Excentrica marchiză Luisa Casati, patroana italiană a artelor la începutul secolului XX, și-a pierdut întreaga avere și a fugit de creditori la Londra

Luisa Adele Rosa Maria Amman s-a născut pe 23 ianuarie 1881 la Milano, fiind cea mai mică dintre cele două fiice ale lui Alberto Amman și ale soției acestuia, Lucia. Tatăl ei era un producător prosper de textile, născut în 1847 din părinți austrieci și avea să fie făcut conte de regele Umberto I, iar mama ei era născută în 1857 la Viena, dintr-un tată italian și o mamă austriacă. Fetița a rămas orfană de mamap când avea 13 ani, iar tatăl a murit doi ani mai târziu, lăsând întreaga avere fiicelor sale, Luisa, și surorii ei mai mari, Francesca, care au devenit cele mai bogate femei din Italia la acel moment.

Luisa s-a căsătorit în 1900 cu marchizul Camillo Casati Stampa di Soncino și singurul copil al cuplului, Cristina Casati Stampa di Soncino, s-a născut în anul următor. Cei doi au avut reședințe separate pe durata căsătoriei și s-au separat definitiv în 1914, deși au rămas căsătoriți până la moartea lui Casati în 1946. În 1925, fiica cuplului, Cristina, s-a căsătorit cu Francis John Clarence Westenra Plantagenet Hastings, al 16-lea conte de Huntingdon.

 

Frumoasa și extravaganta Luisa Casati a fost cunoscută pentru excentricitățile sale care au încântat societatea europeană timp de aproape trei decenii, fiind o legendă printre contemporanii ei. Ea a uimit presa defilând cu o pereche de gheparzi lesă și purtând șerpi vii ca bijuterii.

A fost prietenă cu artiști și personalități literare precum Robert de Montesquiou, Romain de Tirtoff, Jean Cocteau și Cecil Beaton și a avut o aventură de lungă durată cu scriitorul Gabriele d’Annunzio.

În 1910, Luisa s-a stabilit la Palazzo Venier dei Leoni, pe Marele Canal din Veneția, care a fost în proprietatea sa până în jurul anului 1924. În 1949, palatul a fost cumpărat de Peggy Guggenheim care a locuit acolo pentru următorii treizeci de ani, iar astăzi superba casă găzduiește Peggy Guggenheim Collection, un muzeu de artă modernă.

Petrecerile pe care Luisa Casati le-a dat în palazzo au devenit și ele legendare și, în plus, în reședința ei a amenajat o menajerie de animale exotice. În această perioadă, Luisa a susținut financiar o serie de designeri de modă, pictori și scriitori. Din 1919 până în 1920 excentrica Luisa a locuit la Villa San Michele din Capri, și aici fiind înconjurată de o mulțime de artiști care îi erau prieteni.

În ciuda averii fabuloase pe care o moștenise, până în 1930, marchiza Casati avea datorii de 25 de milioane de dolari. Pentru că nu a putut să-și plătească creditorii, bunurile ei personale au fost scoase la licitație, Coco Chanel fiind unul dintre cumpărătorii bunurilor ei.

Marchiza a fugit apoi la Londra, unde a fost nevoită să locuiască într-un apartament cu o singură cameră, fiind într-o sărăcie extremă, comparativ cu viața ei opulentă de dinainte de falimentul personal. S-a spus chiar că ar fi fost văzută scotocind în pubele căutând pene și panglici pentru a-și decora părul.

Pe 1 iunie 1957, Luisa Casati a murit din cauza unui accident vascular cerebral, la vârsta de 76 de ani și a fost înmormântată în Cimitirul Brompton.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *