Baroneasa Angela Burdett-Coutts, cea mai bogată moștenitoare din Anglia, model de filantropie socială

Angela Georgina Burdett-Coutts, prima baroneasă Burdett-Coutts, s-a născut pe 21 aprilie 1814 și a fost fiica lui Sir Francis Burdett, al 5-lea Baronet și a Sophiei, fiica bancherului Thomas Coutts. În 1837 a devenit una dintre cele mai bogate femei din Anglia, moștenind averea bunicului ei de aproximativ 1,8 milioane de lire sterline, adică echivalentul a 160 de milioane de lire sterline astăzi. Se spune că regele Eduard al VII-lea a descris-o ca fiind: “După mama mea, cea mai remarcabilă femeie din regat.”

Angela, cea mai bogată moștenitoare din Anglia, a fost o mare colecționară de pictură, achiziționând inclusiv mulți maeștri vechi. Datorită celebrității câștigate prin avuția ea, tânăra a primit numeroase oferte de căsătorie, dar a refuzat să se căsătorească.

Locuia mai ales în casa de la țară aflată la Holly Lodge Estate, astăzi suburbia Highgate din Londra, unde găzduia recepții celebre. Printre apropiații săi s-au aflat scriitorul Charles Dickens și Arthur Wellesley, Ducele de Wellington, care a și cerut-o în căsătorie, dar Angela a refuzat mariajul.

Când împlinise deja 67 de ani, Angela a șocat societatea londoneză căsătorindu-se cu secretarul ei care avea doar 29 de ani, americanul William Lehman Ashmead Bartlett, iar noul ei soț și-a schimbat numele de familie în Burdett-Coutts.

Angela Burdett-Coutts și-a cheltuit cea mai mare parte a averii oferind burse de studii tinerilor merituoși și implicându-se în multe cauze umanitare. Unul dintre primele ei acte filantropice a fost să construiască, împreună cu prietenul ei Charles Dickens, un cămin pentru tinerele care aveau o viață imorală și își doreau să se reabiliteze, inclusiv fetele care fuseseră acuzate de furt sau prostituție. Casa finanțată de Angela era cunoscută sub numele de Cabana Urania.

De asemenea, a fost implicată în mod activ în finanțarea fundațiilor care se ocupau de oamenii din Africa, dar și de educația și salvarea săracilor sau celor în suferință din orice parte a lumii. Deși nu a făcut nici o deosebire în donațiile pe care le-a făcut organizațiilor de caritate, Angela Burdett-Coutts este considerată o binefăcătoare a Bisericii Anglicane, construind două biserici – inclusiv Biserica Sf. Ștefan, Rochester Row. Baroneasa a finanțat lucrărilor de reabilitare de la Westminster Abbey și a înzestrat școlile bisericești și împreună cu reverendul Thomas Helmore a construit o școală primară în Westminster, cunoscută sub numele de Burdett-Coutts & Townshend Foundation Church of England Primary School, dar a înzestrat și episcopiile din Cape Town și Adelaide. În 1884 baroneasa Burdett-Coutts a devenit cofondatoare a Societății londoneze pentru prevenirea cruzimii față de copii, a înființat Institutul Tehnic Westminster în 1893 și a fost implicată în Societatea Regală pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale (RSPCA).

Onorabila Angela Georgina Burdett-Coutts a murit pe 30 decembrie 1906, la vârsta de 92 de ani.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *