HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteMoartea misterioasă a Genevièvei Lantelme

Moartea misterioasă a Genevièvei Lantelme

DS TW

Mathilde Hortense Claire Fossey s-a născut pe 20 mai 1883 la Paris și a fost al treilea copil al contabilului Edouard Fossey și al Clairei Fossey, dar în 1895 părinții au divorțat și, deși justiția i-a dat custodia copiilor tatălui, fetița a rămas la familia maternă.

Ajunsă la vârsta de paisprezece ani, adolescenta a devenit prostituată în bordelul mamei din capitala Franței, în acea perioadă fiind victima traficului de carne vie, inclusiv bancherul Henry Poidatz, proprietarul ziarului Le Matin, a cărui amantă devenise, fiind implicat în activități de proxenetism.

Cu sprijinul bărbatului, Mathilde, care își dorea să devină actriță, și-a început cariera artistică, luându-și numele de scenă Geneviève Lantelme. Bancherul a recomandat-o apoi lui Alphonse Franck, managerul Théâtre du Gymnase din Paris, unde fata și-a făcut debutul într-o comedie numită “La Bascule”, pe 31 octombrie 1901.

Au urmat câteva roluri minore, iar în octombrie 1903 s-a înscris la Conservator, pentru a studia actoria. Deși studenților nu li se permitea să joace în teatre înainte de absolvire, tânăra a continuat să apară pe scenele pariziene sub numele “Telmy”. Și-a terminat pregătirea fără să primească vreo distincție deosebită, pentru că talentul ei nu a fost apreciat de profesori.

Pe 1 aprilie 1905, Genevieve a jucat în piesa “L’Age d’Aimer”, rolul principal fiind deținut de legendara actriță Réjane. Un prieten al celei din urmă, Alfred Edwards, magnat de presă și dramaturg amator, a scris o piesă numită “Par Ricochet” și căuta o actriță, iar Réjane i-a prezentat-o pe Lantelme, care, în curând, a devenit amanta bărbatului.

În septembrie 1906, actrița a semnat un contract cu Théâtre Réjane, dar după doi ani, în ianuarie 1908, l-a rupt, pentru că Réjane își asuma toate rolurile principale. Marea actriță a dat-o în judecată pe tânără pentru încălcarea angajamentului și a câștigat, astfel că cea din urmă a trebuit să-i plătească daune de 20.000 de franci, o sumă enormă la acea vreme.

În ciuda acestui eșec, anul 1908 a fost un moment important în cariera ei, pentru că a primit un rol principal într-o piesă de succes, “Le Roi”, rol datorită căruia a devenit celebră și a apărut pe prima pagină a unor reviste precum Le Theatre, Les Modes și Femina, dar și pe zeci de cărți poștale.

În scurta perioadă în care s-a aflat în lumina reflectoarelor, Geneviève Lantelme a fost fotografiată des și prezentată în ziarele și revistele din Europa și din Statele Unite. Admirată pentru eleganța și frumusețea ei, a colaborat frecvent cu Madeleine Vionnet și Jeanne Paquin, cele mai cunoscute designere de modă de lux ale epocii, fiind cunoscută pentru aparițiile cu pălării supradimensionale, așa cum putem vedea în cărțile poștale și fotografiile care au rămas în arhive.

Din 1906 până în 1909, Geneviève a fost amanta lui Alfred Edwards în timp ce acesta era căsătorit cu cea de-a patra lui soție, pianista poloneză Misia Sert, patronă și prietenă cu numeroși artiști cunoscuți care frecventau salonul ei literar. Misia era extrem de geloasă pe amanta soțului și a scris în memoriile ei: “Am făcut rost de o fotografie cu Lantelme, am pus-o pe măsuță și am făcut eforturi disperate să arăt ca ea, să-mi coafez părul în același mod, să port aceleași haine.”

În cele din urmă, tânăra a câștigat bătălia pentru iubirea lui Alfred, iar pe 5 iulie 1909, Geneviève și Edwards s-au căsătorit la Rouen, în Franța. La începutul lunii iulie 1911, actrița, soțul ei și câțiva dintre prietenii apropiați s-au îmbarcat pe iahtul L’Aimée. În noaptea de 24 spre 25 iulie, Geneviève Lantelme a dispărut, corpul ei fiind descoperit câteva zile mai târziu în apele râului Rin. Concluzia oficială a anchetei a fost că actrița s-a înecat în urma unui accident.

Trupul ei neînsuflețit a fost adus cu trenul la Gare du Nord din Paris pe 29 iulie și a fost transportat direct la cimitirul Père-Lachaise, iar înmormântarea a avut loc pe 31 iulie, în cavoul familiei Edwards. Mormântul a fost profanat de două ori, o dată în toamna anului 1911 și a doua oară în 1916, de două grupuri de hoți care au încercat să fure bijuteriile în valoare de 578.000 de franci cu care se spunea că ar fi fost înmormântată tânăra.

În ceea ce privește circumstanțele accidentului, se pare că, după ce băuse prea multă șampanie, Geneviève Lantelme a deschis fereastra cabinei pentru a lua puțin aer proaspăt și s-a așezat pe pervaz, dar iahtul a zdruncinat-o și femeia a ajuns în apă. O altă variantă spune că era sub influența cocainei în momentul morții.

Evenimentul a stârnit multe controverse în Franța și opinia publică bănuia că Edwards și-ar fi ucis soția, pentru că anchetatorii descoperiseră în cabina ei o scrisoare destinată actorului André Brulé, în care îi mărturisea acestuia că soțul aparține trecutului și că se gândește la divorț. În toamna anului 1911, două ziare franceze, La Depéche Parlementaire și La Griffe, au publicat aceste acuzații, dar Alfred Edwards a dat în judecată publicațiile pentru calomnie și a câștigat.

 

DS TW
No comments

leave a comment