AcasăOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliAna Cumpănaș, femeia care l-a „vândut” pe banditul John Dillinger

Ana Cumpănaș, femeia care l-a „vândut” pe banditul John Dillinger

Ana Cumpănaș

Ana Cumpănaș s-a născut în anul 1889 la Comloșu Mare, un sat din Banat, și s-a măritat cu un anume Michael Chiolak (Mihai Ciolac) în 1909, emigrând în SUA fie în același an, fie doi ani mai târziu. Cei doi s-au stabilit la East Chicago, Indiana și au avut un fiu, Steve Chiolak, născut pe 10 august 1910, dar căsătoria s-a terminat printr-un divorț.

Prin 1918, Ana Cumpănaș lucra ca prostituată, iar mai târziu a devenit patroana unei case de toleranță. Primul ei bordel a fost în East Chicago, iar în 1923, pentru că afacerea îi aducea un profit mulțumitor, a mai deschis o casă de toleranță la Gary, în Indiana. Femeia s-a măritat apoi cu avocatul de origine română Alexandru Suciu, soții luându-și numele de familie Sage. În 1923 sau 1924, Ana Cumpănaș a călătorit în România, unde și-a vizitat mama, întorcându-se în Statele Unite la bordul transatlanticului RMS Majestic, după cum arată registrul de pasageri al vasului.

Pentru că mariajul I se părea că îi limitează opțiunile, Ana l-a părăsit pe cel de-al doilea soț în 1932, iar după un an a deschis un nou bordel pe strada Halsted din Chicago. În 1934 femeia a fost amenințată cu deportarea în Romania, după ce autoritățile au considerat-o a fi „o cetățeană străină cu un caracter moral scăzut”.

Ana Cumpănaș

Este momentul când îl cunoaște pe celebrul John Herbert Dillinger Jr, cunoscut jefuitor de bănci în timpul Marii Crize din Statele Unite. Americanul fusese acuzat, dar niciodată condamnat, pentru uciderea unui polițist în East Chicago, singura omucidere de care a fost suspect. În plus, împreună cu banda sa, a jefuit peste 20 de bănci și patru secții de poliție, a fost prins de FBI, dar a evadat din închisoare de două ori, deci era considerat un individ deosebit de periculos.

Ana Cumpănaș

În timpul uneia dintre evadări Dillinger fusese rănit și o vreme s-a ascuns în casa tatălui său pentru a se recupera, apoi, în iunie-iulie 1934 se mutase la Chicago.

În acea perioadă John Dillinger s-a împrietenit cu românca Ana Cumpănaș și a intrat în cercul ei de prieteni, posibil pentru că femeia era prietenă lui Polly Hamilton, iubita lui Dillinger. După ce a aflat identitatea reală a banditului și faptul că era căutat de poliție și FBI, s-a gândit să-l trădeze autorităților pentru a obține în schimb dreptul de ședere permanentă în Statele Unite.

În acea perioadă se zvonise că Dillinger ar fi omorât doi polițiști, iar autoritățile promiseseră o sumă importantă de bani ca recompensă pentru oricine ar fi ajutat la capturarea lui. Ana a luat legătura cu agenții FBI prin intermediul poliției din Chicago și a făcut o înțelegere cu aceștia pentru a-i ajuta să-l identifice. Ea urma să meargă la cinematograf pe banditul și cu iubita acestuia și convenția a fost să fie îmbrăcată în roșu, pentru ca polițiștii să îl poată extrage fără greș din mulțime.

Pe 22 iulie, ofițerii Direcției de Investigare a Crimei Organizate s-au apropiat de Dillinger în momentul ieșirii micului grup din cinematograful „Biograph Theater”. Agenții federali conduși de Melvin Purvis au încercat să-l aresteze, dar banditul a scos o armă și a deschis focul. A fost împușcat de trei ori și ucis pe loc.

Ana Cumpănaș

Ca recompensă, FBI-ul a luat-o pe româncă sub protecția sa, a mutat-o mai întâi la Detroit și apoi în California și i-a oferit 5.000 de dolari, doar jumătate din suma care se pare că îi fusese promisă ca recompensă.

În 1935 femeia a convocat reporterii celor mai importante ziare din America și le-a povestit despre înțelegerea avută cu FBI-ul, adică promisiunea care I se făcuse de a rămâne în SUA dacă îi ajută să-l captureze pe Dillinger. Între timp, însă, procedura de expulzare începuse, iar ofițerii FBI îi comunicaseră că ei nu mai pot opri expulzarea pentru că nu aveau o relație bună cu autoritățile administrative ale guvernului federal.

Românca a contestat decizia de expulzare care fusese deja emisă în primă instanță, prima ședință a curții de apel având loc pe 16 octombrie 1935. După trei luni, în ianuarie 1936 instanța a decis să mențină decizia inițială, iar Ana Cumpănaș a fost expulzată la Timișoara în același an. Unicul ei fiu, Steve Chiolak, a rămas în Chicaho și a supraviețuit până în februarie 1982.

Ana Cumpănaș, cunoscută ca „Femeia în roșu” a fost pe prima pagină a ziarelor americane în multe ediții din acei ani, versiunea preferată a gazetarilor fiind că gangsterul fusese trădat de propria-i slăbiciunea pentru femei, o idee vehiculată de toate ziarele care au scris despre rolul româncei în evenimentele din vara anului 1934.

Ana Cumpănaș a murit la Timișoara din cauza unei ciroze, la vârsta de 58 de ani, în aprilie 1947 și a fost îngropată în cimitirul săracilor din oraș.

Ana Cumpănaș
Niciun comentariu

Lasă un comentariu