HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicGérard Depardieu împlinește 75 de ani

Gérard Depardieu împlinește 75 de ani

Gérard Depardieu
DS TW

Gérard Depardieu s-a născut pe 27 decembrie 1948 în orășelul Châteauroux din regiunea Indre, în Franța, fiind unul dintre cei cinci copii ai Annei Jeanne Josèphe și ai lui René Maxime Lionel Depardieu, care era muncitor și pompier voluntar. Familia sa era săracă, locuia într-un mic apartament cu două camere, iar băiatul a părăsit școala la vârsta de treisprezece ani și s-a angajat la o tipografie. A intrat într-un anturaj prost și, din cauza prietenilor săi din acea vreme, s-a apucat să fure și să vândă bunuri furate. În acel moment era semianalfabet, avea mari probleme de dicție, dar va învăța să citească după câțiva ani.

La vârsta de șaisprezece ani, tânărul Depardieu a părăsit orașul natal și a plecat la Paris, unde a început să joace în noul teatru de comedie Café de la Gare.

Adolescentul era foarte talentat și a fost sfătuit să urmeze cursuri de dans și de actorie, iar după puțin timp a primit primul său rol în  comedia “Les  Valseuses” din 1974, o producție a lui Bertrand Blier. A fost distribuit apoi în controversata peliculă “Maîtresse” din 1975, realizată de Barbet Schroeder, și a primit rolul principal în epopeea istorică “1900” a lui Bernardo Bertolucci, în care a jucat alături de Robert De Niro. Un alt film important al actorului va fi “The Last Metro”, filmul din 1980 al lui François Truffaut, în care a jucat împreună cu Catherine Deneuve, peliculă pentru care a câștigat primul său premiu César pentru cel mai bun actor. Filmul “Jean de Florette” din 1986 l-a făcut celebru în fața publicului internațional, astfel că, în 1990, a primit rolul principal din Cyrano de Bergerac, film pentru care a câștigat al doilea premiu César pentru cel mai bun actor și a primit o nominalizare la premiul Oscar.

Gérard Depardieu

Gérard Depardieu a jucat apoi în comedia romantică Green Card regizată de Peter Weir, pentru care a câștigat un Glob de Aur, au urmat “Conquest of Paradise”, în 1992, „Hamlet”, în 1996 și “Viața lui Pi”, în 2012. Actorul francez l-a interpretat pe Obélix în cele patru filme Astérix, iar în 2013 a fost distribuit în filmul românesc “Condamnat la viață”, relizat de Bogdan Dreyer după nuvela “Moartea lui Ipu” a lui Titus Popovici, alături de Daniela Nane și Gheorghe Visu.

Gérard Depardieu

În 1970, Gérard Depardieu s-a căsătorit cu actrița Élisabeth Guignot, cu care a avut doi copii, Guillaume, și el actor, care a murit prematur la doar 37 de ani, și Julie, care a devenit și ea actriță. În 1992, a început o relație cu fotomodelul Karine Silla, cu care are o fiică, Roxanne. După ce a divorțat de soția sa în 1996, a cunoscut-o pe actrița Carole Bouquet, care i-a fost parteneră din 1997 până în 2005. Ultimul fiu al actorului, Jean, s-a născut pe 14 iulie 2006, dintr-o relație cu Hélène Bizot.

Personalitate nonconformistă, marele actor a avut de-a lungul timpului mari probleme cu alcoolul și mai multe accidente de motocicletă sau scuter. Extrem de controversate au fost, la acel moment, declarațiile sale din 1978 când, în timpul unui interviu, a confirmat zvonurile care existau în lumea artistică conform cărora ar fi participat la unul sau mai multe violuri. Echipa lui Depardieu a anunțat după câteva zile că spusele actorului au fost traduse greșit și că el ar fi declarat doar că a fost martor la acele violuri.

În august 2018, Gérard Depardieu a fost acuzat de agresiune sexuală și viol de către Charlotte Arnould, o actriță și dansatoare în vârstă de 22 de ani, dar a negat acuzațiile și ancheta poliției a fost închisă pentru moment. Cazul a fost redeschis în octombrie 2020, iar presa de la Paris a anunțat în februarie 2021 că autoritățile franceze l-au inculpat pe actor. Charlotte Arnould a vorbit pentru prima dată public despre acuzațiile sale: „Să continui să tac, m-aş îngropa de vie. Am nevoie să trăiesc în adevăr. Trăiesc ascunsă şi în tăcere. Nu mai suport. Am nevoie să mă exprim. Am fost violată de Gérard Depardieu în august 2018. A trecut un an de când a fost inculpat. El lucrează în timp ce eu îmi petrec timpul supravieţuind”.

Gérard Depardieu
Gérard Depardieu în filmul Condamnat la viață

Pe 15 decembrie 2012, Depardieu a declarat că renunță la pașaportul francez și după trei săptămâni Vladimir Putin a semnat un ordin prin care îi acorda cetățenia rusă. Despre relația de amiciție cu președintele rus, actorul a povestit: „Amândoi am fi putut ajunge niște huligani. Cred că lui Putin i-a plăcut imediat latura mea de huligan… faptul că am fost uneori ridicat de pe trotuarul unde căzusem mort de beat. Ca și în cazul meu, nimeni nu ar fi dat doi bani pe el când avea 15 ani”. În septembrie 2020, actorul, care împlinește astăzi 75 de ani, a devenit ortodox, luând decizia să se convertească într-o ceremonie organizată la Catedrala Alexander Nevsky din Paris.

Opiniile lui s-au schimbat radical după invazia Ucrainei, denunţând „excesele nebuneşti inacceptabile” ale lui Putin şi anunțând că a decis să închidă studioul de producție pe care îl înființase în Rusia.

Gérard Depardieu și Vladimir Putin

Agențiile de știri au relatat zilele trecute că jurnalista și scriitoarea Ruth Baza a depus o plângere la poliția din Spania împotriva actorului francez, pe care l-a acuzat că a violat-o în 1995, aceasta fiind a treia acuzație de agresiune sexuală care îl vizează pe Depardieu.

Cotidianul Le Figaro a publicat ieri o scrisoare deschisă semnată de 60 de artiști care denunță linșajul la care este supus: „Gerard Depardieu este probabil cel mai mare dintre actori. Ultimul monstru sacru al cinematografiei. Nu mai putem să rămânem tăcuţi în faţa linşajului care se abate asupra lui, în faţa torentului de ură care se revarsă asupra persoanei sale, fără nicio nuanţă, într-o completă amestecătură şi în dispreţ faţă de prezumţia de nevinovăţie de care ar fi beneficiat, la fel ca fiecare om, dacă nu ar fi fost gigantul care este al cinematografiei…”

DS TW
No comments

leave a comment