HomeVizionariiInventatori și industriașiThomas Edison, povestea unui mare inventator

Thomas Edison, povestea unui mare inventator

Thomas Edison
DS TW

Thomas Edison s-a născut pe 11 februarie 1847 în satul Milan din Ohio, fiind al șaptelea și ultimul copil al soților Samuel și Nancy Edison. Când băiatul a împlinit șapte ani, familia s-a mutat în Michigan. A mers la școală pentru doar câteva luni, dar a învățat să citească, să scrie și să socotească de la mama lui. În acei ani era fascinat de tehnologie și petrecea ore în șir făcând diverse experimente în bucătăria familiei.

Băiatul a suferit de probleme de auz de la vârsta de 12 ani, cauza surdității fiind probabil scarlatina de care suferise în copilărie, o infecție netratată a urechii medii sau o bătaie pe care o încasase de la un conductor. În adolescență vindea bomboane, fructe și ziare în gări sau în trenuri, una dintre publicații fiind redactată și tipărită chiar de el, într-un vagon în care își instalase o tiparniță improvizată. Cu banii câștigați își cumpăra echipamente pentru experimentele de care era fascinat.

În 1866, la vârsta de 19 ani, Edison s-a mutat la Louisville, în Kentucky, unde, ca angajat al Western Union, a lucrat pentru biroul de știri al agenției Associated Press. Tânărul a cerut să muncească în tura de noapte, pentru că astfel avea mai mult timp să citească și să-și facă experimentele. Într-o noapte din 1867, în timp ce lucra la un acumulator

Thomas Edison

cu plumb, a vărsat acid sulfuric pe podea, liar ichidul a trecut printre scânduri și a ajuns pe tavanul biroului șefului său, care era cu un etaj mai jos. În dimineața următoare, Edison a fost concediat.

Unul dintre mentorii lui în acei primi ani a fost un inventator pe nume Franklin Leonard Pope, care le permitea tinerilor săraci să locuiască și să lucreze în subsolul casei sale din New Jersey. Pope și Edison și-au fondat propria companie în octombrie 1869, începând să dezvolte un sistem telegrafic multiplex, care putea trimite două mesaje simultan, în sensuri contrare.

Mina Miller Edison

Pe 25 decembrie 1871, ajuns la vârsta de 24 de ani, Thomas Edison s-a căsătorit cu Mary Stilwell, care avea doar 16 ani. Cei doi se cunoscuseră cu două luni înainte, tânăra fiind angajată la unul dintre atelierele lui. Cuplul a avut trei copii: Marion Estelle, care era alintată “Dot”, Thomas Alva Edison Jr., căruia i se spunea “Dash” și William Leslie, el însuși viitor inventor.

Mary a murit la vârsta de 29 de ani, pe 9 august 1884, posibil din cauza unei tumori la creier sau a unei supradoze de morfină.

Pe 24 februarie 1886, Edison, care avea 39 de ani, s-a recăsătorit cu Mina Miller, o tânără de 20 de ani din Ohio, fiica inventatorului Lewis Miller. Cei doi au avut trei copii: Madeleine, Charles Edison, care a preluat compania la moartea tatălui său, și Theodore Miller Edison, și el inventator.

În anul 1877, a inventat fonograful, primul aparat de înregistrare și de redare a sunetelor, iar un an mai târziu a perfecționat telefonul lui Alexander Graham Bell și, folosind microfonul inventat de Hughes, a brevetat telefonul cu bobină de inducție și microfon cu cărbune, căruia mai târziu i-a adăugat soneria de apel.

Doi ani mai târziu, Thomas Edison a inventat becul cu incandescență, iar în 1880 a realizat prima distribuție de energie electrică instalând o centrală pe pachebotul transatlantic “Columbia”, care a devenit, datorită lui, prima navă iluminată electric.

Pe 4 septembrie 1882, la New York, a pus în funcțiune prima centrală electrică care alimenta clădirile unui oraș, iar un an mai târziu a descoperit efectul care îi poartă numele, efectul Edison, care a fost studiat și dezvoltat apoi de fizicianul John Ambrose Fleming.

A urmat, în 1892, un aparat de luat vederi pentru obiecte sau oameni în mișcare, care folosea o bandă de celuloid de 35 mm cu perforații pe margine. În 1894 a inventat kinetoscopul, primul aparat care putea reda imagini în mișcare cu o frecvență de 45 de imagini pe secundă. Prima prezentare în public a aparatului a avut loc într-o sală de pe Broadway, apoi kinetoscopul a fost produs în serie și comercializat pe scară largă.

Printre alte realizări ale lui Edison se numără mimeograful, pentru care a inventat peniţa electrică (un vârf ascuţit care, ca acul maşinii de cusut, perfora pe hârtia parafinată textul transmis pentru multiplicare), hârtia parafinată (care a înlocuit, cu succes, hârtia perforată, mai puţin rezistentă), păpuşa vorbitoare (în interior avea un fonograf în miniatură acţionat de o cheie aflată la spatele păpuşii; cumpărătorii puteau alege între mai multe cântecele înregistrate de muncitoarele care lucrau în fabrica lui Edison, unde se produceau 500 de păpuşi pe zi), dictafonul, bateria cu fier-nichel, prizele, întrerupătoarele, separatorul magnetic de minereuri, lanterna electrică de siguranţă pentru mineri. Tot el a perfecţionat dinamul, a îmbunătăţit cauciucul sintetic și a brevetat o nouă metodă de fabricare a cimentului.

Thomas Edison

Thomas Alva Edison a muncit neobosit până la sfârșitul vieții. Se spune că a fost influențat să adopte o dietă populară în epocă și singurul lichid pe care îl consuma era un pahar cu lapte la fiecare trei ore, deoarece credea că laptele îl menține sănătos și plin de energie. În 1930, cu un an înainte de moartea soțului ei, Mina a spus într-un interviu: „Mâncarea corectă este unul dintre cele mai mari hobby-uri ale lui. Se trezește la ora 7.00, ia micul dejun la 8.00 și vine acasă pentru prânz și cină, deși muncește toată ziua”.

De-a lungul timpului, au apărut multe controverse legate de relația dintre Edison și Nikola Tesla. Despre cel din urmă se știe că a lucrat în cadrul Companiei Edison, dar partenerul său a dat dovadă de neloialitate, motiv pentru care şi-a construit cu mari eforturi un laborator de cercetare propriu la New York, unde a lucrat timp de câțiva ani, până când laboratorul a fost distrus de un incendiu. Tesla a fost propus, împreună cu Thomas Alva Edison, la premiul Nobel în 1915, dar a refuzat distincția, pentru a protesta faţă de colaborarea nefericită cu Edison.

Edison, care era bolnav de multă vreme, a murit pe 18 octombrie 1931, la vârsta de 84 de ani, din cauza complicațiilor diabetului de care suferea, în prezența soţiei şi a celor şase copii. Preşedintele american Herbert Hoover, care se interesa în fiecare oră despre starea savantului, a fost printre primii care au trimis familiei condoleanţe.

Marele inventator a fost înmormântat în spatele casei sale din New Jersey, locuință pe care o cumpărase în 1886, ca dar de nuntă pentru soția sa, Mina.

“Ultima suflare” a lui Edison este conținută într-o eprubetă care se află la muzeul Henry Ford de lângă Detroit. Fondatorul industriei americane de automobile, prieten cu Thomas Alva, îl convinsese pe Charles, fiul cel mic al inventatorului, să sigileze o eprubetă cu aer din camera acestuia la scurt timp după moartea lui, ca amintire, iar astăzi recipientul este unul dintre cele mai vizitate exponate ale muzeului.

Informații foarte interesante despre marele inventator american găsiți aici.

DS TW

leave a comment