HomeLocuri de povesteCei cinci soți ai prințesei egiptene Shivakiar Ibrahim

Cei cinci soți ai prințesei egiptene Shivakiar Ibrahim

DS TW

Prințesa Shivakiar Ibrahim s-a născut pe 25 octombrie 1876 la Scutari, în partea anatoliană a Istanbulului, și a fost singura fiică a feldmareșalului Ibrahim Fahmi Pașa și a primei sale soții, Najivan Hanim. Copila a avut doi frați, Prințul Ahmad Saif ud-din Ibrahim Bey și Prințul Muhammad Wahid ud-din Ibrahim Bey, mătușa ei, Prințesa Ayn al-Hayat Ahmad, fiind prima soție a sultanului Hussein Kamel.

Shivakiar s-a căsătorit pe 30 mai 1895, la vârsta de 19 ani, cu vărul ei primar, prințul Ahmed Fuad, care mai târziu a devenit rege al Egiptului, la Palatul Abbasiya. Cei doi nu se potriveau și nu s-au înțeles bine mai ales pentru că, la momentul căsătoriei, Shivakiar era una dintre cele mai bogate femei din Egipt, în timp ce datoriile prințului Fuad la jocurile de noroc aproape îl falimentaseră. Cuplul a avut un fiu, Ismail, născut la Napoli în 1896, care a murit după doar un an, și o fiică, Fawkia Hanim, născută pe 6 octombrie 1896 în Palatul Șofranului din Cairo.

Prințul Fuad a fost foarte atașat de soția sa, dar în mai 1898, la trei ani după căsătorie, prințesa a decis să divorțeze și a început o serie de aventuri care au dus la întemeierea a patru mariaje și la trei divorțuri. Despărțirea de prinț a venit ca urmare a unei dispute a acestuia cu fratele ei, Prințul Ahmad Saif ud-din Ibrahim Bey, în timpul căreia cel din urmă l-a împușcat pe Fuad în gât.

Al doilea soț al prințesei Shivakiar a fost Raouf Thabet Bey, cu care s-a căsătorit pe 14 martie 1900 și de care a divorțat trei ani mai târziu, în 1903, iar un an mai târziu și-a refăcut viața alături de Seyfullah Yousri Pașa, care fusese primul ambasador egiptean la Washington. Cuplul a avut o fiică, Lutfia Hanim, și un fiu, Wahid Yousri Bey, dar Shivakiar a divorțat din nou pe 10 ianuarie 1916. Prințesa egipteană s-a căsătorit cu cel de-al patrulea soț, Selim Khalil Bey, pe 5 iulie 1917 și au avut împreună un fiu, pe Muhammad Wahideldin Selim, dar și acest mariaj s-a destrămat pe 2 martie 1925, iar doi ani mai târziu a urmat ultima căsătorie, cea cu Ilhami Hussein Pașa.

Prințesa s-a dedicat apoi operelor de caritate și, în calitate de președintă a Societății de binefacere Muhammad Ali și a Asociației “Mar’al-Guedida” (Noua Femeie), care instruia fetele tinere pentru diferite profesii moderne, în special pentru a deveni asistente medicale, a adus mari servicii țării sale.

Spre sfârșitul vieții, prințesa Shivakiar a organizat în palatul ei din Cairo o “galerie a strămoșilor” și a expus aici busturile tuturor viceregilor Egiptului, inclusiv o statuie uriașă a regelui Faruk, ultimul conducător al dinastiei Muhammad Ali. A murit la Palatul Kasr al-Aali din Cairo pe 17 februarie 1947 și a fost înmormântată la Hosh al-Basha.

DS TW
Latest comment

leave a comment