AcasăMonarhieMari Ducese și PrințeseBianca Maria Sforza, potențiala mireasă a lui Ioan Corvin

Bianca Maria Sforza, potențiala mireasă a lui Ioan Corvin

Bianca Maria Sforza

Bianca Maria Sforza s-a născut la Pavia pe 5 aprilie 1472 și a fost fiica cea mare a lui Galeazzo Maria Sforza, Duce de Milano, cu cea de-a doua sa soție, Bona de Savoia. Bunicii paterni ai Biancăi au fost Francesco I Sforza și Bianca Maria Visconti, după numele căreia a fost botezată cea mică. Fetița a avut un frate mai mare, Gian Galeazzo Sforza, o soră, Anna Sforza, care va deveni prima soție a lui Alfonso I d’Este, Duce de Ferrara, și o sora mai mare nelegitimă, Caterina Sforza, din relația tatălui ei cu Lucrezia Landriani.

 

În ianuarie 1474, când copila avea doar doi ani, a fost căsătorită cu verișorul ei primar, Filiberto I, Duce de Savoia, și a fost trimisă la curtea ducală de la Chambéry, dar tânărul  a murit în primăvara anului 1482, lăsând-o pe Bianca văduvă la vârsta de zece ani, fata fiind trimisă înapoi la Milano. Pe 26 decembrie 1476, tatăl ei, despre care se știa că a comandat mai multe asasinate și că era un afemeiat lipsit de onoare, a fost asasinat în interiorul bisericii Santo Stefano din Milano de trei oficiali de rang înalt de la curtea milaneză.

 

Ioan Corvin

Pe 31 iulie 1485 s-a anunțat logodna Biancăi cu Ioan Corvin, fiul nelegitim al regelui Matei Corvin al Ungariei, mariajul prin procură a fost semnat pe 25 noiembrie 1487 și, potrivit termenilor contractului, Bianca a primit câteva teritorii din Ungaria, dar, din cauza intrigilor reginei Beatrix, soția lui Matei Corvin și membră a Casei de Aragon, căsătoria nu a avut loc niciodată. Mai târziu, în martie 1492, s-a luat în calcul o căsătorie între Bianca și regele Iacob al IV-lea al Scoției, însă și această idee a fost abandonată curând.

Maximilian I

 

În sfârșit, pe 16 martie 1494, când fata avea 22 de ani, s-a căsătorit cu Maximilian I, care era cu 13 ani mai mare decât ea și devenise văduv după moartea tragică a primei sale soții, Maria de Burgundia.

Acest al doilea mariaj a fost aranjat de unchiul Biancăi, care dorea ca titlul său de duce de Milano să fie confirmat de împărat, oferindu-i tinerei, în schimb, o zestre impresionantă. Căsătoria celor doi a avut loc prin procură la Milano, organizarea fiindu-i încredințată lui Leonardo da Vinci, care lucra pentru ducele de Milano încă din 1482. Mariajul tinerei cu Maximilian a fost însă unul nefericit.

Într-o scrisoare trimisă ambasadorului ducelui de Milano, Maximilian se plânge că Bianca este la fel de frumoasă ca prima lui soție, totuși este „cu mult inferioară atât ca înțelepciune, cât și ca bun simț”.

Maximilian a preluat titlul de împărat al Sfântului Imperiu Roman în 1508, iar Bianca a devenit împărăteasă. După doar doi ani, pe 31 decembrie 1510, Bianca Maria Sforza a murit la Innsbruck , la vârsta de 38 de ani, și a fost înmormântată la Stams.

 

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu