AcasăMonarhieInfanta Isabella, prințesa de Asturia, a refuzat să se recăsătorească după sinuciderea soțului ei, prințul Gaetan

Infanta Isabella, prințesa de Asturia, a refuzat să se recăsătorească după sinuciderea soțului ei, prințul Gaetan

Isabella, Infantă a Spaniei, s-a născut la Palatul Regal din Madrid pe 20 decembrie 1851 și a fost fiica cea mare a reginei Isabella a II-a a Spaniei și a soțului ei, regele consort, Francisc. Nașterea ei a fost așteptată cu nerăbdare pentru că mama ei adusese pe lume anterior doi copii care muriseră. În epoca tumultuoasă a revoltelor carliste și a războiului civil, Isabella a fost imediat recunoscută ca moștenitoare a tronului mamei și i s-a acordat titlul tradițional de prințesă de Asturia.

 

Copila a fost botezată de arhiepiscopul de Toledo cu numele María Isabel Francisca de Asís Cristina Francisca de Paula Fernanda Luisa Josefa Trinidad Joaquina Ana Melchora Gaspara Baltasara María del Olvido Dolores Pilar Concepción Carmen Desamparados Filomena Micaela Rafaela Gabriela Dominga de la Cogolla Tomasa Teresa Rita Lucía Águeda Bárbara Bibiana María de la Cabeza Isidra Rosalía Polonia Lugarda Ramona de Cosme Damiana Antonia de San Antón Juana Bautista Vicenta de Ferrer Genara Francisca de Borja Blasa Jacoba de Roque Caralampia y de Todos los Santos de Borbón y Borbón.

După nașterea fetiței, mama ei a mai născut două fiice care au trăit doar câteva zile și doi fii care au murit la naștere. Când Isabella avea șase ani, s-a născut fratele ei mai mic, viitorul rege Alfonso al XII-lea și au urmat două surori: Infanta María și Infanta Eulalia. Isabella și-a pierdut titlul de Prințesă de Asturia după nașterea fratelui său pe 2 noiembrie 1857 și a fost crescută separat de restul copiilor regali.

 

Mariajul părinților ei a avut în permanență probleme. Mama sa, căsătorită împotriva dorințelor ei la vârsta de 16 ani cu vărul primar, Francis, Duce de Cádiz, nu a putut trece peste antipatia față de soț și și-a găsit repede consolarea în brațele altor bărbați. Este posibil ca tatăl natural al infantei Isabella să fi fost Juan de Arana, un aristocrat spaniol tânăr și frumos care era favoritul reginei Isabella în acea perioadă.

 

După ce fratele ei a ocupat tronul Spaniei pe 29 decembrie 1874, pentru că acesta nu avea încă moștenitori, Isabella, ajunsă la vârsta de 23 de ani, a devenit încă o dată moștenitoare prezumtivă a tronului și deținătoare a titlului de Prințesă de Asturia, dar și-a pierdut din nou titlul în 1880, după nașterea primului copil al lui Alfonso, Mercedes, Prințesă de Asturia.

 

Fiind moștenitoarea coroanei Spaniei și având un frate cu o sănătate delicată, exista un interes mare pentru mâna infantei. Primul ministru Antonio Cánovas del Castillo a vrut să o căsătorească cu Prințul Amadeo de Savoia a cărui soră, Maria Pia, se căsătorise recent cu Luis I al Portugaliei, dar mama ei, regina, nu a fost încântată de propunere și în cele din urmă proiectul a eșuat.

Din motive politice, Isabella a II-a a trebuit să recunoască unificarea Italiei sub coroana de Savoia, și, pentru a-i compensa pe verii ei de Bourbon-Două Sicilii care se supăraseră din cauza acestei recunoașteri, regina a aranjat căsătoria fiicei sale cu unul dintre frații vitregi ai regelui detronat Francisc al II-lea al celor Două Sicilii, Prințul Gaetan, Conte de Girgenti, fiul regelui Ferdinand al II-lea al celor Două Sicilii și al Arhiducesei Maria Theresa de Austria. Tânărul își pierduse recent mama și unul dintre frații mai mici, iar familia sa avea mari dificultăți financiare.

 

Nici Isabella, nici Gaetan nu erau prea încântați de proiectul căsătoriei. Tânărul era înalt, bun la suflet și frumos, însă fără niciun ban, avea probleme de sănătate și nu era prea inteligent. Isabella era scundă, blondă, cu ochi albaștri, cuminte, conservatoare și încăpățânată.

Căsătoria a avut loc pe 13 mai 1868, iar după nuntă tânărul cuplu a plecat în luna de miere. În drumul lor de întoarcere spre Spania, în timp ce-i vizitau pe Napoleaon al III-lea și pe împărăteasa Eugénie la Fontainebleau, au primit vestea că Isabela a II-a își pierduse tronul.

Gaetan s-a grăbit să ajungă în Spania unde a luptat apărând monarhia în bătălia de la Alcolea, dar înfrângerea a marcat sfârșitul domniei soacrei lui, regina, care a trecut granița în Franța împreună cu familia regală. În exil, regina detronată s-a stabilit la Paris unde era așteptată de fiica ei, Isabella. Inițial, infanta Isabella și Gaetan au locuit la Paris într-o casă aparținând unchiului lui Gaetan.

 

Timp de doi ani cuplul a făcut o serie de călătorii în Europa vizitând Austria, Germania și Anglia încercând zadarnic să îmbunătățească starea de sănătate a lui Gaetan. Tânărul reușise să ascundă soției sale faptul că era epileptic, însă într-o seară a făcut o criză în fața Isabellei. Infanta, care era însărcinată, a suferit un avort spontan, iar pierderea copilului, pierderea coroanei și sănătatea lui în declin l-au afectat foarte mult pe Gaetan care a căzut într-o depresie profundă și a încercat să se sinucidă. De atunci nu i s-a mai permis să stea singur. Totuși, pe 26 noiembrie 1871, în timp ce erau cazați la un hotel din Lucerna, Elveția, Gaetan a reușit să se blocheze într-o cameră și s-a împușcat în cap, fiind găsit în viață, însă a murit la scurt timp.

Tânăra văduvă în vârstă de 20 de ani se atașase de soțul ei și a fost foarte afectată de moartea lui tragică. S-a mutat apoi la Palatul Castille din Paris alături de mama ei.

Pe 29 decembrie 1874, fratele infantei, Alfonso al XII-lea, a fost înscăunat pe tronul Spaniei, iar la scurtă vreme Infanta Isabella a fost chemată de guvern în Spania ca Prima Doamnă și moștenitoare prezumptivă a coroanei spaniole. În această perioadă au existat diferite proiecte de căsătorie. Arhiducele Ludwig Salvator de Austria, care trăia în Spania, a fost prima alegere a guvernului însă, din cauza comportamentului lui excentric, proiectul a fost abandonat. Un alt candidat a fost Prințul Arnulf de Bavaria, dar Isabella nu a vrut să se recăsătorească și fratele ei, de care era foarte atașată, i-a respectat dorința.

 

Isabella a fost foarte apropiată de tânăra sa verișoară, regina Mercedes, care s-a căsătorit cu fratele ei în 1880 și care a înlocuit-o ca Prima Doamnă a regatului. După moartea timpurie a reginei Mercedes, Isabella a ales-o pe Arhiducesa Maria Christina de Austria ca nouă cumnată și a promovat-o ca soție a fratelui ei. Însă în noiembrie 1885, regele Alfonso al XII-lra a murit, cu trei zile înainte de a împlini vârsta de 28 de ani, în timp ce se afla la Palatul Regal El Pardo, lângă Madrid. Suferea de tuberculoză, dar cauza imediată a morții sale a fost o dizenterie. Maria Christina era însărcinată în acel moment și fiul ei, care va veni pe lume pe 17 mai 1886, este declarat la naștere rege al Spaniei.

 

După moartea prematură a fratelui ei, Isabella a sprijinit-o pe văduva acestuia, regenta Maria Cristina de Austria, și a devenit o a doua mamă a copiilor fratelui ei, fetele Mercedes și Maria Tereza și micuțul Alfonso al XIII-lea.

Isabella a murit la 23 aprilie 1931, la vârsta de 79 de ani, în timp ce se afla în exil în Franța, la cinci zile după ce nepotul ei, regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei, a pierdut tronul și întreaga familie regală a plecat în exil. Cea mai mare parte a bijuteriilor sale i le-a lăsat lui Alfonso al XIII-lea, iar faimoasa ei tiara Mellerio Shell este purtată frecvent de regina Sofía a Spaniei.

 

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu