Osânda vrăjitoarei Marinka, poloneza căsătorită cu doi țari impostori ai Rusiei. Fiul ei de doar trei ani a fost spânzurat, iar femeia a blestemat întreaga dinastie Romanov

Marina Mniszech, cunoscută și sub numele de Vrăjitoarea Marinka, s-a născut în 1588 și a fost fiica Jadwigăi Tarło și a voievodului polonez Jerzy Mniszech, unul dintre organizatorii Dimitriadelor, conflictele militare succesive din timpul Războiul Polono-Rus dintre 1605 și 1618. Tânăra l-a cunoscut pe Falsul Dmitri I, unul dintre cei trei impostori care au pretins în timpul perioadei numită “Timpurile tulburi” că ar fi fost fiul cel mic al țarului Ivan cel Groaznic, în 1604 sau 1605 și a acceptat să se căsătorească cu el, iar în schimbul înțelegerii tatăl fetei a primit regiunile Smolensk și Severia. După ce Dmitri a cucerit Moscova în iunie 1605, în noiembrie a trimis o misiune diplomatică în Polonia, cerând oficial mâna Marinei și propunând o alianță militară pentru a învinge Imperiul Otoman.

 

Prima ceremonie de nuntă s-a desfășurat în noiembrie 1605 și a fost oficiată de către episcopul Cracoviei, având loc prin procură, la complexul Montelupi, mireasa fiind însoțită de însuși regele polonez Sigismund III Vasa, de sute de nobili polonezi de rang înalt și de oaspeți străini. Dmitri a fost reprezentat de trimisul Moscovei, Afanasy Vlasiev. La scurt timp Marina a mers împreună cu tatăl ei și cu un alai de aproximativ 4.000 de polonezi la Moscova. La începutul lunii mai 1606, tânăra a intrat în oraș într-o paradă triumfătoare, iar pe 8 mai a fost încoronată la Uspensky Sobor, patriarhul Ignatie confirmând căsătoria și așezându-i coroana dinastiei Rurik pe cap. Nu se știe dacă Marina s-a convertit de la catolicism la ortodoxie, dar purta o rochie de mireasă poloneză, iar Dmitri purta armura unui husar polonez.
Domnia țarinei nu a fost însă lungă. În dimineața zilei de 17 mai 1606, la aproximativ două săptămâni după nuntă, opozanții lui Dmitri au asaltat Kremlinul. Țarul a încercat să fugă sărind pe o fereastră, dar și-a rupt piciorul în cădere, iar unul dintre complotiști l-a ucis. La început, trupul său a fost expus public, apoi a fost incinerat și cenușa sa fost pusă într-o țeavă de tun cu care s-a tras o salvă spre Polonia. Domnia lui Dmitri durase doar zece luni. Vasili Shuisky, care fusese unul dintre conspiratorii împotriva țarului Dmitri, i-a luat locul, iar această lovitură de stat a provocat mii de morți, mulți din anturajul polonez al țarinei.

 

Marina și tatăl ei, Jerzy Mniszech, au fost închiși pentru un timp, apoi Marina a fost trimisă înapoi în Polonia în iulie 1608, dar tatăl ei, Jerzy, nu a renunțat la planul său de a deveni socru al viitorului țar. Exilat în Yaroslavl, el a căutat o modalitate de a-și recâștiga favorurile și, chemată de urgență din Polonia, Marina s-a prezentat la Tushino, unde s-ar fi căsătorit în secret cu un alt impostor, Falsul Dmitri al II-lea, care se afla sub protecția magnaților polono-lituanieni. Hatmanul polonez Stanisław Żółkiewski a scris în memoriile sale că singurele două lucruri pe care cei doi Dmitri le-au avut în comun au fost că erau amândoi oameni și uzurpatori. Noul soț, Falsul Dmitri al II-lea, a fost ucis în decembrie 1610 de un prinț tătar, Peter Urusov, în timp ce ea era însărcinată în șapte luni.
Marina Mniszech, fostă soție a doi țari, a fost pusă în situația de a-și găsi un protector și acesta a fost atamanul Ivan Zarutsky cu care se va căsători și care va încerce să sprijine numirea fiului ei, Ivan, născut în ianuarie 1611, la tronul Rusiei.

 

Părinții îl numiseră pe copil Ivan Dmitriyevich (Ivan, fiul lui Dmitri), dar patriarhul Hermogenes îl va numi mai târziu “micul criminal”. În vara anului 1613, după ce și-au pierdut susținătorii, Marina Mniszech și protectorul ei, Zarutsky, au fugit în orașul Astrahan, dar, odată cu alegerea lui Mihail I Romanov ca țar, cetățenii din Astrahan au cerut ca pretendentul și familia lui să plece din regiune. În 1614 a izbucnit o răscoală care a avut drept scop exclusiv capturarea familiei, iar ei au fost nevoiți să fugă în stepe ca să scape. În mai 1614 au fost descoperiți aproape de râul Yaik, au fost capturați de cazaci și predați noului țar în luna următoare.

Ivan Zarutsky și fiul Marinei, micul țarevici Ivan Dmitriyevich, în vârstă de trei ani, au fost executați prin spânzurare în 1614, iar ea a murit în închisoare după cinci luni, pe 24 decembrie 1614, în ajunul Crăciunului. Potrivit unor surse, fosta țarină a fost găsită sugrumată, dar alte mărturii spun că ar fi fost găsită înecată, cu capul într-o găleată cu apă.
O legendă populară spune că Marina, care era o vrăjitoare recunoscută în epocă, a blestemat dinastia Romanov din cauza execuției fiului ei ordonate de țarul Mihail și de tatăl acestuia, Patriarhul Filaret al Moscovei. Corpul băiatului fusese lăsat agățat lângă Poarta Serpuhov luni întregi, iar Marina ar fi spus: “Blestemați să fiți! În mănăstirea Ipatiev ați început, în Casa Ipatiev veți sfârși! Ați început cu moartea unui țarevici, veți sfârși cu moartea unui țarevici!” Potrivit legendei, uciderea țarului Nicolae al II-lea și a familiei sale, inclusiv a fiului său de doisprezece ani, țareviciul Alexei, a fost răzbunarea vrăjitoarei Marinka pentru execuția barbară a fiului ei, țareviciul Ivan.
Marina Mniszech apare ca personaj în drama în versuri a lui Alexander Pușkin, Boris Godunov, și în opera cu același nume a lui Modest Mussorgsky.

 

 

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *