Prințesa Xenia Godunova, sechestrată și violată de uzurpatorul tronului tatălui ei

Xenia Borisovna Godunova s-a născut în 1582 și a fost fiica țarului Boris Godunov, uzurpatorul tronului țarului Feodor I, care era debil mintal, și a Mariei Skuratova-Belskaya, fiica lui Ivan cel Groaznic.

Xenia a fost descrisă ca fiind foarte frumoasă și bine educată, fiind o partidă dorită de mulți nobili europeni. Primul ei logodnic a fost Prințul Gustav al Suediei, care a sosit la Moscova în 1600, dar aranjamentele de căsătorie s-au întrerupt pentru că țarul Boris a aflat că prințul ducea o viață dezordonată.

Următorul logodnic al Xeniei a fost John, Prinț de Schleswig-Holstein, care a sosit în 1602 la Moscova, dar acesta  s-a îmbolnăvit subit și a murit cu câteva zile înainte de căsătorie.

Xenia a rămas fecioară până la moartea tatălui ei în 1605, când unicul ei frate, Feodor al II-lea, a devenit țar. Câteva luni mai târziu, când a început perioada numită “Timpurile tulburi”, mama și fratele ei au fost uciși din ordinul falsului țar Dmitri I, impostorul care a uzurpat tronul Rusiei.

blankPrințesa Xenia a fost cruțată, dar falsul Dmitri a violat-o și a ținut-o închisă în palatul său timp de cinci luni. Înainte de sosirea miresei pe care Dmitri și-o alesese, Marina Mniszech, Xenia a fost trimisă la Mănăstirea Voskresensky din Beloozero și forțată să se călugărească, dându-i-se numele monahal “Olga”, fiind apoi transferată la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Vladimir.blank

În 1606 Xenia s-a dus la Lavra Sfântului Serghiei pentru a participa la reînhumarea tatălui ei, iar hainele cu care a fost îmbrăcată, cusute chiar de mâna ei, sunt astăzi expuse aici. Nefericita prințesă a murit pe 30 august 1622, la vârsta de 40 de ani, și a fost înmormântată în mausoleul familiei Godunov de la Mănăstire Sf. Serghei, aflată la 80 de kilometri de Moscova.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *