AcasăLocuri de povesteCastele și palateEmma Hamilton | Cum a ajuns amanta amiralului Nelson la închisoarea datornicilor

Emma Hamilton | Cum a ajuns amanta amiralului Nelson la închisoarea datornicilor

Emily Lyon (botezată Amy) s-a născut pe 26 aprilie 1765 la Cheshire, în Anglia, fiind fiica fierarului Henry Lyon, care a murit când ea avea două luni și a lui Mary Kidd. Mama ei, rămasă văduvă, nu și-a permis să îi ofere nici un fel de educație și a crescut-o în sărăcie extremă. La doar 15 ani, Emily își schimbă numele în Emma și devine ea însăși mamă. A rămas gravidă cu un oarecare Harry Featherstonhaugh, dar și-a abandonat fetița nou-născută și s-a mutat la Londra.

 

Perspectivele pe care le are, însă, tânăra fără bani și fără școală sunt zero. Lucrează aproape un an într-un bordel unde îl cunoaște pe fiul lui Francisc Greville, primul conte de Warwick. Îndrăgostit de frumoasa prostituată, tânărul Francis reușește să o ajute să părăsească lupanarul și îi oferă acces în saloanele societății londoneze.

Emma are trei copii cu Francis, dar acesta și familia lui decid că trebuie să oprească relația cu fosta prostituată. Tânărul nobil se căsătorește cu o fată bogată de același rang și o trimite pe Emma la Napoli, dându-i-o în grijă unchiului său, William Hamilton, ambasador al Angliei. Frumoasa Emma îl seduce pe ambasador și îl determină să o ia de nevastă. Devine astfel o femeie onorabilă și continuă să fie în centrul atenției societății londoneze și neapoleze.

 

Neconvențională și inovatoare, Emma joacă teatru, lansează un stil de dans și dă tonul unei noi mode. Se îmbracă în rochii lungi, simple, cu voaluri și falduri, drapate în stilul antic grecesc, iar modul ei de vestimentație este repede adoptat de tinerele din Napoli care o admiră pe îndrăzneața Emma.

Casa ei devine centrul distracției din regat, iar lady Hamilton reușește să se împrietească la cataramă cu regina Maria Carolina de Austria, cel de-al treisprezecelea copil al Mariei Tereza, soția regelui Ferdinand I al celor Două Sicilii.

 

Ajunsă în lumea bună, Emma îl primește în casa ei pe amiralul Nelson când acesta vine la Napoli pentru a cere întăriri împotriva francezilor. Emma, prin influența pe care o are la curtea regală, îl sprijină pe amiral să primească ajutorul cerut.

Amiralul Nelson revine după cinci ani în oraș. Avea 40 de ani, iar Emma îl găzduiește din nou. Ba, mai mult, organizează o petrecere aniversară de nivel regal în onoarea bravului militar britanic. 1.800 de invitați sunt primiți de familia Hamilton, pentru că aceasta este ambiția frumoasei Emma, iar bătrânul ei soț, Lordul Hamilton, se supune fără niciun cuvânt. Este momentul în care relația intimă dintre Lady Emma și amiralul Nelson devine oficială.

 

Nu după mult timp, cei trei pleacă împreună la Londra. Ambasadorul închiriază o casă în Picadilly, iar aici Emma naște primul copil al amiralului Nelson. Ca lucrurile să fie clare, o botează pe nou-născută Horatia. Apoi se mută, împreună cu soțul și amantul, în Wimbledon, într-o casă micuță, cumpărată de amiral.

După ce Lordul Hamilton moare, iar amiralul Nelson este trimis să lupte în războaiele napoleoniene, destinul Emmei se schimbă rapid și dramatic. Gravidă cu cel de-al doilea copil al lui Nelson, Emma face schimbări majore în reședința nou achiziționată. Cheltuie mulți bani și are ambiția de a-și reface blazonul nobiliar. Dar cel de-al doilea copil al celebrului amiral moare la doar două săptămâni după naștere, iar Emma intră intr-o depresie.

 

Ca să uite de probleme, cade pradă jocurilor de noroc, aruncă cu bani în stânga și-n dreapta și bea. Situația ei financiară se degradează rapid, pentru că mica pensie pe care i-o lăsase bătrânul lord Hamilton se duce pe datoriile acumulate.

După doar doi ani, amiralul Nelson, rănit în Bătălia de la Trafalgar, moare, iar singurul lucru pe care i-l lase Emmei este căsuța din Merton Place. Amanta oficială a amiralului-erou este ignorată complet de societatea londoneză. Așa ajunge Emma, în 1813, să fie închisă, timp de un an de zile, împreună cu fetița ei, Horatia Nelson, în pușcăria datornicilor.

 

Ieșită din închisoare, Emma nu are nicio soluție. Ca să scape de creditori, pleacă în Franța și se stabilește la Calais, într-o căsuță modestă. Dar nici aici nu mai există scăpare. Afectată profund de declinul pe care îl ia viața ei, Emma Hamilton, ajunsă la vârsta de 49 de ani, începe să bea din ce în ce mai mult. Este remediul pe care îl găsește pentru a uita de nenorocirile ce se abat asupra ei.

Pe 15 ianuarie 1815, celebra Emma Hamilton moare în mizerie, de insuficiență hepatică, boală ce i-a fost cauzată de alcoolism și sărăcie extremă, fiind înhumată pe terenul public din afara orașului, un prieten credincios plătindu-i înmormântarea modestă.

Fiica ei, Horatia, s-a căsătorit mai târziu cu reverendul Philip Ward și a avut zece copii, dar nu a recunoscut niciodată în mod public că era fiica Emmei Hamilton.

 

Galerie foto:

Niciun comentariu

Lasă un comentariu