AcasăOameni care au intrat în istorieFilantropi și binefăcătoriAndrew Carnegie: magnatul și evanghelia bogăției

Andrew Carnegie: magnatul și evanghelia bogăției

Andrew Carnegie

Andrew Carnegie s-a născut 25 noiembrie 1835 în Dunfermline, Scoția, într-o căsuță cu doar o cameră principală, care era bucătărie și dormitor în același timp. În 1836, familia s-a mutat într-o casă mai mare din Edgar Street. Andrew a lucrat, copil fiind, ca țesător. Fiind foamete în Scoția în perioada respectivă, tatăl său, William Carnegie, a decis să se mute cu toată familia în Pennsylvania, Statele Unite, in căutarea unei viați mai bune și în 1848, familia a plecat spre America cu bani de drum împrumutați.

Primul loc de muncă al lui Andrew Carnegie ajuns pe noul continent la vârsta de 13 ani a fost ca bobineur într-o fabrică de bumbac din Pittsburgh, unde lucra 12 ore pe zi, 6 zile pe săptămână. Salariul său de pornire a fost de 1,20 dolari pe săptămână. Tatăl lui, William Carnegie, lucra și el într-o fabrică de bumbac, dar apoi a câștigat bani din distribuirea de lenjerii de pat. Mama lui, Margaret Morrison Carnegie, era vânzătoare de pantofi.

La 14 ani, Carnegie a intrat ca mesager la oficiul de telegraf din Pittsburgh. Calitățile sale au fost remarcate de către Thomas A. Scott, chestorul diviziei de vest a Căilor ferate din Pennsylvania și a fost promovat ca secretar.  În timpul Războiul Civil, protectorul său, Scott, a fost numit secretar asistent de război și Carnegie l-a însoțit la Washington pentru a-l ajuta, munca lui fiind de a organiza sistemul militar de telegrafie.

După război, adolescentul Andrew a devenit supraveghetor al diviziei de vest a Căilor ferate din Pennsylvania. Având un mic capital, a investit în mai multe fabrici mici de fier și a făcut vizite regulate în Marea Britanie, unde a observat evoluțiile rapide din industria fierului. Impresionat de convertorul inventat de Henry Bessemer, tânărul și-a dat seama că oțelul va înlocui în scurt timp fierul in industrie.

Andrew Carnegie

În 1870 a ridicat primul său furnal pentru care a folosit ideile dezvoltate de Bessemer în Anglia. A urmat, în 1874, deschiderea fabricii de oțel de la Braddock.

În iunie 1889, Carnegie a publicat cartea „Evanghelia Bogăției”, în care a susținut că era datoria oamenilor bogați să-și folosească averea pentru bunăstarea comunității. „Un om care moare bogat moare dezonorat”, va fi unul dintre principiile lui și, în același timp, o promisiune pe care a onorat-o spre sfârșitul vieții.

În 1889 s-a mutat la New York, pentru a face față dezvoltării afacerii pe care o construise, dar și-a lăsat afacerea cu oțel din Pittsburg pe mâna partenerului său, Henry Frick, care a decis să reducă salariile angajaților. În 1892, Uniunea Sindicatelor Muncitorilor din Industria Oțelului și Fierului a declanșat o grevă la uzina Homestead a lui Carnegie, iar Frick a luat decizia controversată de a angaja 300 de gărzi din afara zonei pentru a înăbuși revoltele muncitorilor.

Curând au izbucnit confruntări violente între lucrători și gărzi, cel puțin 10 muncitori fiind uciși și 60 răniți. Guvernatorul orașului a obținut plasarea uzinei lui Carnegie sub legea marțială, poliția a intervenit, liderii sindicali au fost arestați și Frick a înlocuit muncitorii revoltați. După cinci luni, greva s-a încheiat cu înfrângerea sindicaliștilor revoltați.  Carnegie, care era în Scoția în timpul grevei, a fost furios pentru că Frick îndrăznise să folosească forța pentru înăbușirea grevei.

O altă controversă se leagă de dezastrul de la Johnstown. Carnegie a fost unul dintre cei 50 de membri ai clubului de pescuit și de vânătoare South Fork care a fost acuzat de consecințele tragice ale catastrofei din Johnstown, din 31 mai 1889, soldat cu 2.500 de morți și pagube materiale în valoare de 17 milioane de dolari.

Digul de la Johnstown fusese construit între anii 1838 și 1853 de statul Pennsylvania, ca parte a sistemului său de canale. Administrația a decis să vândă digul pe care nu îl mai folosea și acesta a ajuns în proprietatea Clubului de Vânătoare și Pescuit din South Fork, dar avea nevoie de reparații urgente și costisitoare. Clubul a investit numai 17.000 de dolari, o sumă ridicolă față de ceea ce era necesar.

Digul delimita un lac cu lungimea de 5 km, lățimea de 2 km și adâncimea de 30 de metri, iar acesta era folosit pentru plimbări cu barca și alte activități recreative de către membrii clubului de elită. Din această grupare făceau parte atât Andrew Carnegie, cât și partenerul său, Henry Clay Frick. Pe malul lacului s-au construit vile frumoase și toată zona a devenit o stațiune de odihnă foarte populară în rândul membrilor Clubului South Fork.

După o perioadă cu ploi abundente, barajul s-a rupt la ora 3:10, în după-amiaza zilei de 31 mai 1889. Apele au lovit orașul Johnstown 47 de minute mai târziu. Viitura, cu o înălțime de 12 metri și o lățime de 700 m, a smuls 20 de metri de pământ în timp ce își croia drum spre Johnstown. Douăzeci de milioane de tone de apă au străbătut, cu o viteză de 60 km/oră, valea spre Johnstown. Când viitura a ajuns în oraș, a măturat totul în calea ei, 1.600 de case și 280 de fabrici au fost distruse. Peste 2.000 de oameni au murit, dar autoritățile au estimat numărul de morți la aproximativ 2.500. După dezastru, Carnegie a construit o bibliotecă nouă în Johnstown.

În acest timp, Steel Company Carnegie a continuat să se extindă și profiturile au crescut de la 2 milioane de dolari la 40 milioane dolari. În 1901 bancherul John Pierpont Morgan a cumpărat Carnegie Steel pentru 480 milioane dolari, ceea ce l-a făcut pe Andrew Carnegie unul dintre cei mai bogați oameni din lume.

Andrew Carnegie

Omul de afaceri a decis apoi să-și vândă compania, s-a retras din afaceri și s-a dedicat filantropiei. Carnegie a donat 350 milioane de dolari pentru construirea a 3.000 de biblioteci publice (dintre care 380 în Marea Britanie), a finanțat înființarea Institutului Carnegie din Pittsburgh, a Carnegie Institute of Technology și Carnegie Institution din Washington, a susținut cercetarea în domeniul științelor naturale și fizice și a făcut mai mult de 7600 donații la bisericile din întreaga lume.

Tot el a donat peste un milion de dolari pentru construirea Carnegie Hall din New York, care a fost inaugurat pe 5 mai 1891 și care este astăzi una din cele mai prestigioase săli de concerte din lume.

Mama lui Carnegie, care a fost o influență majoră în viața lui, a locuit împreună cu el până la moartea ei, în 1886. În anul următor, la 51 de ani, Andrew s-a căsătorit cu baroneasa Louise Whitfield, care era cu douăzeci de ani mai tânără.

Cuplul a avut un copil, Margaret, și a locuit într-un conac din Manhattan. Carnegie a murit la vârsta de 83 de ani, pe 11 august 1919.

Mai multe informații despre marele filantrop puteți găsi aici.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu