Jetta Goudal s-a născut pe 12 iulie 1891 la Amsterdam și a fost fiica Geertrudei și a lui Wolf Mozes Goudeket, un bogat tăietor de diamante. Ambii ei părinți erau evrei, copila avea o soră mai mare, Bertha, și un frate mai mic, Willem, care a murit în copilărie.
Jetta și-a început cariera călătorind prin Europa cu diverse companii de teatru, iar în 1918, la scurt timp după încheierea Primului Război Mondial, a părăsit Europa devastată de efectele conflagrației și s-a stabilit la New York. Nu se știe din ce motive, ajunsă în America, și-a ascuns originea evreiască susținând că “parizană”, iar pe o fișă biografică pentru Paramount pentru a scris că s-a născut la Versailles, pe 12 iulie 1901, tăindu-și zece ani din vârsta reală, și că ar fi fiica unui avocat, Maurice Guillaume Goudal.
La Hollywood, primul care a fost sedus de frumusețea ciudată a Jettei Goudal a fost regizorul și producătorul Cecil B. DeMille, cel care a ridicat-o la rangul de vedetă.
Jetta a constituit ani de-a rândul unul din misterele cele mai de nepătruns din lumea ecranului. Disperat că nu reuşeşte cu nici un preţ să cunoască adevărul asupra enigmaticei actrițe, agentul ei de publicitate s-a hotărât într-o bună zi să redacteze din propria-i inspiraţie o aşa zisă autobiografie, în care prelua informația că Jetta s-ar fi născut la Versailles şi că tatăl ar fi fost unul dintre avocații francezi cu renume.
DeMille mărturisea într-un articol: “Într-o zi m-am decis s-o întreb dacă are frați sau surori. Ochii ei verzi, de un verde cum nu se poate mai ciudat, mă priviră cu indignare.
– Asemenea întrebări impertinente ar trebui să vă scrântească limba, îmi răspunse ea în cele din urmă.
Şi iată că, după 11 ani de activitate la Hollywood, Jetta mai păstrează, încă, secretul trecutului ei.
– Numai munca mea aparţine lumii; viaţa mea, însă, mă priveşte numai pe mine, a declarat într-o zi prietenei sale, Marion Davies. Zvonurile cele mai fantastice au circulat pe socoteala Jettei Goudal, unele având aerul să fie mai adevărate decât altele. S-a spus că ea n-ar fi decât o simplă evreică născută într-o mahala a New-York-ului. Cineva a mai afirmat, de asemenea, că Jetta s-a născut la o fermă din Wisconsin, în timp ce un altul crede că nu greşeşte când spune că artista este fiica unui mandarin.
Jetta ascultă toate poveştile acestea şi răspunde cu zâmbetul cel mai nepăsător posibil. Dar ea singură ştie dacă secretul pe care-l păstrează este o invenţie ingenioasă, spre a-şi face reclamă, sau dacă este împinsă cumva de motive puternice să păstreze tăcerea…
UNDE ESTE FIICA DANSATOAREI MATA HARI?
Cu un an înainte de sosirea Jettei Goudal la Hollywood, Mata Hari fusese împuşcată la Vincenes. Spioana lăsase în urma ei o fiică, moştenitoare a ciudatei frumuseţi exotice a mamei sale. Ce a devenit fermecătoarea copilă a dansatoarei Mata Hari? Nimeni nu poate răspunde. Fiică de dansatoare, crescută la mănăstire, vorbind franţuzeşte întocmai ca o franţuzoaică, a dispărut fără urmă la puţină vreme după împuşcarea mamei sale. Iată însă că la un an şi ceva după aceea, la începutul anului 1918, Jetta Goudal, vorbind o franţuzească foarte curată, debarcă în Statele Unite, cu aerul ei misterios şi oarecum oriental. De altfel, nu s-a găsit nimeni care să-şi reamintească de a fi cunoscut cândva pe Jetta în Europa. Poate pentru că artista şi-a petrecut tinereţea în dosul zidurilor de mănăstire.
