HomeRăzboaie și revoluțiiSecretul dispariției adolescentei Emanuela Orlandi. Indiciul: “Uitați-vă unde arată îngerul”, care a dus la deschiderea a două morminte din Cimitirul Teutonic, nu a avut niciun rezultat

Secretul dispariției adolescentei Emanuela Orlandi. Indiciul: “Uitați-vă unde arată îngerul”, care a dus la deschiderea a două morminte din Cimitirul Teutonic, nu a avut niciun rezultat

Emanuela Orlandi, fiica unui angajat de la Vatican care organiza audiențele papale, a dispãrut în 1983 la vârsta de 15 ani, după ce fusese la o lecţie de muzicã. Fata era al patrulea din cei cinci copii ai lui Ercole şi Maria Orlandi, iar la momentul dispariţiei misterioase terminase anul doi de liceu. Pe 22 iunie 1983, Emanuela a părăsit apartamentul familiei sale de la Vatican, mergând spre complexul Sant’Apollinare din Roma, pentru o participa la o lecţie de flaut. În drum spre curs, un bărbat care a coborât dintr-un BMW verde a oprit-o pe stradă şi i-a oferit bani pentru a vinde niște produse cosmetice Avon. Incidentul a tulburat-o pe adolescentă care a sunat-o de la un telefon public pe sora ei, iar aceasta i-a spus să discute cu părinţii.

 

 

La lecţia respectivă, Emanuela nu a fost atentă şi profesorul i-a permis să părăsească mai devreme cursul, în jur de ora 18:50. Niște prieteni au văzut-o apoi în autobuz, în timp ce se afla în drum spre casă, discutând cu o femeie roşcată.

Emanuela nu a mai ajuns însă niciodată acasă. La trei zile de la dispariţie, după ce părinții anunțaseră deja poliția și ziarele publicaseră anunțuri despre ea, familia a primit mai multe telefoane suspecte cu diverse ponturi despre soarta acesteia. Primul apel a fost al unui bărbat pe nume Pierluigi, care a susţinut că prietena lui a văzut o fată cu semnalmentele Emanuelei care cânta la flaut în Campo dei Fiori, se prezenta Barbara şi vindea produse cosmetice. Un alt bărbat, Mario, a invocat o poveste similară. Familia a fost „bombardată” cu sute de mesaje false despre fiica lor, dar niciunul nu oferea indicii reale.

Sperând că va rezolva situaţia, Papa Ioan Paul al II-lea s-a implicat direct în caz cerând ca fata să fie eliberată, dacă ar fi ținută sechestrată, așa cum se credea, spunând pe 3 iulie 1983, după o slujbă publică: „Sunt aproape de familia Orlandi”.

 

La două zile după ce suveranul pontif a făcut acest apel, cineva a sunat la familia Orlandi şi la Vatican, spunând că doreşte eliberarea urgentă a turcului Mehmet Ali Agca care fusese încarcerat după o tentativă de asasinat la viața papei (eveniment ce a avut loc pe 13 mai 1981, când Ioan Paul al II-lea a fost împușcat în curtea Bazilicii Sfântul Petru), în schimbul eliberării adolescentei.

Autorităţile l-au supranumit pe individ L’Americano, din cauza accentului său. Bărbatul a dat apoi prin telefon câteva indicii care i-au condus pe poliţişti spre o cutie poștală în care se afla o fotocopie a legitimaţie de înscriere a Emanuelei la cursul muzical şi a trimis o scrisoare care conţinea copii ale partiturilor pe care fata le studia la vremea respectivă. Din data de 27 octombrie 1983, Americanul nu a mai dat niciun semn.

 

Scrisori cu indicii similare au fost trimise şi de alte persoane, care susţineau că au răpit-o pe Emanuale şi ar fi dispuse să o elibereze în schimbul lui Mehmet Ali Agca. Autorităţile nu au dat curs cererii şi bărbatul a fost eliberat de-abia în 2006.

În luna martie 2019, Corriere della Sera a scris că familia Orlandi a primit o scrisoare anonimã care sugera cã Emanuela ar putea fi îngropatã într-un cimitir care aparține Vaticanului. Indiciul din scrisoare: „Uitaţi-vã unde aratã îngerul” a fost interpretat ca o referire la statuia unui înger aflat lângă mormintele Prinţesei Sofia şi cel al Cardinalului Gustav Adolf de Hohenlohe-Schillingsfürst aflate în Cimitirul Teutonic, cel mai vechi cimitir catolic german din Roma, care gãzduieşte osemintele unor personalitãţi catolice vorbitoare de germanã sau flamandã care au trãit în Italia.

 

Vaticanul a luat atunci decizia de a aproba deschiderea celor două morminte pentru a ajuta la rezolvarea anchetei privind cazul adolescentei dispãrute de în 1983. Rudele Emanuelei, avocaţii familiei şi reprezentanţi ai Sfântului Scaun au fost prezenţi în Cimitirul Teutonic pe 11 iulie 2019, într-un prim pas al unei noi serii de investigații.

Pietro Orlandi, fratele Emanuelei, a declarat atunci pentru agenţia de presã ANSA cã „după 35 de ani în care nu s-a fãcut nimic, începerea unei investigaţii este un pas important”.

 

Însă un an mai târziu biroul de presă al Sfântului Scaun a declarat că un judecător de la Vatican a închis formal ancheta deschisă în 2019 legată de adolescenta dispărută pentru că testele științifice efectuate pe fragmentele osoase găsite în morminte au arătat că oasele sunt mult prea vechi pentru a fi rămășițele Emanuelei.

Fratele adolescentei, Pietro Orlandi, care nu a încetat să lupte timp de 38 de ani pentru a afla adevărul despre dispariția surorii lui, a declarat în iulie acest an: “Emanuela lipsește din 1983. Dar nu mă voi opri să caut adevărul. La Vatican există documente care pot face lumină asupra misterului. Și voi continua să lupt până când acestea vor fi în cele din urmă dezvăluite”, avansând chiar ideea că apariția acestor înscrisuri ar putea deteriora imaginea unor figuri importante legate de Sfântul Scaun.

 

No comments

leave a comment