AcasăLocuri de povesteCei cinci soți ai prințesei egiptene Shivakiar Ibrahim

Cei cinci soți ai prințesei egiptene Shivakiar Ibrahim

Prințesa Shivakiar Ibrahim s-a născut pe 25 octombrie 1876 la Scutari, în partea anatoliană a Istanbulului, fiind singura fiică a feldmareșalului Ibrahim Fahmi Pașa și a primei sale soții, Najivan Hanim. Copila a avut doi frați, Prințul Ahmad Saif ud-din Ibrahim Bey și Prințul Muhammad Wahid ud-din Ibrahim Bey, iar mătușa ei, Prințesa Ayn al-Hayat Ahmad, a fost prima soție a sultanului Hussein Kamel.

Shivakiar s-a căsătorit pe 30 mai 1895, la vârsta de 19 ani, cu vărul ei primar, prințul Ahmed Fuad, care mai târziu a devenit rege al Egiptului,  la Palatul Abbasiya. Cei doi nu se potriveau și nu s-au înțeles bine mai ales pentru că, la momentul căsătoriei, Shivakiar era una dintre cele mai bogate femei din Egipt,

SONY DSC

în timp ce datoriile prințului Fuad la jocurile de noroc aproape îl falimentaseră. Cuplul a avut un fiu, Ismail, născut la Napoli în 1896, care a murit după doar un an la Alexandria, și o fiică, Fawkia Hanim, născută pe 6 octombrie 1896 în Palatul Șofranului din Cairo.

Prințul Fuad a fost foarte atașat de soția sa, dar în mai 1898, la trei ani după căsătorie, prințesa l-a obligat să divorțeze de ea și a început o serie de aventuri, în urma cărora a avut patru soți succesivi și trei divorțuri. Despărțirea de prințul Fuad a venit ca urmare a unei dispute a acestuia cu fratele ei, Prințul Ahmad Saif ud-din Ibrahim Bey, în timpul căreia fratele ei l-a împușcat pe Fuad în gât.

Al doilea soț al prințesei Shivakiar a fost Raouf Thabet Bey cu care s-a căsătorit pe 14 martie 1900 și de care a divorțat trei ani mai târziu, în 1903. S-a căsătorit un an mai târziu cu Seyfullah Yousri Pașa, care fusese primul ambasador egiptean la Washington. Cuplul a avut o fiică, Lutfia Hanim, și un fiu, Wahid Yousri Bey, dar Shivakiar a divorțat de el pe 10 ianuarie 1916. Prințesa egipteană s-a căsătorit cu cel de-al patrulea soț, Selim Khalil Bey, pe 5 iulie 1917 și au avut împreună un fiu, pe Muhammad Wahideldin Selim, dar și acest mariaj s-a destrămat pe 2 martie 1925. Doi ani mai târziu s-a căsătorit cu ultimul ei soț, Ilhami Hussein Pașa.

Spre sfârșitul vieții, prințesa s-a dedicat operelor caritabile și, în calitate de președintă a Societății de binefacere Muhammad Ali și a Asociației „Mar’al-Guedida” (Noua Femeie), care instruia fetele tinere pentru diferite profesii, în special pentru a deveni asistente medicale, a adus mari servicii țării sale.

Prințesa Shivakiar a organizat o „galerie a strămoșilor” în palatul ei din Cairo, unde găzduia busturile tuturor viceregilor Egiptului, inclusiv o statuie uriașă a regelui Faruk, ultimul conducător al dinastiei Muhammad Ali.

A murit la Palatul Kasr al-Aali din Cairo pe 17 februarie 1947 și a fost înmormântată la Hosh al-Basha.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu