HomeEroii României moderneEroi contemporaniAlexandru Pesamosca, medicul-înger

Alexandru Pesamosca, medicul-înger

Alexandru Pesamosca s-a născut pe 14 martie 1930 la Constanța, fiind fiul unui ofițer de marina, iar aici a urmat școala primară și Liceul „Mircea cel Bătrân”.

Tânărul s-a mutat la București, unde a absolvit Facultatea de Medicină Generală în 1954, la doar 24 de ani, fiind repartizat apoi într-un sat de lângă Fetești, Niculești-Jianu. Medic stagiar de țară timp de trei ani, tânărul doctor este transferat la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, unde lucrează ca chirurg timp de 27 de ani.

 

În 1971, primește o bursă cu o durată de un an la Hôpital des Enfants Malades din Paris, iar între 1972 și 1984 ocupă poziția de şef al secției de chirurgie de la Spitalul Grigore Alexandrescu. Începând cu 1984 medicul lucrează la Spitalul de Copii Budimex, conducând Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatricã pânã în 2002.

 

Într-un interviu, doctorul Pesamosca a mărturisit că a făcut, de-a lungul timpului, peste 50.000 de intervenții chirurgicale, spitalul fiind, de multe ori, cea de-a doua sa casă. Devotatmentul său excepțional l-a făcut să-I îndemne pe cei care i-au fost discipoli: “să nu te desparți nicicând de pacient înainte ca el să părăsească spitalul, să muriți cu bolnavul de gât, că doar aşa veți putea contribui la misterul vindecării lui”.

În 1999, după ce a soția sa a murit, Alexandru Pesamosca s-a mutat într-o cămăruță de la spital, fiindu-le în permanență aproape micuților săi pacienți, dar și tinerilor medici care îi cereau deseori sfaturile. Cei doi fii ai săi au murit înaintea lui, primul în 1993, din cauza unei tumori cerebrale, iar cel de-al doilea din cauza cancerului, în 2008.

În vara anului 2011, medicul a fost internat la Spitalul Floreasca din cauza unor afecțiuni cardiace și renale și a murit în dimineața zilei de 1 septembrie 2011, la vârsta de 81 de ani. Pentru că a fost ctitorul Bisericii Cuviosul Stelian și Sfântul Nicolae-Brâncoveanu, aflată în curtea spitalului în care a muncit în ultima parte a vieții sale, patriarhia a fost de acord ca Alexandru Pesamosca să fie înmormântat în grădina instituției medicale, sub geamurile sălii de operație unde a salvat viețile a mii de copii.

 

 

No comments

leave a comment