HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicLinda Gray, alias Sue Ellen, împlinește 83 de ani

Linda Gray, alias Sue Ellen, împlinește 83 de ani

Linda Gray
DS TW

Linda Ann Gray s-a născut pe 12 septembrie 1940 în Santa Monica, California, dar a crescut în Culver City, unde Leslie, tatăl ei, avea o mică ceasornicărie.

În anii 1960, înainte de a-și începe cariera în cinematografie, a lucrat ca model și a apărut în multe reclame la televiziune, aproape 400 de spoturi, devenind astfel o figură foarte familiară pentru publicul american. În această perioadă a avut și scurte apariții în mai multe filme artistice, printre care “Under the Yum Yum Tree” și „Palm Springs Weekend”, ultimul realizat în 1963.

Linda Gray a devenit actriță profesionistă în anii ‘70, fiind distribuită în seriale tv populare, cum ar fi “Marcus Welby MD”, „McCloud” și „Switch”, iar în 1974 a semnat un contract cu Universal Studios. A apărut, de asemenea, în filmele “The Big Rip-Off”, produs în 1975, și în „Dogs”,  realizat în 1976.

Un an mai târziu a fost distribuită în rolul Lindei Murkland, într-un prim episod cu transgenderi difuzat de televiziunea americană, parte a serialului “All That Glitters”, dar producția a fost anulată după 13 săptămâni.

Linda Gray a jucat după aceea în filmul tv “Murder in Peyton Place”, produs în 1977, dar adevărata consacrare a venit odată ce a primit rolul lui Sue Ellen Ewing, soția lui J.R., în serialul Dallas produs de CBS. Actrița a semnat inițial un contract pentru cinci episoade, dar, datorită succesului de necontestat al filmului, a rămas în proiect până în 1989. Linda a fost nominalizată la două premii Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-un serial tv și a primit premiul Primetime Emmy pentru interpretarea din Dallas.

Linda Gray

După ce producătorii serialului au decis să oprească filmările, a jucat în comedia “Oscar”, alături de  Sylvester Stallone, apoi a avut mai multe apariții în drama britanică “Lovejoy”, alături de Ian McShane și în mai multe filme tv, printre care “The Entertainers”, „Bonanza: The Return”, „Moment of Truth: Why My Daughter”, „Accidental Meeting” și în serialul “Melrose Place”, produs de Fox. În 1996 și 1998, când s-au realizat filmele tv “Dallas: J.R. Returns” și, respectiv, „Dallas: War of the Ewings”, s-a reîntâlnit cu echipa de aur alături de care devenise celebră în anii ’80 în întrega lume.

La începutul anilor 2000, actrița s-a orientat către teatru, apărând în mai multe piese pe Broadway, apoi și-a făcut debutul în regie, întorcându-se la televiziune în 2004, ca guest-star în cinci episoade ale serialului “Bold and the Beautiful” și colaborând sporadic, în anii următori, cu mai multe case de producție independente.

În 2012, Linda Gray a primit din nou rolul lui Sue Ellen Ewing în serialul TNT “Dallas”, care a fost o continuare a seriei originale. Patru ani mai târziu, în august 2016, s-a anunțat că se va alătura distribuției serialului “Hollyoaks”, produs de British Channel 4, în rolul Tabithei Maxwell-Brown, apoi a fost distribuită în serialului “Hand of God”, produs de Amazon, alături de Ron Perlman și Dana Delany.

Linda Gray a fost căsătorită timp de 21 de ani, din 1962 până în 1983, cu fotograful Ed Thrasher, cuplul având doi copii: Jeff Thrasher și Kehly Sloane. Fiul ei a murit de leucemie cu trei ani în urmă, în noiembrie 2020.

Despre modul în care și-a întreținut silueta de invidiat, a mărturisit că a fost norocoasă, pentru că a crescut într-o familie în care mâncarea naturală și sănătoasă era obligatorie. “Părinții mei nu aveau mulți bani, dar mama s-a asigurat să avem mâncare bună. Aveam la micul dejun chiar și germeni de grâu, cine mai mânca germeni de grâu la acea vreme? Îmi amintesc că la un moment dat m-am dus acasă la un prieten și aveau paste, brânză și pâine albă. Eu nici nu știam ce sunt astea!”

Actrița a mai povestit că, atunci când s-a dus acasă la viitorii socri, “au luat cina, iar pe masă era o grămadă de pâine albă, erau biscuiți, sosuri și multe feluri de mâncare. Când ne-am căsătorit, soțul meu se aștepta la acel teanc de pâine albă și la toate celelalte, dar i-am spus: “Nu pot pregăti astfel de mâncăruri”. La un moment dat, chiar la începutul căsniciei, Ed Thrasher a fost diagnosticat cu gastrită, medicul i-a spus că va fi nevoit să ia medicamente antiacide pentru tot restul vieții, dar Linda a încercat să-i pregătească doar hrană sănătoasă, făcându-i o dietă cu alimente proaspete și hrănitoare, bazată pe salate, legume și fructe. Actrița spunea că doctorul a fost uluit când a aflat că simptomele bărbatului dispăruseră după o vreme și că nu mai are nevoie de pastile. După ce în familie au apărut cei doi copii, Linda s-a ocupat cu multă grijă de alimentația lor, povestind că le prepara în fiecare zi hrană proaspătă și că le dădea frecvent piure de morcovi în care adăuga germeni de grâu, așa cum primise și ea în copilărie.

Recunoscută printre prietenii ei pentru cunoștințele extinse despre nutriție, mărturisea că nu a avut niciodată un nutriționist și că și-a întocmit singură regimul alimentar. În plus, face zilnic plimbări pe jos de minim 20 de minute, dimineața devreme, iar acest obicei o ajută mult: “Nu mă simt vinovată dacă merg la o petrecere și mănânc câteva prăjiturele care nu sunt de obicei în dieta mea, dar îmi respect cam 90% din obiectivele privind nutriția. Oamenii mă întreabă mereu ce mănânc și care este secretul meu, dar le spun că nu există niciun secret. Am o mulțime de informații despre alimentele sănătoase și încerc să le folosesc în fiecare zi. Nu vreau să trăiesc până la 120 de ani, dar vreau să-mi trăiesc în mod conștient fiecare zi din viață. Și le spun celor din jurul meu: Binecuvântează fiecare zi în care ești pe această planetă, pentru că nu știi cât timp vei fi aici. Învață să fii bun!”

Foto: Facebook/Linda Gray

Sursa: Life Extension, martie 2015

DS TW
No comments

leave a comment