Persus Albee, prima doamnă Avon

DS TW

Persus Eames Albee s-a născut pe 30 mai 1836 în Newry, Maine, și a fost fiica lui Alexander Eames și a Mirandei Howe Eames.  În 1866, la vârsta de 30 de ani, s-a căsătorit cu avocatul Ellery Albee care va deveni, în 1869, senator de New Hampshire. Cuplul a avut un fiu, Ellery, născut în 1870, și o fiică, Ellen, născută trei ani mai târziu. La scurt timp după căsătorie, familia s-a mutat în Winchester, unde a locuit într-o casă cu două etaje aflată pe malul râului, lângă gara orașului și, pentru că reședința avea la parter un magazin în care se afla singurul telefon public din regiune, era un loc foarte vizitat de localnici.

 

David H. McConnell, CPC & Avon Products, Inc., 1905, sursa: hagley.org

În 1879, un dealer de carte din New York, David H. McConnell, a venit în vizită în Winchester, i-a propus lui Persus să îi promoveze cărțile și, pentru că femeia avea abilități în vânzări, a fost recrutată ca agent. McConnell a inventat o nouă modalitate de a-și vinde produsele, oferindu-le cumpărătorilor mostre gratuite dintr-un parfum de trandafiri hand-made, însă, văzând că doamnele din regiune erau mai interesate de cosmetice decât de cărți, a început să le vândă și pe acestea, iar în 1886 a fondat California Perfume Company.

Persus Albee a devenit unul dintre cei mai de succes agenți ai lui McConnell și în câteva luni a fost numită manager zonal, având în coordonarea sa mai multe femei pe care chiar ea le recrutase. Respectabila doamnă avea să fie considerată “mama” companiei California Perfume datorită metodelor inovatoare de vânzări.

McConnell era responsabil de afacerile întregii firme care își avea sediul într-o clădire cu șase etaje din Manhattan, el și soția sa, Lucy, fiind cei care au dezvoltat primele cinci parfumuri ale companiei. Singurul director de vânzări a fost Persus Albee, care a angajat zeci de agenți, cei mai mulți fiind de sex feminin.

Doamna Albee, care a rămas văduvă în 1885, a continuat să se ocupe de magazinul de la parterul locuinței sale unde acum la loc de cinste erau parfumurile. Un an mai târziu, a început să facă vânzări din ușă în ușă în Winchester și Cheshire County, New Hampshire, apoi a dezvoltat o rețea în care au fost angrenate doar femei, iar acestea vindeau produsele direct altor doamne, având astfel posibilitatea de a obține propriul lor venit și de a deveni independente din punct de vedere financiar.

Persus Albee a conceput apoi un produs cunoscut sub numele “Little Dot Perfume Set”, alcătuit din cinci sticluțe de parfumuri florale. Peste o sută de femei au fost recrutate ca “Avon Ladies”, pentru a vinde setul ca produs principal, apoi inventiva doamnă a instruit peste 5.000 de reprezentante pentru a-și extinde vânzările.

 

Laboratorul Avon, 1902, sursa: hagley.org

Femeia a considerat că modul în care se înfățișează în fața potențialelor cliente este esențial, așa că a decis să se îmbrace foarte îngrijit, purta întotdeauna același tip de rochie, o pălărie, mănuși și cizme impecabil lustruite. Mai târziu și-a extins aria de produse pe care le vindea, adăugând în ofertă creme, săpunuri și pastă de dinți.

Persus Albee a lucrat pentru compania de cosmetice timp de 25 de ani, iar la finalul vieții s-a mutat cu fiica ei, Ellen Albee, în Massachusetts, unde a murit pe 7 decembrie 1914, la vârsta de 78 de ani.

Rolul doamnei Albee ca agent independent de vânzări a fost o inspirație pentru mii de femei din întreaga lume. Compania pentru care a lucrat avea să fie redenumită Avon în 1932, în 1971 existau aproximativ 450.000 de “Avon Ladies” în Statele Unite și Europa, iar astăzi are peste șase milioane de reprezentante în întreaga lume.

 

DS TW
No comments

leave a comment