ANALOGII CURIOASE
Fiica dansatoarei Mata Hari ar trebui să aibă azi între 30 şi 32 de ani, exact vârsta Jettei Goudal. Copila spioanei putea să fie luată — după cum spunea chiar şi mama ei — drept o adevărată
franţuzoaică şi, după părerea mea, Jetta ar fi mult mai în largul ei în Rue de la Paix decât pe Hollywood Boulevard. Fiica dansatoarei împuşcate se aseamănă mult, după câte deduc și din descrierile ce am citit, cu Jetta Goudal, căci ochii ei orientali, gura enigmatică, mâinile-i fine și remarcabile sunt exact aceleaşi calităţi fizice cu care era înzestrată fiica celebrei Mata Hari.
Toate acestea pot fi, fireşte, rezultatul unei teorii ingenioase sau o serie de coincidenţe. Lucrurile devin însă şi mai ciudate atunci când comparăm viaţa spioanei, povestită de ea însăși, în memoriile scrise în închisoare, cu câteva amintiri, frânturi de amintiri mai bine zis, pe care Jetta le-a dezvăluit din întâmplare prietenelor ei intime.
Artista a spus, de exemplu, că e de origină olandeză din partea mamei sale. Un călător întors de curând din Amsterdam pretinde că ar fi stat de vorbă în acel oraş cu nişte rude ale Jettei şi că ar fi aflat chiar din gura acestora că misterioasa artistă s-ar fi născut acolo. Mata Hari s-a născut, de asemenea, în Olanda. Tot acolo şi-a petrecut tinereţea după ce s-a căsătorit, apoi atrasă de viaţa mondenă a Parisului, a plecat în Franţa, lăsându-şi fetiţa în ţara natală.
O FRUMUSEŢE ORIENTALĂ
Jetta Goudal s-a hotărât într-o bună zi să spună că bunicul ei fusese funcţionar la consulatul olandez din Java mai mulţi ani de-a rândul. După câte ştim, Mata Hari era fiica unui funcţionar de la consulatul olandez din Java şi al unei frumoase javaneze. N-am dreptate să afirm că aceste coincidenţe sunt într-adevăr tulburătoare? Când faci cunoştinţa Jettei Goudal, eşti şi mai turburat, căci felul ei de a fi te intrigă de la prima vedere. Chipul ei misterios, mâinile ei lungi și palide n-au răsărit dintr-un sat oarecare. Jetta Goudal poartă cu sine pecetea unui sânge aparte… Nimeni însă nu va reuși, cred, să dezvăluie secretul pe care Jetta îl ascunde în dosul ochilor ei, cu privirea de nepătruns”.
*** Cecil B. DeMille, articol publicat în Realitatea Ilustrată, 1930
Jetta Goudal a apărut în mai multe filme de mare succes și și a devenit una dintre cele mai importante atracții ale Hollywood-ului la sfârșitul anilor 1920, dar DeMille a susținut mai târziu că a fost atât de greu de lucrat cu ea, încât în cele din urmă a concediat-o și i-a anulat contractul. Actrița l-a dat în judecată și a câștigat în instanță, dar îndrăzneală ei nu a rămas nepedepsită, pentru că ulterior unele studiouri de la Hollywood au refuzat să o angajeze. În 1932, la vârsta de 41 de ani, Jetta a apărut pentru ultima dată pe marele ecran într-o producție Fox Film Corporation, “Business and Pleasure”.
Galerie foto
Actrița era căsătorită din 1930 cu Harold Grieve, membru fondator al Academiei de Arte și Științe Cinematografice, iar când cariera ei s-a încheiat, i s-a alăturat soțului într-o afacere de design interior.
Jetta a încetat din viață pe 14 ianuarie 1985, la Los Angeles, și a fost înmormântată lângă soțul ei, la cimitirul Forest Lawn Memorial Park din Glendale, California.
Misterioasa olandeză și-a pierdut aproape toate rudele în timpul Holocaustului. Tatăl actriței, Wolf Mozes Goudeket, a fost ucis în lagărul de exterminare Sobibor, la vârstă de 82 de ani, aproape toate rudele ei având aceeași soartă. Sora, Bertha, a murit în 1945 în lagărul de concentrare Bergen-Belsen, iar soțul Berthei, Nathan Beffie, a murit în același loc în 1944. Nepotul, Eduard Beffie (fiul Bertei), a fost ucis în lagărul de exterminare Sobibór, iar mama ei vitregă, Rosette Citroen, a fost și ea ucisă la Sobibor în 1943. Doar fiica Berthei, Geertruda (Truus) Beffie a supraviețuit războiului și a murit în 2013 în Pennsylvania, Statele Unite.