AcasăMonarhieMari Ducese și PrințeseRegina Stephanie a Portugaliei, iubita soră a regelui Carol I al României, a murit la doar 22 de ani. Soțul ei nu s-a recăsătorit și avea o urmeze după doi ani

Regina Stephanie a Portugaliei, iubita soră a regelui Carol I al României, a murit la doar 22 de ani. Soțul ei nu s-a recăsătorit și avea o urmeze după doi ani

Prințesa Stephanie de Hohenzollern-Sigmaringen s-a născut pe 15 iulie 1837 la Castelul Krauchenwies, lângă Sigmaringen, fiind al doilea copil și fiica cea mare a Prințului Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen și a soției sale, Prințesa Josephina de Baden. Bunicii materni au fost Marele Duce Carol al II-lea de Baden și soția sa, Marea Ducesă Stephanie de Beauharnais.

Fratele mai mic al prințesei va deveni regele Carol I al României, fratele mai mare a fost Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, iar sora mai mică a fost Marie de Hohenzollern-Sigmaringen, mama viitorului rege Albert I al Belgiei.

În 1858, cu sprijinul și datorită recomandărilor reginei Victoria a Marii Britanii, Stephanie s-a căsătorit cu Pedro al V-lea al Portugaliei, mai întâi prin procură, pe 29 aprilie 1858, la Catedrala Sf. Edwig din Berlin, unde fratele ei mai mare, Leopold, l-a reprezentat pe mire, apoi în persoană, pe 18 mai 1858, la Biserica Sf. Dominic din Lisabona, ceremonia fiind urmată de mari sărbători populare, mii de oameni ieșind pe străzi pentru a-și saluta noua regină.

Cei doi tineri s-au căsătorit cu câteva luni înainte ca ambii să-și sărbătorească aniversarea de 21 de ani. Stephanie a primit la nuntă multe obiecte de lux ca daruri, ceea ce a făcut-o să spună că portughezii sunt prea extravaganți, apoi tinerii căsătoriți au plecat pentru a-și petrece luna de miere la Sintra, un orășel aflat lângă Lisabona.

Prințesa a devenit repede foarte populară în rândul portughezilor pentru că s-a ocupat de fondarea multor spitale și organizații caritabile.

După mai puțin de un an de la căsătorie, Stephanie s-a îmbolnăvit și a murit la doar 22 de ani, pe 17 iulie 1859, din cauza difteriei pe care se presupune că a contractat-o în timpul unei vizite la Vendas Novas.

Moartea ei subită i-a provocat o mare durere regelui, iar portughezii au fost foarte triști că au pierdut-o pe tânăra regină pe care o iubeau foarte mult.  Cuplul regal nu a avut copii, iar autopsia a arătat că Stephanie a murit virgină.

Regina a fost înmormântată în Panteonul Regal aflat la Mănăstirea Sf. Vincent de Fora din Lisabona, necropola regilor Portugaliei din familia Bragança.

Soțul ei nu s-a mai recăsătorit și și-a dedicat timpul modernizării radicale a statului portughez. În timpul domniei sale, au fost construite drumuri și căi ferate și s-a îmbunătățit sistemul de asistență medicală. A fost un rege iubit, iar popularitatea sa a crescut și mai mult în timpul epidemiei de holeră de la începutul anului 1861, când vizita spitalele oferind cadouri și vorbindu-le bolnavilor.

Regele Pedro avea să moară la doi ani după soția sa, pe 11 noiembrie 1861, nu se știe exact dacă din cauza febrei tifoide sau a holerei, iar moartea lui prematură a fost considerată atât de nefirească încât au existat revolte populare când oamenii au aflat că l-au pierdut și pe el, după șocul morții tinerei regine Stephanie.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu