Ion Caramitru, marele actor și regizor, a murit astăzi, la vârsta de 79 de ani

Ion Caramitru s-a născut pe 9 martie 1942 la București, într-o familie de aromâni și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale la clasa profesorului Beate Fredanov, în 1964. A debutat în teatru la Bulandra, jucând rolul principal în Hamlet de William Shakespeare.

Marele actor a jucat sub bagheta unor mari regizori ca Liviu Ciulei, Moni Ghelerter, Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu și Sică Alexandrescu.

În cinematografie a debutat în 1964, în Pădurea spânzuraților, peliculă regizată de Liviu Ciulei. A jucat în cele 40 de filme, iar printre cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Vive, în “Diminețile unui băiat cuminte”, Gheorghidiu în “Între oglinzi paralele”, Ștefan Luchian în “Luchian” sau profesorul Socrate în seria “Liceenii”.

În februarie 1990 a devenit președinte al Uniunii Teatrale Române — UNITER. Marele actor a fost numit ofițer al Ordinului Imperiului Britanic în 1995, iar doi ani mai târziu, în 1997, ministrul Culturii din Franța i-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres.

În mai 2005, Ion Caramitru a devenit director al Teatrului Național București, funcție pe care a deținut-o până astăzi, la dispariția sa.

 

Galerie foto:

 

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *