HomeVizionariiScriitoriMary Shelley, soția poetului englez, a fost creatoarea lui Frankenstein

Mary Shelley, soția poetului englez, a fost creatoarea lui Frankenstein

Mary Shelley
DS TW

Mary Shelley s-a născut pe 30 august 1797 și a fost fiica lui William Godwin, un filozof cunoscut în Anglia. Mama ei, Mary Wollstonecraft Godwin, care a murit la câteva zile după ce a adus-o pe lume, a fost una dintre primele susţinătoare ale luptei pentru emanciparea femeii.

În anul 1814, Mary, tânăra frumoasă, solitară şi visătoare, l-a întâlnit pe Percy Bysshe Shelley (1792 – 1822), care eraun admirator al tatălui său. Poetul i-a propus să fugă împreună în Europa. Cei doi tineri, însoţiţi de sora vitregă a lui Mary, Jane “Claire” Clairmont, au plecat pe continent, au străbătut Franţa, au vizitat Parisul, apoi au ajuns în Elveţia, trecând prin Neuchâtel, apoi prin Lucerna, după care s-au îndreptat spre Germania, de unde, îmbarcându-se pe un vapor, au călătorit pe fluvial Rin.

Percy Bysshe Shelley
Claire Clairmont

Cel mai probabil cei trei au vizitat, în apropiere de Mannheim, ruinele castelului Frankenstein, construit pe la 1250, și au ascultat poveștile despre cavalerul Georg von Frankenstein, care murise la jumătatea secolului al XIV-lea, după ce, spune legenda, ucisese un dragon ce îi teroriza pe locuitorii din împrejurimi, şi istoriile locale despre alchimistul Konrad Dippel, care trăise în ultimii ani ai secolului al XVII-lea şi în primii ani ai celui de-al XVIII-lea şi care încercase să afle secretul fabricării aurului.

În anul 1816, Mary, Claire şi Shelley se aflau din nou în Elveţia. La Hôtel d’Angleterre, lângă Geneva, l-au întâlnit pe Lordul Byron, cei doi poeţi s-au împrietenit și au făcut numeroase plimbări cu barca pe Lacul Léman. În iunie 1816, cei patru tineri erau la Vila Diodati, închiriată de Byron la Cologny, nu departe de Geneva. Într-o seară, în timp ce afară se dezlănţuise o furtună cu tunete şi fulgere înspăimântătoare, conversaţia se învârtea în jurul electricităţii şi erau evocate experienţele medicului italian Luigi Galvani şi ale medicului şi poetului englez Erasmus Darwin, bunicul lui Charles Darwin, dar şi “poveştile cu fantome din nişte cărţi germane ce ne căzuseră întâmplător în mână”, cum îşi va aminti mai târziu Mary.

“Hai să scriem fiecare câte o poveste cu fantome”, ar fi propus lordul Byron. Patru dintre cei prezenți au primit provocarea: Byron, Shelley, Mary şi William Polidori, medicul lui Byron, cu care autoarea a discutat de altfel îndelung în zilele următoare. Inspirată de un teribil coşmar, aşa cum povesteşte chiar ea în prefaţa primei ediţii, doar creaţia lui Mary a văzut lumina tiparului.

Mary Shelley

Succesul cărţii a fost întunecat de nenorocirile care s-au abătut asupra scriitoarei. Abia întoarsă în Anglia, a aflat de sinuciderea uneia dintre surorile sale vitrege, apoi de cea a soţiei lui Shelley, Hariett. Poetul s-a căsătorit imediat cu Mary, dar primul lor copil, William, a murit în 1819. Cuplul a avut încă trei copii, însă doar unul a supraviețuit până la maturitate, Percy Florence Shelley. În 1821, doctorul Polidori s-a sinucis la Londra, în anul următor, copilul lui Claire Clairmont (sora vitregă a lui Mary) şi al lordului Byron a murit şi el într-o mănăstire din Italia, în iulie 1822.

Shelley şi-a găsit sfârşitul în Golful Genova pe 8 iulie 1822, în urma unui naufragiu, la doar 29 de ani și, a fost, conform dorinței lui, incinerat, iar Byron a murit pe 19 aprilie 1824 la Missolonghi, în timpul Războiului pentru independenţa Greciei, la vârsta de 36 de ani. Întoarsă în Anglia în 1823, împreună cu fiul său, Percy Florence, Mary Shelley a publicat mai multe romane autobiografice, istorice sau de anticipaţie, studii de critică literară şi poeme.

Mary Shelley
Mary Shelley

Scriitoarea a murit pe 1 februarie 1851, în casa sa din Londra, la vârsta de cincizeci şi patru de ani. Suferise în ultimii ani de dureri îngrozitoare de cap și pareze parțiale, ceea ce l-a determinat pe medicul ei să bănuiască că ar fi avut o tumoare pe creier. La un an de la dispariția ei, familia a deschis o cutiuță pe care Mary o ținea pe birou și a găsit înăuntru șuvițe din părul copiilor ei decedați, un caiet în care erau însemnări ale lui Percy Bysshe Shelley și o copie a poemului lui, Adonaïs (Adonis), în care era înfășurat un pachețel ce conținea o parte din cenușa poetului.

DS TW
No comments

leave a comment