HomeOameni care au intrat în istorieJoseph Ignace Guillotin, îndemnat să-și probeze invenția pe propriul cap

Joseph Ignace Guillotin, îndemnat să-și probeze invenția pe propriul cap

Joseph Ignace Guillotin
DS TW

Au trecut peste 200 de ani de când a murit doctorul Joseph Ignace Guillotin, politician francez și profesor de anatomie, care nu a devenit celebru nici ca om politic, nici ca dascăl. Posteritatea i-ar fi uitat poate numele dacă nu i s-ar fi atribuit invenţia maşinăriei de execuție a condamnaților la moarte, ghilotina, supranumită “fiica Revoluţiei franceze”. Când s-a proclamat egalitatea tuturor indivizilor în faţa legilor, ca o consecinţă firească, deputatul Guillotin a cerut egalitate şi în faţa călăului. Până atunci, execuţiile erau de tipuri diferite, după gradul pe care îl ocupa condamnatul în societate. Criminalii de origine nobilă se bucurau de anumite privilegii, în timp ce ceilalţi erau supuși procedeelor cele mai barbare.

La momentul apariţiei ghilotinei, au început să iasă din folosință spânzurătoarea, roata lui Tantal, decapitarea cu securea şi toate celelalte modalităţi de execuţie impuse de inspiraţia judecătorilor şi a călăilor, dar „cuţitul mecanic” a avut mult de luptat până când s-a impus prin lege.

Doctorul Joseph Ignace Guillotin spunea, în susținerea unui articol nou pe care îl propunea în Codul Penal: „Orice condamnat la moarte va fi executat în maximum trei minute după aducerea lui pe eşafod”, dar în adunarea extraordinară convocată pentru dezbaterea propunerii, abatele Maury a susţinut că ghilotina va obișnui poporul cu vederea sângelui, iar acest lucru ar duce la înmulţirea crimelor.

Atunci Guillotin a luat cuvântul și a spus cu înflăcărare:

— Cu maşina mea, sunt în stare să vă zbor capul cât ar clipi cineva din ochi şi fără să simţiţi cea mai mică durere…

Legenda spune că regele Ludovic al XVI-lea, care era de faţă, ar fi ripostat:

— Foarte bine! Vom asista la prima experienţă chiar pe capul inventatorului…

De aici a apărut falsa legendă că Guillotin a fost primul om executat de cuţitul mecanic.

Joseph Ignace Guillotin

Propusă pe 10 octombrie 1789, legea privind utilizarea ghilotinei a intrat în vigoare pe 15 aprilie 1792, iar primul individ căruia i s-a retezat capul a fost un criminal, Nicolas-Jacques Pelletier, care se spune că ar fi fost foarte mândru că inaugurează o asemenea invenţie.

Odată cu introducerea aparatului perfecţionat de Guillotin, au început să se înmulţească şi condamnaţii, aşa încât o singură ghilotină devenise insuficientă în Franţa. După ce timp de câțiva ani mașinăria doctorului a executat fel de fel de criminali, însuşi regele Ludovic al XVI-lea a fost ghilotinat, în ziua de 21 ianuarie 1795, în mijlocul pieţei Concorde, unde sinistra instalaţie a fost folosită pentru alte 1.500 de execuţii. Ghilotina a fost mutată apoi în Place du Trôné și în următoarele şase săptămâni a decapitat alte 1.500 de persoane.

Joseph Ignace Guillotin

În anii ’30, în Franța cei condamnați la moarte erau uciși tot la ghilotină, dar autoritățile nu mai anunţau publicului data şi locul unde aveau loc execuţiile. În zorii zilei, maşinăria era transportată în secret într-una din pieţele retrase ale oraşului, condamnatul este adus, urcat pe eşafod, de bună voie sau cu forţa. prelatul îl binecuvânta pe nenorocit, iar călăul îşi făcea datoria. Decapitarea dura exact două secunde… Folosirea ghilotinei în Franța a fost interzisă pe 9 octombrie 1981, în momentul abolirii pedepsei capitale.

Joseph-Ignace Guillotin a încetat din viață pe 26 martie 1814, la vârsta de 75 de ani, după ce întreaga viață încercase, fără succes, să-și determine contemporanii să numească instalația inventată de el oricum altfel, numai nu cu numele lui!

Joseph Ignace Guillotin
DS TW
No comments

leave a comment