AcasăMonarhieCele trei mariaje ale reginei Frederica de Hanovra

Cele trei mariaje ale reginei Frederica de Hanovra

Frederica de Mecklenburg-Strelitz s-a născut pe 3 martie 1778 la Palatul Alten din Hanovra, fiind a cincea fiică a lui Carol al II-lea, Mare Duce de Mecklenburg-Strelitz și a primei lui soții, Friederike de Hesse-Darmstadt. De la naștere până la prima căsătorie titlul ei a fost Alteța Sa Ducesa Frederica, Prințesă de Mecklenburg-Strelitz.

Mama fetiței a murit pe 22 mai 1782 după nașterea celui de-al zecelea copil și doi ani mai târziu, în septembrie 1784, tatăl ei s-a recăsătorit cu sora mai mică a soției lui, Charlotte de Hesse-Darmstadt, dar mariajul s-a încheiat peste doar un an, când Charlotte a murit în urma complicațiilor unei nașteri.

Ducele văduv nu putea să le ofere o educație corespunzătoare fiicelor sale, așa că a trimis-o pe Frederica și pe surorile ei, Charlotte, Therese și Louise, la bunica maternă, Maria Louise Albertine de Leiningen-Dagsburg-Falkenburg. Mai târziu, Ducele Charles și-a trimis și cei doi fii, pe George și Charles, să fie crescuți de tot bunica lor.

Prințesa de Mecklenburg-Strelitz l-a întâlnit la Teatru Prusac din Frankfurt-am-Main pe 14 martie 1793 pe regele Frederic Wilhelm al II-lea al Prusiei, care a fost imediat fascinat de grația Fredericăi și a surorii ei, Luise. Câteva săptămâni mai târziu, tatăl Fredericăi a început negocierile de căsătorie cu regele Prusiei: Luise urma să se căsătorească cu Prințul Moștenitor Frederic Wilhelm și Frederica cu fratele lui mai mic, Prințul Ludwig Karl.

Dubla logodnă a fost sărbătorită la Darmstadt la 24 aprilie. La 24 decembrie, Luise și Prințul Moștenitor s-au căsătorit la Palatul Regal din Berlin, iar după două zile, 26 decembrie, Frederica și Prințul Ludwig s-au căsătorit în același loc. Din căsătorie au rezultat trei copii: Prințul Frederick al Prusiei, Prințul Karl al Prusiei și Ducesa Frederica Wilhelmina de Anhalt-Dessau.

În 1795 regele Frederic Wilhelm al II-lea l-a numit pe Ludwig comandant al regimentului nr. 1 de dragoni, care staționa la Schwedt, dar după un an, pe 23 decembrie 1796, Ludwig a murit de difterie. Frederica împreună cu cei trei copii s-a mutat la Palatul Schönhausen în apropiere de Berlin.

În 1798 Frederica era din nou însărcinată. Tatăl copilului era Frederic Wilhelm, Prinț de Solms-Braunfels, care a recunoscut paternitatea copilului și, pentru a evita scandalul, a cerut-o în căsătorie. În același an, pe 10 decembrie, cei doi s-au căsătorit la Berlin și s-au mutat la Ansbach. În februarie 1799, Frederica a născut o fată care a trăit numai opt luni. În 1805 prințul de Solms-Braunfels a demisionat însă din armată din motive de sănătate și și-a pierdut venitul, iar Frederica a trebuit să întrețină familia cu propriile resurse după ce cumnatul ei, regele Frederic Wilhelm al III-lea al Prusiei, a refuzat să-i mai acorde venitul anual pentru o fostă prințesă a Prusiei.

În mai 1813, în timpul unei vizite la unchiul său, prințesa l-a întâlnit pe Prințul Ernest Augustus, Duce de Cumberland, al cincilea fiu al regelui George al III-lea al Regatului Unit și al reginei Charlotte, care s-a îndrăgostit de Frederica, iar în următoarele luni, ea s-a gândit serios la intențiile lui Ernest Augustus și la posibilele efecte asupra situației ei. Frederica a cerut regelui prusac aprobarea divorțului de prințul de Solms-Braunfels, iar acesta a fost de acord. Totuși, în aprilie 1814 soțul ei, prințul, a murit subit și decesul său a fost considerat foarte convenabil, iar unii chiar au suspectat-o pe prințesă că și-a otrăvit soțul.

După mai puțin de patru luni, în august, a fost anunțată oficial logodna Fredericăi cu Ernest Augustus și, după ce Parlamentul britanic și-a dat acordul pentru nuntă, cei doi s-au căsătorit pe 29 mai 1815 la biserica parohială din Neustrelitz . Mai târziu, cuplul a călătorit în Marea Britanie unde a avut loc a doua ceremonie, pe 29 august 1815, la Casa Carlton din Londra.

În urma căsătoriei cu Ernest Augustus, prințesa a avut trei copii dintre care doar unul a supraviețuit copilăriei: un fiu, care va deveni viitorul rege George al V-lea al Hanovrei.

Pe 20 iunie 1837 regele William al IV-lea al Regatului Unit și al Hanovrei a murit fără a avea moștenitori legitimi, iar succesorul lui a fost nepoata sa, Prințesa Victoria, singura fiică a fratelui său Prințul Eduard Augustus, Duce de Kent. Dar pentru că în Hanovra acționa Legea Salică încă din timpul Sfântului Imperiu Roman, Victoria nu putea moșteni tronul Hanovrei, iar următorul descendent masculin al ultimului rege era Ducele de Cumberland, soțul Fredericăi, care a devenit regele Ernest Augustus I al Hanovrei. Frederica a devenit regină, dar a murit după doar patru ani, la vârsta de 63 de ani, și a fost înmormântată la Palatul Herrenhausen din Hanovra.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu