Marcel Marceau, cel mai mare Mim din istorie

Marcel Marceau s-a născut pe 22 martie 1923 la Strasbourg, în Franța, într-o familie de evrei. Tatăl său, Charles Manguel, era un măcelar originar din Polonia, iar mama sa, Anne Werzberg, provenea din Yabluniv, oraș aflat în Ucraina de astăzi.

Când Marcel avea patru ani, familia s-a mutat la Lille, dar ulterior s-a întors la Strasbourg. După invazia Franței de către Germania nazistă, adolescentul, care avea la acel moment 17 ani, a fugit împreună cu părinții lui la Limoges. Vărul său, Georges Loinger, unul dintre membrii marcanți ai mișcării de Rezistență Evreiască din Franța, l-a îndemnat să se alăture OJC, organizație care era compusă din nouă rețele clandestine și care va salva viețile a mii de copii și adulți în timpul Holocaustului.

 

În 1944 tatăl lui Marcel a fost capturat de Gestapo și deportat în lagărul de concentrare de la Auschwitz, unde a fost ucis. Marcel și fratele său mai mare, Alain, au adoptat numele de familie „Marceau” (în loc de Manguel, cum se numea familia) în acea perioadă pentru a nu fi identificați de ofițerii naziști.

În amintirile sale Marceau povestește că, la vârsta de cinci ani, mama sa l-a dus să vadă un film cu Charlie Chaplin și din acel moment și-a dorit să devină mim. În timpul războiului, adolescentul și-a folosit talentul pentru a-i determina pe cei peste 400 de copiii evrei de care se ocupa să rămână tăcuți în timp ce el și organizația din care făcea parte le asigura evacuarea spre Elveția neutră. Va povesti mai târziu despre această perioadă a vieții sale: “Călătorind cu grupuri mari de copii nu a fost ușor, ba chiar foarte periculos, pentru că soldații naziști nu erau proști. Arma mea secretă era mima, pentru că eu jucam, iar copiii mă priveau fascinați, nimeni nu vorbea, nici eu, nici ei. Copiii m-au urmat, îmi zâmbeau, cred că m-au iubit și știu că după mulți ani au înțeles că m-am luptat pentru viața lor”.

 

După încheierea războiului, în 1945, Marcel s-a înscris la cursurile Școlii de Artă Dramatică a lui Charles Dullin de la Teatrul Sarah Bernhardt din Paris, unde a studiat cu profesori precum Joshua Smith, Étienne Decroux și Jean-Louis Barrault.

Tânărul s-a alăturat apoi companiei lui Jean-Louis Barrault și a fost distribuit în rolul lui Arlequin, iar Interpretarea sa a fost atât de apreciată încât a fost încurajat să prezinte prima sa „mimodramă”, Praxitele și Peștele de Aur, la Teatrul Bernhardt, în același an.

În 1947 Marceau l-a creat pe Clovnul Bip, personaj pe care l-a jucat pentru prima dată la Théâtre de Poche din Paris. Tânărul a purtat pe scenă o bluză marinărească cu dungi orizontale și o pălărie de mătase decorată cu o floare delicată. Curând personajul său, Bip, a devenit alter ego-ul său, la fel cum „Micul Vagabond” devenise chipul lui Charlie Chaplin.

 

Despre exercițiile sale tăcute despre însumarea vârstelor omului în celebrul său spectavol “Tinerețe, Maturitate, Bătrânețe și Moarte”, un critic avea să spună: „Realizează în mai puțin de două minute ceea ce majoritatea romancierilor nu pot face în volume întregi”.

În 1949, după ce a primit Premiului Deburau pentru a doua sa mimodramă, “Death before Dawn”, artistul a fondat Compagnie de Mime Marcel Marceau, singura companie de pantomimă din lume la acea vreme, care a jucat în cele mai importante teatre din Paris, cum ar fi Le Théâtre des Champs-Élysées, Le Théâtre de la Renaissance și Teatrul Bernhardt.

 

Au urmat turnee lungi și obositoare, dar Marcel a jucat peste tot în lume pentru a răspândi „arta tăcerii”, din Statele Unite, America de Sud, Africa, Australia, China, Japonia, Asia de Sud-Est, Taiwan, Rusia și Europa, iar arta sa a devenit familiară pentru milioane de oameni datorită numeroaselor sale apariții televizate. Va spune mai târziu: „Meseria mea constă în a tăcea. Mima e o artă nobilă, o artă a gestului, mimul e martorul tăcut al vieţii oamenilor. După ce am jucat în 45 de ţări, am observat că această artă atinge inimile publicului indifierent de naţionalitate, rasă, culoare. E un limbaj care crează o punte între oameni.”.

 

Artistul a publicat două cărți pentru copii, “Cartea alfabetului Marcel Marceau” și „Cartea de numărare Marcel Marceau”, precum și mai multe poezii, inclusiv „La ballade de Paris et du Monde”, o carte de artă pe care a scris-o în 1966, și „Povestea lui Bip”, scrisă și ilustrată de însuși și publicată de Harper and Row.

În 1969, Marcel Marceau a deschis prima sa școală, École Internationale de Mime, la Théàtre de la Musique din Paris, unde preda lecții de scrimă, acrobație, balet și mimă, și apoi, în 1978, École Internationale de Mimodrame de Paris.

În 1995, megastarul pop Michael Jackson, care a fost prieten cu Marcel Marceau timp de aproape 20 de ani, a planificat un concert împreună cu el pentru HBO, dar spectacolul a fost anulat după ce Jackson a fost internat în spital în timpul repetițiilor.

 

Artistul a fost căsătorit de trei ori: mai întâi cu Huguette Mallet, cu care a avut doi fii, Michel și Baptiste, a doua soție a fost Ella Jaroszewicz, iar cea de-a treia soție a sa a fost Anne Sicco, cu care a avut două fiice, Camille și Aurélia.

Marcel Marceau a murit într-un cămin de bătrâni din Cahors, Franța, pe 22 septembrie 2007, la vârsta de 84 de ani. La ceremonia de înmormântare a fost interpretată cea de-a doua parte a Concertului pentru pian nr. 21 al lui Mozart, pe care Marceau l-a folosit mult timp ca acompaniament pentru spectacolele sale, artistul fiind apoi înmormântat în cimitirul Père Lachaise din Paris.

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu