AcasăOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliPrințesa Xenia Godunova, sechestrată și violată de uzurpatorul tronului tatălui ei

Prințesa Xenia Godunova, sechestrată și violată de uzurpatorul tronului tatălui ei

Xenia Borisovna Godunova s-a născut în 1582 și a fost fiica țarului Boris Godunov, uzurpatorul tronului țarului Feodor I, care era debil mintal, și a Mariei Skuratova-Belskaya, fiica lui Ivan cel Groaznic.

Xenia a fost descrisă ca fiind foarte frumoasă și bine educată, fiind o partidă dorită de mulți nobili europeni. Primul ei logodnic a fost Prințul Gustav al Suediei, care a sosit la Moscova în 1600, dar aranjamentele de căsătorie s-au întrerupt pentru că țarul Boris a aflat că prințul ducea o viață dezordonată.

 

 

Următorul logodnic al Xeniei a fost John, Prinț de Schleswig-Holstein, care a sosit în 1602 la Moscova, dar acesta  s-a îmbolnăvit subit și a murit cu câteva zile înainte de căsătorie.

Xenia a rămas fecioară până la moartea tatălui ei în 1605, când unicul ei frate, Feodor al II-lea, a devenit țar. Câteva luni mai târziu, când a început perioada numită “Timpurile tulburi”, mama și fratele ei au fost uciși din ordinul falsului țar Dmitri I, impostorul care a uzurpat tronul Rusiei.

 

Prințesa Xenia a fost cruțată, dar falsul Dmitri a violat-o și a ținut-o închisă în palatul său timp de cinci luni. Înainte de sosirea miresei pe care Dmitri și-o alesese, Marina Mniszech, Xenia a fost trimisă la Mănăstirea Voskresensky din Beloozero și forțată să se călugărească, dându-i-se numele monahal „Olga”, fiind apoi transferată la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Vladimir.

 

În 1606 Xenia s-a dus la Lavra Sfântului Serghiei pentru a participa la reînhumarea tatălui ei, iar hainele cu care a fost îmbrăcată, cusute chiar de mâna ei, sunt astăzi expuse aici. Nefericita prințesă a murit pe 30 august 1622, la vârsta de 40 de ani, și a fost înmormântată în mausoleul familiei Godunov de la Mănăstire Sf. Serghei, aflată la 80 de kilometri de Moscova.

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu