HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseBianca Maria Sforza, potențiala mireasă a lui Ioan Corvin

Bianca Maria Sforza, potențiala mireasă a lui Ioan Corvin

DS TW

Bianca Maria Sforza s-a născut pe 5 aprilie 1472 la Pavia și a fost fiica cea mare a lui Galeazzo Maria Sforza, Duce de Milano, cu cea de-a doua lui soție, Bona de Savoia. Bunicii paterni ai Biancăi au fost Francesco I Sforza și Bianca Maria Visconti, după numele căreia a fost botezată cea mică. Fetița a avut un frate mai mare, Gian Galeazzo Sforza, o soră, Anna Sforza, care va deveni prima soție a lui Alfonso I d’Este, Duce de Ferrara, și o sora mai mare nelegitimă, Caterina Sforza, din relația tatălui ei cu Lucrezia Landriani.

Bianca Maria Sforza

În ianuarie 1474, când Bianca avea doar doi ani, a fost căsătorită cu un verișor primar, Filiberto I, Duce de Savoia, și a fost trimisă la curtea ducală de la Chambéry, dar tânărul  a murit în primăvara anului 1482, lăsând-o văduvă la vârsta de zece ani, moment în care a fost trimisă înapoi la Milano. Pe 26 decembrie 1476, tatăl ei, despre care se știa că a comandat mai multe asasinate și că era un afemeiat lipsit de onoare, a fost ucis în interiorul bisericii Santo Stefano din Milano de trei oficiali de rang înalt de la curtea milaneză.

Ioan Corvin

Pe 31 iulie 1485, s-a anunțat logodna Biancăi cu Ioan Corvin, fiul nelegitim al regelui Matei Corvin al Ungariei, mariajul prin procură a fost semnat pe 25 noiembrie 1487 și, potrivit termenilor contractului, Bianca urma să primească mai multe teritorii din Ungaria, dar, din cauza intrigilor reginei Beatrix, soția lui Matei Corvin și membră a Casei de Aragon, căsătoria nu a avut loc niciodată. Mai târziu, în martie 1492, s-a luat în calcul o uniune cu regele Iacob al IV-lea al Scoției, însă și această idee a fost abandonată curând.

Maximilian I

În sfârșit, pe 16 martie 1494, când ducesa avea 22 de ani, s-a căsătorit cu Maximilian I, care era cu 13 ani mai mare decât ea și devenise văduv după moartea tragică a primei sale soții, Maria de Burgundia.

Acest al doilea mariaj a fost aranjat de unchiul Biancăi, care dorea ca titlul său de duce de Milano să fie confirmat de împărat, oferindu-i tinerei, în schimb, o zestre impresionantă. Căsătoria celor doi a avut loc prin procură la Milano, organizarea fiindu-i încredințată lui Leonardo da Vinci, care lucra pentru ducele de Milano încă din 1482. Mariajul cu Maximilian a fost însă unul nefericit.

Într-o scrisoare, Maximilian se plângea că fata este mai frumoasă ca prima lui soție, dar este “cu mult inferioară atât ca înțelepciune, cât și ca bun simț”, considerând-o needucată, prea vorbăreață, naivă, risipitoare și neglijentă. Maximilian a preluat titlul de împărat al Sfântului Imperiu Roman în 1508, dar relația conjugală nu s-a îmbunătățit, pentru că suverana nu a reușit să aducă pe lume niciun un copil, motiv pentru care, după un timp, a fost complet ignorată de puternicul împărat. Bianca Maria Sforza a murit pe 31 decembrie 1510 la Innsbruck , la vârsta de 38 de ani, iar soțul ei nu numai că nu a participat la înmormântare, dar nu i-a ridicat nici măcar o piatră funerară.

DS TW
No comments

leave a comment