AcasăVizionariiInventatori și industriașiNicolas Appert, bucătarul care a inventat conservele

Nicolas Appert, bucătarul care a inventat conservele

Nicolas Appert

Nicolas Appert s-a născut pe 17 noiembrie 1749 orașul în Châlons-en-Champagne, fiind al nouălea din cei unsprezece copii ai familiei. Părinții  săi aveau un han în oraș, iar băiatul a lucrat în afacerea lor până la vârsta de douăzeci de ani, când a deschis o fabrică de bere cu unul dintre frații săi.

Nicolas s-a angajat apoi ca bucătar șef al contelui Palatin Christian al IV-lea de Zweibrücken, unde a lucrat timp de treisprezece ani. Din 1784 s-a mutat la Paris, unde a fost cofetar și bucătar timp de unsprezece ani și în această perioadă s-a căsătorit cu Elisabeta Benoist, cuplul având patru copii.

Appert a fost activ în timpul Revoluției Franceze și chiar a luat parte la execuția regelui Ludovic al XVI-lea. Cu toate acestea, în timpul Regimului Terorii a căzut în dizgrație și a fost arestat în aprilie 1794, dar a reușit să scape de execuție.

În 1795, bucătarul a început să experimenteze diverse modalități de conservare a produselor alimentare, reușind să mențină nealterate supe, legume, sucuri, produse lactate, jeleuri, gemuri și siropuri.

Nicolas Appert
Nicolas Appert

Nicolas punea mâncarea în borcane de sticlă, le sigila cu dopuri de plută și ceară de etanșare și le punea apoi la fiert în apă clocotită. Se pare că această tehnică era deja folosită de gospodinele din Franța, dar Appert a fost primul care a aplicat procedura la scară industrială. În 1804, La Maison Appert, aflată în orașul Massy de lângă Paris, a deschis prima fabrică de conservare a alimentelor din lume, a înființat apoi un magazin unde vindea conservele sale alimentare păstrate în sticle sigilate, metoda devenind din ce în ce mai răspândită. Inventatorul conserva orice tip de produse, de la carne de vită sau pasăre, lapte sau diverse feluri de mâncare preparate. Nicolas Appert lăsa spațiu liber în partea de sus a sticlei, punea dopul de plută, sticla era apoi învelită în pânză pentru a o proteja și abia apoi pusă la fiert. În ciuda succesului său, ingeniosul inventator a avut probleme financiare din cauza costurilor ridicate ale echipamentelor pe care le folosea, dar și pentru că nu a fost un om de afaceri foarte bun.

Și-a declarat falimentul în 1806, dar a reușit să-și continue afacerea. În 1795, armata franceză i-a oferit un premiu de 12.000 de franci pentru această nouă metodă de conservare a alimentelor și în același an Nicolas Appert a prezentat o selecție de conserve de fructe și legume la Exposition des produits de l’industrie française, dar nu a primit multe aprecieri. Acest lucru nu l-a făcut decât să muncească și mai mult pentru a-și promova metoda inovatoare care este folosită și astăzi în multe gospodării.

În 1810, Biroul de Arte și Manufacturi al Ministerului de Interne i-a oferit o sumă de 12.000 de franci, pentru a face public procesul de fabricație a conservelor, el a acceptat și a publicat o carte care descria în amănunt tehnica pe care o folosea. Volumul său a fost intitulat “L’Art de conserver les substances animales et végétales” și a fost tipărit în 6.000 de exemplare, aceasta fiind prima carte de specialitate despre metodele moderne de conservare a alimentelor.

Din punct de vedere tehnic, Nicolas Appert nu a înțeles niciodată cu adevărat de ce metoda sa funcționa, la acel moment neexistând prea multe informații despre bacteriologie. Totuși, procedura lui, care era atât de simplă, a devenit rapid larg răspândită în rândul gospodinelor din întreaga Europă.

În 1810, inventatorul și negustorul britanic Peter Durand a brevetat propria metodă de conservare, de data aceasta într-o cutie de tablă închisă etanș, creând astfel procesul modern de conservare a alimentelor.

Nicolas Appert

În 1812 englezii Bryan Donkin și John Hall au cumpărat ambele brevete și au început să producă pe scară industrială conserve de alimente.

În ciuda sumei consistente pe care a primit-o de la guvern, situația financiară a lui Nicolas Appert nu s-a îmbunătățit. În 1814 fabrica sa de la Massy a fost distrusă de forțele prusace și austriece la sfârșitul războiului, dar mai târziu, cu sprijinul guvernului francez care i-a oferit un spațiu cu chirie gratuită, a deschis o nouă fabrică la Paris. Timp de zece ani și-a desfășurat activitatea în acest spațiu până când același guvern l-a evacuat în decembrie 1827.

Conservele Appert au fost folosite pe scară largă nu doar în casele francezilor, dar și în serviciile publice, mai ales în cele navale, deoarece produsele erau superioare celor uscate și sărate care se foloseau anterior, ajungând să fie exportate în Bavaria și Sankt Petersburg.

În 1828, întreprinzătorul a deschis încă o fabrică în oraș și i-a cerut regelui Louis Philippe să îi acorde Legiunea de Onoare, dar a fost refuzat, posibil din cauza activităților lui din timpul Revoluției. Luând acest lucru ca pe o insultă, Nicolae Appert s-a retras în 1836 din activitate, la venerabila  vârstă de 86 de ani.

În ciuda pensiei de 1.200 de franci pe an pe care a primit-o de la guvern, bucătarul a avut mari probleme financiare până când a murit, pe 1 iunie 1841, la vârsta de 91 de ani, fiind înmormântat într-un cimitir al săracilor.

Nicolas Appert
Niciun comentariu

Lasă un comentariu