Barbra Streisand împlinește 82 de ani

Barbra Streisand
DS TW

Barbra Streisand s-a născut pe 24 aprilie 1942 la New York și a fost fiica sopranei Dianei Ida și a lui Emanuel Streisand. Mama ei a renunțat la cariera în muzică și a devenit secretară la o școală, unde l-a întâlnit pe tatăl viitoarei actrițe, care era profesor. Bunicii paterni, evrei emigranți din Galiția, ajunseseră în Statele Unite după Primul Război Mondial, iar cei materni plecaseră în exil din Imperiul Rus.

În august 1943, la câteva luni după ce Barbra a împlinit un an, tatăl ei a murit din cauza complicațiilor provocate de o criză epileptică, posibil rezultatul unui traumatism cranian pe care îl suferise cu ani în urmă. Mama copilei a fost nevoită să își schimbe jobul pentru a câștiga mai mulți bani, a devenit contabilă, dar, chiar și așa, familia s-a confruntat cu o sărăcie lucie. La maturitate, actrița își va aminti: “Tații celorlalți copii veneau acasă de la serviciu la sfârșitul zilei. Al meu nu a putut să facă acest lucru, iar când voiam afecțiune și atenție de la mama mea, tot ceea ce primeam era ceva de mâncare”.

Copila a fost înscrisă încă de la vârsta de cinci ani la Ieșiva din Brooklyn, o instituție de învățământ evreiască, apoi a intrat la școala publică, în acei ani începând să se uite la televizor și să meargă frecvent la filme. “Mi-am dorit dintotdeauna să fiu cineva, să fiu celebră, să ies din Brooklyn”, a povestit mai târziu. În copilărie, a devenit cunoscută printre copiii din cartier pentru vocea ei, cânta în fața blocului pentru a-i distra pe ceilalți, era invitată să urce pe scenă la serbări și în taberele de vară, iar la vârsta de 9 ani a participat la o audiție la studiourile MGM, dar nu a fost remarcată de producători, așa cum își închipuia că se va întâmpla. Conștiență de talentul ei, mama a ajutat-o să înregistreze o casetă demo cu patru melodii și a încurajat-o să urmeze o carieră artistică și, încă de la acea vârstă, și-a spus că unicul ei scop în viață este să devină actriță. Barbra își petrecea timpul liber mai ales în bibliotecă, studiind biografiile diferitelor actrițe consacrate, a fost fascinată de viața franțuzoaicei Sarah Bernhardt și a început să citească romane și piese de teatru.

Barbra Streisand

Înscrisă la Erasmus Hall din Brooklyn în 1956, a devenit o elevă model, excelând mai ales la orele de istorie modernă, engleză și spaniolă, a intrat în Corul Bobocilor și Clubul Coral, unde cânta împreună cu un coleg de clasă, viitorul cântăreț Neil Diamond, care a povestit mai târziu: “Eram doi copii săraci din Brooklyn. Ne-am împrietenit și ne-am petrecut acei ani împreună.”

După ce a încheiat liceul, în ciuda rugăminților mamei de a rămâne acasă, și-a închiriat un mic apartament, a început să viziteze toate studiourile de casting din oraș, și, în paralel, și-a luat o serie de joburi sezoniere pentru a se putea întreține.

De multe ori adolescenta era nevoită să doarmă în casele prietenilor, pentru că avea perioade în care nu își găsea de lucru și nu avea cu ce să-și plătească chiria, dar, foarte mândră, refuza să se întoarcă în casa mamei din Brooklyn. Îngrozită de stilul ei de viață, aceasta a implorat-o să renunțe la încercarea de a intra în show biz, dar rugămințile nu au făcut altceva decât să o ambiționeze: “Voiam doar să-i demonstrez mamei mele că pot fi vedetă”.

În cele din urmă a participat la un concurs de talente la Lion, un club de noapte pentru gay din Manhattan, unde a interpretat două piese, și a impresionat atât de tare publicul încât, după câteva momente de  uluială, a fost declarată câștigătoare. Barbra Streisand a fost invitată apoi să cânte în club timp de câteva săptămâni, a dat după aceea o audiție la un local numit Bon Soir și a fost angajată cu un contract de 125 de dolari pe săptămână: “Nu am fost niciodată într-un club de noapte, până când am cântat într-unul”, mărturisea mai târziu.

Treptat a început să vorbească cu publicul între piese, iar capacitatea ei de a-și fermeca spectatorii au transformat-o într-o vedetă a localului. Tânăra s-a angajat în scurt timp într-un club de noapte mai luxos din Manhattan, Blue Angel, a fost remarcată aici de regizorul de teatru Arthur Laurents, care căuta o actriță pentru noua sa comedie muzicală, “I Can Get It for You Wholesale” și a primit rolul, partenerul ei fiind actorul (pe atunci necunoscut) Elliott Gould.

Cei doi s-au îndrăgostit în timpul repetițiilor și, în cele din urmă, s-au mutat împreună într-un mic apartament. Spectacolul a avut premiera pe 22 martie 1962 la Teatrul Shubert, a avut un mare succes, iar pentru prestația ei fabuloasă a primit o nominalizare la premiile Tony și premiul criticilor de teatru din New York pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Curând Barbra Streisand a început să apară în diverse show-uri de televiziune, iar în mai 1962 a fost invitată la Garry Moore Show unde a cântat pentru prima dată celebra piesă “Happy Days Are Here Again”, devenind favorita publicului.

Pe 13 septembrie 1963, artista s-a căsătorit cu actorul Elliott Gould, cuplul a avut un copil, Jason Gould, dar cei doi și-au anunțat despărțirea pe 12 februarie 1969 și au divorțat în iulie 1971.

În 1969 și 1970, Barbra Streisand l-a avut ca partener pe tânărul premier canadian Pierre Trudeau, tatăl actualului prim-ministru al Canadei, Justin Trudeau, apoi a avut o relație îndelungată cu producătorul Jon Peters, dar cei doi s-au despărțit în 1982.

Pentru următorii patru ani actrița l-a avut ca iubit pe Richard Baskin, moștenitorul fondatorului companiei de înghețată Baskin-Robbins, însă a avut scurte relații în aceeași perioadă cu Richard Gere și Clint Eastwood. Un alt iubit de scurtă durată a fost compozitorul James Newton Howard, iar din 1992 a fost, timp de un an, partenera tenismenului Andre Agassi, care era cu 28 de ani mai tânăr decât ea.

La începutul anilor ’90, presa americană a scris despre posibile relații sentimentale cu jurnalistul Peter Jennings și cu actorii Liam Neeson, Jon Voight și Peter Weller, dar a vorbit și despre legături secrete cu președintele american Bill Clinton, cu Prințul Charles și cu miliardarul egiptean Dodi al Fayed.

Actualul soț al Barbrei Streisand este actorul James Brolin, cu care s-a căsătorit pe 1 iulie 1998. Laureată a două premii Oscar, opt premii Grammy, cinci premii Emmy, un Glob de Aur, un Premiu Tony și a mai multor distincții de onoare oferite de Guvernul Franței și Administrația americană, actrița, care împlinește astăzi 82 de ani, s-a remarcat nu numai pentru viața sa tumultuoasă, ci și pentru generozitatea de care dă dovadă susținând o serie de organizații caritabile care se ocupă de persoanele cu boli cardiovasculare, de femeile și copiii defavorizați, dar și de animalele fără stăpân.

Printre cele mai cunoscute apariții pe marele ecran se numără rolurile sale din “Doi cuscri de coșmar”, “O familie de coșmar”, “Oglinda are două fețe”, “Prințul din Tides”, “Deschis toată noaptea”, “S-a născut o stea”, “Funny Girl”, “Yentl”, “Ce se-ntâmplă, doctore?”, “Prințul mareelor”, “Cei mai frumoși ani”, “Un cântec pe Broadway”, “Nebuna”, “Castele de nisp” sau “Hello, Dolly!”.

DS TW
Latest comments
  • Din ȚaraSfântă îți urez multă,multă sănătate și o viață plină de realizări în continuare Tu ai o voce incomparabilă și dacă mai poți scoate un disc cu melodii idish și ivrit.
    La mulți ,mulți ani ca să ajungi la 120 de ani.Sincer te-am admirat întodeauna.
    Cu mult drag al Tău admirator și prieten ascuns din Petah Tikwa-Te sărut dulce din inimă și suflet.
    Ing.Shaul Leizer.

leave a comment