HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activiste“Molly Brown Cea de Nescufundat”, curajul și actele de binefacere

“Molly Brown Cea de Nescufundat”, curajul și actele de binefacere

Margaret Brown s-a născut pe 18 iulie 1867 într-un spital de lângă fluviul Mississippi din Hannibal, Missouri, părinții ei find imigranți catolici irlandezi. La vârsta de 18 ani, tânăra s-a mutat în Leadville, Colorado, împreună cu frații ei, iar aici l-a întâlnit și s-a căsătorit cu James Joseph Brown, un american întreprinzător care nu era foarte bogat, dar căsătoria lor a fost din dragoste. Cuplul a avut doi copii: Lawrence Palmer Brown și Catherine Ellen Brown.
Familia Brown a dobândit o mare avere când, în 1893, o inovație de inginerie minieră a lui James a fost foarte apreciată de angajatorul său, Ibex Mining Company, și el a primit 12.500 de acțiuni la firmă. În Leadville, Margaret a început să lucreze la cantină pentru a ajuta familiile minerilor.

În 1894, familia Brown a cumpărat un conac victorian cu 30.000 de dolari în Denver, Colorado, iar în 1897 cei doi și-au construit o casă de vacanță, Avoca Lodge, în sud-vestul orașului, lângă Bear Creek. Margaret a devenit membră a Clubului Femeilor din Denver, organizație al cărei scop era îmbunătățirea vieții femeilor oferindu-le acestora acces la educație și ajutoare financiare. Doamna Brown a făcut cursuri de artă și a învățat franceza, germana, italiana și rusa, apoi a fondat sucursala din Denver a Alianței Culturale Franceze. Familia oferea petreceri la care participa lumea bună din oraș, dar cuplul nu a putut intra în grupul de elită al Denver-ului, Sacred 36, care participa la petrecerile exclusiviste găzduite de Louise Sneed Hill, o celebritate a epocii pe care Margaret Brown a numit-o “cea mai snoabă femeie din oraș”.
După 23 de ani de căsnicie, Margaret și J.J. au semnat un acord de separare în 1909. Deși nu s-au mai împăcat niciodată, au continuat să comunice și să aibă grijă unul de celălalt de-a lungul vieții lor. Ea a primit o indemnizație de 700 de dolari pe lună, adică echivalentul a 20.000 de dolari astăzi, casa din Pennsylvania Street și casa de vacanță, Avoca Lodge.

Margaret și-a continuat activitatea filantropică, a sprijinit strângerea de fonduri pentru construcția Catedralri Imaculata Concepție din Denver, care a fost finalizată în 1911, și a colaborat cu judecătorul Ben Lindsey pentru a înființa unul dintre primele tribunale pentru minori din Statele Unite, contribuind la formarea bazei sistemului modern al instanțelor pentru minori.
Doamna Brown și-a petrecut primele luni ale anului 1912 la Paris, în Franța, fiind în vizită la fiica ei care studia la Sorbona. La un moment dat a primit vestea că nepotul ei cel mare, Lawrence Palmer Brown Jr., era grav bolnav și și-a rezervat imediat un bilet pe primul vas disponibil care pleaca spre New York, RMS Titanic. Inițial, fiica ei, Helen, trebuia să o însoțească, dar până la urmă tânăra a decis să rămână să-și urmeze studiile. Margaret era pasager la clasa I pe pachebot și, în momentul în care a început dramatica misiune de salvare a pasagerilor, s-a remarcat pentru că i-a ajutat pe cei din jurul ei să urce în bărcile de salvare, susținând că viața ei nu este mai importantă decât a altora. A fost în cele din urmă convinsă să părăsească nava și să urce și ea în barca de salvare nr. 6.

Mai târziu a fost numită “Molly Brown Cea de Nescufundat” nu numai pentru că a ajutat la evacuarea Titanicului, dar și pentru că a insistat ca barca în care se afla să se întoarcă și să salveze mai mulți oameni. Îndemnurile ei s-au lovit de opoziția lui Robert Hichens, un responsabil al evacuării, care se temea că, dacă se întorceau, oamenii care pluteau în apa înghețată s-ar fi putut agăta de barca lor de salvare și s-ar fi scufundat cu toții. După mai multe încercări de a-l convinge pe Hichens să se întoarcă, Margaret l-a amenințat că îl va arunca peste bord dacă nu o ascultă.
La câteva zile după ce pasagerii de pe barca pe care se afla au fost salvați de nava RMS Carpathia, Margaret a organizat un comitet de sprijin pentru supraviețuitorii de la clasa I, apoi grupul ei s-a implicat în acțiuni caritabile pentru a asigura strictul necesar pentru supraviețuitorii de la clasa a doua și a treia și chiar le-a oferit acestora consiliere psihologică.

În 1914 Margaret Brown a candidat pentru Senatul Statelor Unite, dar, după ce și-a încheiat campania electorală, s-a întors în Franța pentru a lucra cu Comitetul American de sprijin pentru Franța care era devastată de Primul Război Mondial.
Când fostul ei soț, J.J. Brown, a murit pe 5 septembrie 1922, Margaret a declarat ziarelor: “Nu am întâlnit niciodată un om mai bun și mai valoros decât el.” În următorii cinci ani moștenirea de aproape 3 milioande de dolari lăsată de acesta a fost sursă de dispută între Margaret și cei doi copii ai ei, dar cei trei moștenitori s-au împăcat în final.

Faima pe care Margaret a obținut-o ca supraviețuitoare a naufragiului Titanicului a ajutat-o să promoveze problemele pentru care lupta cu tărie: drepturile muncitorilor și mai ales ale femeilor, educația copiilor, conservarea mărturiilor istorice și comemorarea curajului salvatorilor care s-au aflat la bordul Titanicului.
Margaret Brown a murit în somn în seara de 26 octombrie 1932, la Hotelul Barbizon din New York și a fost înmormântată alături de J.J. într-un cimitir din Westbury, New York.

 

Galerie foto:

No comments

leave a comment