Mère Poulard, bucătăreasă și hangiță la Mont-Saint-Michel, este creatoarea celei mai cunoscute omlete din lume

Anne Boutiaut Poulard s-a născut pe 15 aprilie 1851 în Nevers, fiind fiica lui Claude și Marie Boutiaut, care erau grădinari și își vindeau propriile produse în piață.

Tânăra a lucrat ca menajeră pentru Edouard Corroyer, arhitectul-șef al Comisiei Monumentelor Istorice din oraș, căruia în 1872 i s-a atribuit restaurarea Abației Mont-St-Michel și acesta și-a mutat gospodăria acolo, luând-o și pe Anne cu el. Tânăra, ajunsă vârsta de 21 de ani, l-a întâlnit pe Victor Poulard, fiul unui brutar din oraș și s-a îndrăgostit de el. Cei doi s-au căsătorit pe 14 ianuarie 1873, la Saint Philippe-Du-Roule și au închiriat pensiunea Tête d’Or din Grande Rue du Mont-Saint-Michel de la un unchi al lui Victor Poulard în același an.

În timp ce conducea hanul Tête d’Or, Anne Poulard a observat că mulți clienți dintre cei care soseau cu feribotul în oraș ajungeau foarte flămânzi și voiau să fie serviți rapid. Dar cum nu știa niciodată câți călători veneau și când, din cauza mareelor în schimbare, planificarea pentru serviciile de bucătărie era aproape imposibilă. Așa că Anne a creat omleta, cunoscută sub numele “omletă a la mère Poulard”, pentru a rezolva problema servirii prompte a clientelei înfometate.

Unchiul soțului ei, Victor, văzând succesul lor, le-a suspendat contractul pentru a-și deschide propriul restaurant în clădire. Soții Poulards au amenajat un alt local și au deschis în 1888 “Auberge” într-o locație mai apropiată de docuri, apoi cuplul a deschis două hoteluri, Hôtel La Mère Poulard și Hôtel Les Terrasses Poulard. Restaurantul original Auberge se numește acum La Mère Poulard.

Potrivit unei notițe a preotului local, destoinica gospodină le dădea clienților impresia că trec pragul casei lor, nu al unui restaurant. Există multe descrieri diferite ale modului în care era preparată omleta mamei Poulard, dar cel mai des a fost descrisă ca o omletă tip sufleu făcută cu cremă fraîche (smântână maturată) și unt. Emblema gastronomică a orașului avea și o rețetă aparte: gălbenușurile și albușurile sunt bătute separat, apoi cele din urmă sunt încorporate ușor în spuma de albuș. Untul și crema fraîche se pun într-o tigaie fierbinte, apoi în cuptor până se topesc, după care se adaugă amestecul de ouă și tigaia se pune pe flacără. Omleta iese foarte fină și este rulată pe o farfurie, fiind servită simplu sau cu diverse garnituri. În 2017, o omletă la restaurantul Mère Poulard costa nu mai puțin de 34 de euro.

Până în 1932, omleta a fost pe meniul fix al tuturor restaurant din oraș și criticul gastronomic David Lebovitz avea să o numească cea mai celebră omletă din lume. Paul Bocuse, după ce a luat masa la Auberge, va scrie în cartea de oaspeți, “Mama Poulard este Franța!”, iar în 2007, ziarul Le Devoir nota că Anne Poulard a devenit “o legendă în timpul vieții sale” și este considerată una dintre “mamele” Franței, împreună cu Mère Denis și Mère Brazier.

Victor, soțul Annei Poulard a murit pe 10 octombrie 1924, iar ea a încetat din viață pe 7 mai 1931. Cuplul este înmormântat în curtea bisericii parohiale Eglise St-Pierre din Mont-Saint-Michel și pe mormântul lor scrie: “Aici se odihnesc Annette și Victor Poulard, soți și hotelieri buni. Fie ca Domnul să-i întâmpine la fel cum ei și-au întâmpinat oaspeții!”

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *