AcasăVizionariiPictori și sculptoriAmedeo Modigliani și Jeanne Hébuterne, o iubire tragică

Amedeo Modigliani și Jeanne Hébuterne, o iubire tragică

Amedeo Modigliani

Amedeo Modigliani s-a născut pe 12 iulie 1884, la Livorno, într-o familie italiană de origine evreiască sefardă. Tatăl pictorului, Flaminio, era un negustor originar din Roma, dar pentru că afacerea sa intrase în faliment familia se va confrunta cu multe probleme financiare, iar mama, Eugénie Garsin, era născută și crescută în Marsilia și provenea tot dintr-o familie sefardă, care trăise de multe generații de-a lungul coastei mediteraneene. La vârsta de unsprezece ani Amedeo contractează o afecțiune pulmonară gravă, posibil tuberculoză, iar după trei ani se îmbolnăvește de tifos. În perioada convalescenței descoperă pictura, mama sa îl înscrie la lecții de desen, iar din august 1898 adolescentul frecventează atelierul pictorului Guglielmo Micheli din Livorno.

Amedeo Modigliani
Amedeo Modigliani alături de colegii de școală

În 1902 se înscrie la „Școala de nuduri” din Florența, instituție condusă de pictorul Giovanni Fattori, și un an mai târziu urmează cursurile „Institutului de Arte Frumoase” din Veneția.

La începutul anului 1906, Amedeo Modigliani decide să se mute la Paris, se înscrie la „Académie Colarossi” și își găsește o locuință în cartierul Montmartre, devine un obișnuit al bistro-urilor și barurilor și cunoaște toată avangarda artistică a epocii, trăind o viață boemă, dar lucrând neobosit în toată această perioadă.

În septembrie 1909 artistul se mută din Montmartre în Cité Falguière datorită lui Constantin Brâncuși, cu care se împrietenise între timp, și se ocupă de noua sa pasiune, sculptura. La un moment dat, rămas fără bani, bolnav și obosit, pleacă la Livorno, la casa părintească, pentru a se reface, iar când revine la Paris începe din nou să picteze, lucrând în special portrete la comandă.

Un an mai târziu, pe când avea 26 de ani, a cunoscut-o pe poeta rusă Anna Ahmatova, cu care va avea prima sa poveste de dragoste serioasă. Cei doi locuiau în aceeași clădire, tânăra de 21 de ani se căsătorise recent, dar au început o aventură. Anna era înaltă, cu părul închis la culoare, pielea albă și ochii gri-verzi, întruchipa idealul estetic al lui Modigliani, relația lor a fost foarte pasională, însă după un timp Anna s-a întors la soțul ei.

Prin Max Jacob îl va împrieteni pe Paul Guillaume, un colecționar și negustor de artă care cumpără mai multe tablouri de la artist și în 1914 începe o legătură agitată cu ziarista și poeta britanică Beatrice Hastings, relație care durează doi ani. Cei doi se despart în anul 1916, când sănătatea artistului începuse din nou să se deterioreze și în același an Amedeo Modigliani îl cunoaște pe poetul polonez Leopold Zborowski, care îi devine bun prieten, îl îngrijește în perioadele în care se simțea rău, se ocupă de vânzarea tablourilor lui și, în plus, îi pune la dispoziție cea mai mare încăpere din locuința sa.

Anna Ahmatova

În aprilie 1917, în timp ce participa la o petrecere, Amedeo o cunoaște pe Jeanne Hébuterne, care era în acea perioadă studentă la „Académie Colarossi” și avea nouăsprezece ani. Cei doi se îndrăgostesc nebunește, iar Zborowski îi ajută pe Amedeo să se mute la ea și tot el este cel care îi organizează în acea toamnă prima expoziție individuală, care cuprinde multe nuduri, picturi inspirate de tânăra studentă devenită acum muza artistului.

Jeanne Hébuterne
Amedeo Modigliani
Modigliani în studioul său

În ziua vernisajului, pe 3 decembrie 1917, poliția reține câteva dintre cele 32 de tablouri expuse ca fiind „imorale”, iar Modigliani nu reușește să vândă nici măcar o singură pânză. Continuă însă să lucreze, trăind în același timp o pasională poveste de dragoste alături de fascinanta Jeanne.

Starea lui de sănătate se înrăutățește, și, datorită ajutorului lui Zborowski, Amedeo pleacă în toamna lui 1918 la Nisa, în sudul Franței, împreună cu iubita sa, iar Jeanne aduce pe lume o fetiță care va primi numele ei. Modigliani avea deja un fiu din relația sa cu Simone Thiroux, Gérard Thiroux, și cel puțin alți doi copii nelegitimi, dar este fascinat de micuța fetiță care îi dă forța de a lupta cu boala.

Jeanne Hébuterne
Amedeo Modigliani
Modigliani în 1914

Cuplul își prelungește șederea la malul Mediteranei până la sfârșitul lunii mai 1919 și în această perioadă Jeanne rămâne din nou însărcinată. Când se întorc la Paris Jeanne și Modigliani se logodesc, însă părinții fetei sunt împotriva căsătoriei, mai ales din cauza reputației pictorului de alcoolic. Artistul începe să se simtă tot mai rău, medicii îl diagnostichează cu o inflamație tuberculoasă severă a meningelor și este internat în spitalul Charité. După externare continuă să picteze, dar starea lui de sănătate se deteriorează rapid, iar episoadele alcoolice deveniseră tot mai frecvente. În 1920, pentru că nu auzise niciun zgomot din apartamentul cuplului timp de câteva zile, un vecin a intrat în casă și l-a găsit pe Modigliani în pat, în stare de delir, ținându-se de iubita lui. A fost chemat imediat un medic, dar acesta nu a mai putut face nimic. Artistul a fost dus la Hôpital de la Charité, unde a murit pe 24 ianuarie 1920.

Amedeo Modigliani și Paul Guillaume
Modigliani, Andre Salmon și Pablo Picasso
Amedeo Modigliani
Amedeo Modigliani, Max Jacob, Andre Salmon și Manuel Ortiz de Zarate

Două zile mai târziu, pe 26 ianuarie, Jeanne Hébuterne, care avea douăzeci și unu de ani și era însărcinată în opt luni cu cel de-al doilea ei copil, a fost dusă la apartamentul părinților săi, situat la etajul cinci într-un bloc de pe rue Amyot, aflată în arondismentul 5 din Paris. Într-un moment de criză, la ora patru dimineața, tânăra s-a aruncat de la fereastră și a murit pe loc. Chantal Quenneville, care îi fusese colegă la Academia Colarossi, relatează evenimentele din acea dimineață: „Corpul lui Jeanne a fost ridicat din curtea interioară de un muncitor care l-a dus pe brațe la etajul cinci, dar părinții ei îngroziți s-au încuiat în casă și au refuzat să deschidă ușa. Cadavrul a fost apoi transportat de același muncitor, într-o căruță, la atelierul lui Modigliani, pe rue de Grande Chaumière, portarul a refuzat să-l primească spunând că femeia nu a fost oficial chiriașă în bloc și, în cele din urmă, muncitorul a mers cu trupul fetei la secția de poliție unde i s-a spus să-l ducă din nou pe rue de la Grande-Chaumière. Trupul a rămas acolo, abandonat, toată dimineața, fiind în cele din urmă ridicat de fratele ei și înmormântat în Cimetière de Bagneux”.

Amedeo Modigliani
Modigliani în 1919, probabil ultima fotografie a artistului

A doua zi după sinuciderea ei, Amedeo Modigliani a fost înmormântat la Cimitirul Père Lachaise, fiind însoțit pe ultimul drum un convoi impresionant de zeci de prieteni din comunitatea artistică din Montmartre și Montparnasse.

Abia în 1930 familia lui Jeanne a fost de acord ca trupul tinerei să fie mutat la Père Lachaise, fiind înhumat în aceeași criptă cu Amedeo Modigliani. Pe piatra funerară comună sunt înscrise cuvintele: „Doborât de moarte în clipa de glorie”.

Mormântul comun din Cimitirul Père Lachaise

După moartea tragică a ambilor săi părinți, micuța Jeanne, care avea doar paisprezece luni, a fost dusă în Italia, la Livorno, și crescută de bunicii paterni și de mătușa ei, care în cele din urmă a adoptat-o. Jeanne a absolvit istoria artei la Florența, s-a căsătorit cu economistul și jurnalistul evreu italian Mario Cesare Silvio Levi și mai târziu a fost persecutată de fasciști. Fiica lui Modigliani a fugit la Paris în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a intrat în mișcarea de Rezistență Franceză și în această perioadă l-a cunoscut pe Valdemar „Valdi” Nechtschein, și el luptător în Rezistență, dar care era căsătorit. Cei doi au început o aventură, după război au avut o fiică, Anne, în cele din urmă, ambii au divorțat de partenerii lor și s-au căsătorit, continuând să locuiască la Paris până la sfârșitul vieții.

Puteți vizita acest site pentru o colecție a operelor lui Modigliani.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu