primit în anul 1907 titlul de doctor în medicină şi chirurgie al Facultății de medicină din Iaşi pentru teza cu titlul “Contribuţiuni la studiul biologic al criminalităţii feminine sub aspect medico-legal”. Era pentru prima dată în lume când o asemenea tematică era abordată de o studentă care a devenit ulterior prima femeie medic legist. Astăzi personalitatea acestei eminente doctoriţe este aproape uitată. În volumul Medicina (1980) din colecţia “Istoria ştiinţelor in România” a Academiei nici nu este pomenită, iar în “Istoria medicinei româneşti” din 1972 numele îi este doar menţionat, în calitate de colaboratoare a profesorului George Bogdan, întemeietorul şcolii de medicină legală de la Iaşi.

Şi totuşi, ea nu fusese doar practicanta acestei specializări neobişnuite pentru femei, ci o cercetătoare valoroase. Memorialistul Ionel Maftei scria: “Când profesorul George Bogdan a decedat, în 1930, Maria Ropală Cicherschi, până atunci mâna lui dreaptă, a preluat cabinetul de medicină legală al Tribunalului din Iaşi”.

Maria Ropală

O revistă a vremii, “Lumea”, consemna în 1935: “Succesoarea profesorului G. Bogdan este un fel de mamă a tuturor răniţilor. De la 1 la 7 primeşte în biroul ei defilarea convoiului de estropiaţi cărora li se pansează rănile şi li se dau certificatele constatatoare de incapacitate de lucru. Şi după ce a scăpat de certificate şi de morgă… îşi reia morga şi intră în lume Aşa cum o vedeţi, experta medico-legistă a Parchetului de Iaşi este o femeie excepţională De obicei se spune “cherchez la femme”, în cazul nostru “c’est la femme qui cherche”; şi, în sfârşit, fiindcă bărbaţii învinovăţesc femeile spunând că taie în carne vie, doamna Ropală îşi ia revanşa, tăind mereu şi adânc în carne moartă. În pofida specialităţii pe care o practică, îşi păstrează vitalitatea, robusteţea spiritului, echilibrul şi optimismul, refuzând total ideea morţii, considerând moartea ca o injustiţie”.

Maria Ropală Cicherschi a trăit 92 de ani şi a fost o excelentă soţie şi mamă. S-a născut la 18 decembrie 1881 la Iaşi, într-o familie modestă de meseriaşi, a urmat liceul în oraş şi apoi, cu mari sacrificii materiale ale familiei, Facultatea de medicină, absolvită în 1907. În același an a fost numită asistentă la catedra de bacteriologie, ulterior devenind asistentă şi apoi şefă de lucrări la catedra de medicină legală. Căsătorită cu un coleg de breaslă, a fost o vreme medic de plasă, ceea ce i-a îmbogăţit experienţa clinică. În 1927 a fost trimisă la Paris pentru specializare în medicină legală, iar la întoarcere a devenit medic-legist al Tribunalului, până în 1945, când a ieșit la pensie.

Maria Ropală

Într-o evocare emoţionantă, dr. Marioara Pleşa spunea despre cea dintâi femeie medic-legist: “Criticile, ironiile şi barierele nu au putut stăvili un temperament impetuos, ambiţios, o fire voluntară o mână de fier… într-o mănuşă de catifea. Într-o epocă în care condiţia femeii avea un statut de paria, ea a fost o deschizătoare de drumuri, o combativă, s-a luptat până la epuizare cu prejudecăţile timpului, a perseverat şi a învins”. Şi mai subliniază că “în ciuda servitutilor specialităţii ei, dr. Maria Ropală era de o mare sensibilitate, iubea arta, muzica, opera, teatrul, citea mult, scria poezii şi epigrame. Era extrem de feminină, avea o conversaţie extrem de atrăgătoare.”

Într-o carieră de multe decenii, a efectuat mii de expertize, a evaluat vătămările corporale ale celor loviţi şi a autopsiat nenumărate cadavre, a mânuit cu pricepere penseta şi bisturiul, a eliberat certificate medicale şi autorizaţii de înmormântare. Printre lucrările ei ştiinţifice, publicate în ţară şi peste hotare se numără “Contribuţiuni asupra asfixiilor din punctul de vedere medico-legal” (1925) și “Capriciile proiectilelor”, bazată pe experienţa acumulată ca medic în timpul Primul Război Mondial, când a fost mobilizată pe front.

Maria Ropală Cicherschi s-a stins din viață pe 10 august 1973, la Bucureşti.

DS TW
No comments

leave a comment