Ioan Giovanni Dumitrescu a venit pe lume pe 30 decembrie 1863 și a fost un tenor celebru în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Viitorul muzician s-a înscris, după ce a urmat câteva clase de liceu, la Conservatorul din Iaşi, unde i-a avut ca profesori pe Gavriil Musicescu, Pietro Mezetti şi Mihail Galino, în aceeași perioadă făcând parte din corul Mitropoliei din capitala Moldovei.
În anul 1886, marea soprană Adelina Patti a dat o serie de reprezentaţii la Bucureşti, iar Giovanni Dumitrescu i-a fost partener. Tenorul era înzestrat cu un glas puternic și a avut un mare succes în “Evreica”, opera compozitorului francez Fromental Halévy. În același an, a plecat la Milano şi de aici i s-a deschis calea celebrităţii. A cântat la Londra, Paris, Berlin, Lisabona, Madrid, Moscova, la Buenos Aires și Santiago în opere celebre precum “Tannhäuser”, “Faust”, “Rigoletto”, “Aida”, “Hughenoţii”, “Balul mascat”.
Oboseala concertelor, dublată de o constituţie nu prea rezistentă, i-a afectat starea psihică. La sfârșitul lui februarie 1913, ajuns la vârsta de 44 de ani, Giovanni Dumitrescu, sfârşit sufleteşte, deşi încă în plină glorie, s-a aruncat în faţa trenului, anunțau gazetele epocii. Contemporanii nu au înţeles nimic din gestul celebrului tenor.
Era la apogeul carierei, fusese apreciat de însăși regina Victoria a Angliei. În 1889, marele tenor se întorsese la Bucureşti pentru o serie de concerte, ocazie cu care Regina Elisabeta, Prinţul Ferdinand şi Principesa Maria l-au aplaudat cu emoție.
Gestul lui nu avea nicio explicație. Ziarele din România au oferit cititorilor mai multe detalii zilele următoare. De fapt, tenorul român nu se aruncase în fața trenului, ci își trăsese un glonț în cap.
Motivul gestului ar fi fost, conform informațiilor venite de la Londra, faptul că în acea zi își pierduse la jocuri de noroc întreaga avere (60.000 de lire), pe care o acumulase cântând pe marile scene ale lumii.
Familia lui nu a acceptat această explicație și a încercat să afle ce se întâmplase în acea nenorocită zi, suspectând că muzicianul nu s-a sinucis, ci că a fost ucis și că nu și-a pierdut averea la jocul de cărți, ci că ar fi fost jefuit, apoi hoții l-ar fi asasinat.
Misterul nu a fost deslușit, dar dispariția tragică a tenorului Giovanni Dumitrescu a fost o mare pierdere pentru iubitorii muzicii din Europa.