HomeMonarhieAina, o prințesă neagră la curtea Reginei Victoria

Aina, o prințesă neagră la curtea Reginei Victoria

Privită inițial ca o curiozitate, micuța negresă salvată de la moarte de un supus al reginei Victoria a devenit un personaj respectat la curtea conservatoare a Angliei mijlocului de secol XIX. Numele ei era Aina și se născuse în 1843 la Oke-Odan, în satul Egbado, undeva la granița dintre Nigeria actuală și Republica Benin, ca fiică a unui șef de trib african. În 1848, când fetița avea doar 5 ani, satul ei a fost atacat de un trib vrăjmaș. Părinții Ainei au murit în timpul atacului și ea a ajuns în curtea regelui Ghezo, o micuță sclavă orfană. Urma să fie ucisă, dar întâmplarea a făcut să trăiască.

Fetița a fost salvată de căpitanul Frederick E. Forbes, membru al marinei britanice, care l-a convins pe regele Ghezo să o elibereze și să i-o dea lui pentru a i-o duce reginei Victoria a Marii Britanii. “A fost un cadou de la regele negrilor la regina albilor “, a scris căpitanul Forbes mai târziu, în memoriile sale. Forbes i-a dat un alt nume micuței. A botezat-o Sara Forbes Bonetta și în 1850, fetița a fost prezentată Reginei Victoria, care a fost impresionată de inteligența excepțională a tinerei prințese și a decis să se ocupe de viitorul ei.

În 1851, Sara a dezvoltat o tuse cronică, probabil din cauza climei din Marea Britanie. Regina a trimis-o la școală în Africa în luna mai a aceluiași an, când fetița avea deja vârsta de opt ani, tocmai pentru ca sănătatea ei să se întremeze. S-a întors în Anglia în 1855, când avea 12 ani. În ianuarie 1862 a fost invitată și a participat la nunta Principesei Alice, fiica Reginei Victoria. Era un gest de curaj și emancipare cel pe care Regina Angliei l-a făcut, de a avea, la o ceremonie atât de personală, o invitată de onoare așa de diferită. Mai târziu, Regina Victoria i-a dat Sarei permisiunea să se căsătorească cu căpitanul James Pinson Labulo Davies, iar ceremonia a avut loc la biserica St Nicholas din Brighton.

Căpitanul Davies era un om de afaceri de culoare, cu o avere considerabilă, iar după nuntă cuplul s-a mutat pe continentul african. Cei doi au avut trei copii: Victoria Davies, Arthur Davies și Stella Davies. Sara Forbes Bonetta a continuat să se bucure de o relație strânsă cu Regina Victoria, fiica ei, Victoria Matilda Davies, fiind botezată chiar de regină. Când avea 37 de ani, pe 15 august 1880, Sara a murit de tuberculoză în orașul Funchal, capitala Insulei Madeira, unde se mutase datorită influențelor blânde ale Oceanului Atlantic, atât de binefăcătoare pentru suferințele cauzate de boala ei de plămâni.

No comments

leave a comment