Prințesa Matilda a Saxoniei s-a născut pe 19 martie 1863 la Dresda și a fost a treia fiică a regelui George I de Saxonia și a Mariei-Anne a Portugaliei, o familie marcată de drame. Majoritatea copiilor regelui Ioan I al Saxoniei și ai reginei Amélie de Bavaria, bunicii paterni ai fetiței, muriseră tineri, iar familia maternă trecuse și ea prin câteva pierderi tragice.
Pentru că fratele mai mare al tatălui ei, prințul Albert de Saxonia, și soția acestuia, prințesa Caroline de Vasa, nu aveau copii, descendenții prințului George urmau să moștenească regatul. Primul copil al cuplului, Marie-Jeanne, a murit la câteva luni de la naștere, a doua fiică, Elisabeth, a murit la scurt timp după nașterea Matildei, iar ea a devenit cea mai mare dintre copii.
Pe lângă doliul care afecta frecvent familia regală, Saxonia trecea printr-o perioadă grea de înfrângeri militare și politice. În 1866, a fost nevoită să intre în Confederația Germaniei de Nord și mai târziu a devenit unul dintre statele Imperiului German dominat de Prusia.
Renumită pentru bunătatea ei, deși nu era considerată o frumusețe, prințesa Matilda era destinată să se căsătorească cu arhiducele Rudolf al Austriei, moștenitorul Imperiului Austro-Ungar. În ciuda prieteniei și stimei pe care cuplul imperial o avea pentru prinții Saxoniei, alegerea lui Rudolf va fi însă prințesa Stéphanie a Belgiei, ceea ce a creat unele tensiuni între cele două curți regale.
După ce arhiducele Rudolf s-a sinucis în 1889, moștenitorul tronului austro-ungar a devenit fratele împăratului, arhiducele Charles-Louis al Austriei, care avea trei băieți. Cel mai mare și potențialul moștenitor al tronului era arhiducele Franz Ferdinand, care avea ceva probleme de sănătate. Următorul fiu, Arhiducele Otho, ducea o viață libertină și familia sa se gândește să-l căsătorească rapid cu o prințesă evlavioasă, în speranța că va reveni pe drumul cel bun. Pentru el a fost aleasă sora mai mică a Mathildei, Marie-Josèphe de Saxonia, care îi va dărui doi fii, dar Otho, poreclit “frumosul Arhiduce”, își va continua escapadele sentimentale.
Arhiducele Franz Ferdinand a devenit moștenitor al tronului austro-ungar după moartea tatălui său în 1896. Ajunsese la treizeci de ani și toată lumea își imagina că o va lua în căsătorie pe Matilda, care era bine educată și avea exact aceeași vârstă, dar, spre surprinderea tuturor, tânărul a făcut o căsătorie morganatică.
Simțindu-se abandonată, prințesa a devenit depresivă. A căutat consolarea în alcool și va fi în curând poreclită “Schnaps-Mathilde”. În 1900, fratele ei mai mic, Albert, a murit într-un accident de mașină, unchiul prințesei, regele Albert, a murit în 1902, iar tatăl ei, George, a murit și el la 72 de ani. Fratele Mathildei, care era căsătorit cu o arhiducesă a Austriei din filiala Toscana, a devenit regele Frederic Augustus al III-lea al Saxoniei în 1904. Soția lui l-a părăsit însă în timp ce era însărcinată cu ultimul ei copil, după ce fusese amenințată că va fi închisă într-un sanatoriu de boli psihice pe viață pentru comportamentul ei imoral.
În următorii ani prințesa Matilda, care rămăsese necăsătorită, a încercat să suplinească poziția cumnatei la curtea din Dresda, apoi s-a retras și a trăit o viață izolată, ocupându-și timpul pictând și citind. Mathilde a murit pe 27 martie 1933, la vârsta de 70 de ani, și a fost înmormântată la Catedrala Sainte-Trinité din Dresda.