AcasăVizionariiInventatori și industriașiThomas Edison, povestea unui mare inventator

Thomas Edison, povestea unui mare inventator

Thomas Edison

Thomas Edison s-a născut pe 11 februarie 1847 în satul Milan din Ohio, fiind al șaptelea și ultimul copil al soților Samuel și Nancy Edison. Când băiatul a împlinit șapte ani, familia sa s-a mutat în Michigan, dar a fost la școală doar pentru câteva luni. A învățat să citească, să scrie și să socotească de la mama lui, era fascinat de tehnologie și petrecea ore în șir făcând diverse experimente în bucătăria familiei.

Băiatul a suferit de probleme de auz de la vârsta de 12 ani, cauza surdității fiind probabil scarlatina de care suferise în copilărie sau o infecție netratată a urechii medii. În adolescență vindea bomboane, fructe și ziare într-un tren, una dintre publicații fiind redactată și tipărită chiar de el într-un vagon în care își instalase o tiparniță improvizată, iar cu banii câștigați își cumpăra echipamente pentru experimentele de care era fascinat.

În 1866, la vârsta de 19 ani, Edison s-a mutat la Louisville, în Kentucky, unde, ca angajat al Western Union, a lucrat pentru biroul de știri Associated Press. Tânărul a cerut să muncească în tura de noapte, pentru că astfel avea mai mult timp să citească și să-și facă experimentele. Într-o noapte din 1867, în timp ce lucra la un acumulator

Thomas Edison

cu plumb, a vărsat acid sulfuric pe podea, lichidul trecut printre scânduri și a ajuns pe tavanul biroului șefului său care era cu un etaj mai jos. În dimineața următoare, Edison a fost concediat.

Unul dintre mentorii săi în acei primi ani a fost un inventator pe nume Franklin Leonard Pope, care le permitea tinerilor săraci să locuiască și să lucreze în subsolul casei sale din New Jersey. Pope și Edison și-au fondat propria companie în octombrie 1869, începând să dezvolte un sistem telegrafic multiplex, care putea trimite două mesaje simultan, în sensuri contrare.

Mina Miller Edison

Pe 25 decembrie 1871, ajuns la vârsta de 24 de ani, Thomas Edison s-a căsătorit cu Mary Stilwell, care avea doar 16 ani. Cei doi se cunoscuseră cu două luni înainte, tânăra fiind angajată la unul dintre magazinele lui. Cuplul avut trei copii: Marion Estelle, care era alintată “Dot”, Thomas Alva Edison Jr., căruia i se spunea “Dash” și William Leslie, el însuși viitor inventor.

Mary Edison a murit la vârsta de 29 de ani, pe 9 august 1884, posibil din cauza unei tumori la creier sau a unei supradoze de morfină.

Pe 24 februarie 1886, Edison, care avea 39 de ani, s-a recăsătorit cu Mina Miller, o tânără de 20 de ani din Ohio, fiica inventatorului Lewis Miller. Cei doi au avut și trei copii împreună: Madeleine, Charles Edison, care a preluat compania la moartea tatălui său, și Theodore Miller Edison, și el inventator.

În anul 1877 tânărul inventează fonograful, primul aparat de înregistrare și de redare a sunetelor, iar un an mai târziu perfecționează telefonul lui Alexander Graham Bell și, folosind microfonul inventat de Hughes, brevetează telefonul cu bobină de inducție și microfon cu cărbune, căruia mai târziu i-a adăugat soneria de apel.

În 1879 Thomas Edison inventează becul cu incandescență, iar în 1880 realizează prima distribuție de energie electrică instalând o centrală electrică pe pachebotul transatlantic „Columbia”, care a devenit, datorită lui, prima navă iluminată electric.

Pe 4 septembrie 1882, la New York, inventatorul pune în funcțiune prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraș, iar un an mai târziu descoperă efectul care îi poartă numele, efectul Edison, care a fost studiat și dezvoltat apoi de fizicianul John Ambrose Fleming.

A urmat, în 1892, un aparat de luat vederi pentru obiecte sau oameni în mișcare care folosea o bandă de celuloid de 35 mm cu perforații pe margine și în 1894 inventează kinetoscopul, primul aparat care putea reda imagini în mișcare cu o frecvență de 45 de imagini pe secundă. Prima prezentare cu public a aparatului a avut loc într-o sală de pe Broadway, apoi kinetoscopul a fost produs în serie și comercializat.

Thomas Edison

Thomas Alva Edison a muncit neobosit până la sfârșitul vieții. Se spune că a fost influențat să adopte o dietă populară în epocă și singurul lichid pe care îl consuma era un pahar cu lapte la fiecare trei ore deoarece credea că laptele îl menținea sănătos și plin de energie. În 1930, cu un an înainte de moartea soțului ei, Mina a spus într-un interviu: „Mâncarea corectă este unul dintre cele mai mari hobby-uri ale lui. Se trezește la ora 7.00, ia micul dejun la 8.00 și vine acasă pentru prânz și cină, deși muncește toată ziua”.

Edison a murit pe 18 octombrie 1931, la vârsta de 84 de ani, din cauza complicațiilor diabetului de care suferea. Marele inventator este înmormântat în spatele casei sale din New Jersey, locuință pe care o cumpărase în 1886 ca dar de nuntă pentru soția sa, Mina.

“Ultima suflare” a lui Edison este conținută într-o eprubetă care se află la muzeul Henry Ford de lângă Detroit. Fondatorul industriei americane de automobile, prieten cu Thomas Alva, îl convinsese pe Charles, fiul cel mic al inventatorului, să sigileze o eprubetă cu aer din camera acestuia la scurt timp după moartea lui, ca amintire, iar astăzi este unul dintre cele mai vizitate exponate ale muzeului.

Informații foarte interesante despre marele inventator american găsiți aici.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu