Câteva date din biografia lui Aşchiuţă:
ANUL NAŞTERII: 1958
LOCUL NAŞTERII: Studioul de televiziune Bucureşti
ÎMPREJURĂRI ÎN CARE S-A NĂSCUT: Cu prilejul unei emisiuni menite a arăta micilor spectatori cum se naşte o păpuşă
NUMELE MAMEI: Artista Ella Conovici, care l-a creat din lemn, papier-mache şi pânză
NAŞĂ: Margareta Niculescu, directoarea Teatrului de păpuşi „Ţăndărică
PĂRINTE ADOPTIV: Artistul mânuitor Justin Grad de la teatrul „Ţăndărică“, devenit mânuitorul lui permanent la televiziune.
PRIETENI: Daniela, care a debutat la televiziune în 1957, ca artistă amatoare, şi de care Aşchiuţă nu s-a mai despărţit din 1958, şi sutele de mii de copii ce l-au cunoscut pe „micul ecran”.
ÎNCLINAŢII NATURALE: Aplicaţie spre pedagogie. Spirit neastâmpărat. În permanentă căutare, vrea — şi reuşeşte — să ştie tot şi să împărtăşească tuturor tot ce ştie. În acelaşi timp e un ghiduş: prima farsă a jucat-o chiar familiei lui adoptive de la televiziune, devenind, în loc de un mucalit popular, un nedespărţit prieten al copiilor.
CARIERA: S-a consacrat definitiv, încă din 1958, în cadrul „Poştei”. De atunci, pe adresa lui (dar şi a Danielei) au sosit mii de scrisori. Îi scriau copiii, arătându-i ce le-a plăcut şi ce nu la televiziune şi ce ar dori să mai vadă în emisiunile următoare, cum le merge cu şcoala, ce citesc, cum învaţă, cum se joacă, ce preocupări mai au… Adesea, micii corespondenţi îşi însoţeau scrisorile de daruri: fotografii, desene, jucării, mărţişoare, obiecte lucrate de mânuțele lor.
În afara emisiunilor obişnuite, a mai realizat ceva: călătorii în țară şi peste hotare cu Daniela şi cu profesorul Paganel.
*** Text: V. Savin, fotografii de A. Mihailopol, Flacăra, 8 aprilie 1961
Au trecut mulți ani de când eleva Daniela Anencov apărea ca prezentatoare la emisiunile pentru copii ale televiziunii! A colaborat apoi la „Poşta copiilor“, a jucat în cuplul Daniela şi Aşchiuţă, a intrat zi de zi în casele noastre cu surâsul ei dulce și prezenţă gingaşă în dreptunghiul de lumină. Între timp, a crescut odată cu spectatorii ei, devenind actriţă profesionistă. Examenul de diplomă (1966) l-a susţinut cu rolul Ondine din piesa lui Giraudoux.
După o stagiune la Teatrul Dramatic din Constanţa (roluri: Pix — Prietena mea Pix, Elena — Războiul cu Troia nu va avea loc, Ana — Azilul de noapte), Daniela s-a întors la adevărata ei vocaţie — spectacolul pentru copii, transferându-se la Teatrul „Ion Creangă“, unde a apărul în rol de iepuraş (Cocoşelul neascultător de Ion Lucian), de Zână (Pinocchio de Collodi), de Ileana Cosânzeana (Poveştile de aur), de femeie-şarpe (Poveste neterminată), de Scufiţă roşie (Scufiţa cu trei iezi de Alecu Popovici — premiu de interpretare la Festivalul spectacolelor de teatru pentru tineret şi copii — Piatra Neamţ, 1973). A mai jucat-o pe Adnana (Toate pânzele sus! de Radu Tudoran), Prinţesa Reghe (Soldăţelul de plumb de S. Lichy), Domniţa Ralu (Iancu Jianu de Al. Mitru), Păpuşa (Păpuşa cu piciorul rupt de V. I. Popa), Nely (Băiatul cu floarea de Tudor Popescu).
„Nu pot s-o uit pe Ilenuţa din “Snoave cu măşti” de Ion Lucian, nu numai pentru că spectacolul ne-a purtat în turnee unde s-a bucurat de mare succes, dar mai ales pentru că a făcut cunoscut teatrul nostru în lume. După o «pauză» cam lungă, mă bucur că teatrul meu îmi oferă posibilitatea unei reale împliniri. Această bucurie se concretizează într-un rol extrem de atrăgător, dar şi greu. Faţă-n faţă cu Mary Poppins, trăiesc o firească nelinişte: voi reuşi oare să mă identific cu această fiinţă nemaipomenită, care, de fapt, există ca făgăduinţă în fiecare dintre noi, dar se dezvăluie numai celor generoşi, înclinaţi către vis şi poezie? Personajul este investit cu o funcţie simbolică: el reprezintă apelul la imaginaţie, sensibilitate şi duioşie, de care uneori avem nevoie şi noi, cei mari, nu numai cei mici.
În această poveste mereu surprinzătoare şi plină de farmec, în care cotidianul se îngemănează cu miraculosul, Mary Poppins dirijează totul cu bagheta magică a inteligenţei şi umorului. Bineînţeles că un astfel de rol cere interpretei totul, începând cu o sănătate perfectă şi continuând cu atributele a ceea ce numim «actor total», trebuie să cânţi, să dansezi, să păstrezi în permanenţă controlul fiecărei reacţii şi să-ţi dirijezi temperamentul potrivit personajului. Am speranţa că efortul întregii echipe se va finaliza într-o reuşită”.
Daniela Anencov s-a născut pe 19 ianuarie 1941 în comuna Aiton de lângă Turda, într-o familie de medici, și a absolvit Institutul de Teatru și Film în 1966.
Actrița a primit în 2003 Premiul special al UNITER pentru Teatrul de copii.
Surse:
Femeia, 1960
Flacăra, 1961
Teatrul, 1984
silviu covaci / August 18, 2023
Maria-Daniela e nascuta in 1942 !!!
/